Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Αγορά των Τραπεζών από το Κράτος εδώ και τώρα και σχέδιο αλληλεγγύης.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αρχίζουν να βρίσκουν κοινό βηματισμό, για το ζήτημα της τραπεζικής και γενικότερης κρίσης.
Ο ΣΥΝ "υιοθετώντας" την πρότασή μου -εντάξει λέμε και καμμία υπερβολή- όπως την είχα προτείνει στις 8/10
ΑΝΑΚΑΤΑ: Μια νέα πολιτική είναι αναγκαία. "Κοινωνικοποίηση των τραπεζών τώρα".
και στις 16/10 στο πόστ
ΑΝΑΚΑΤΑ: 28 δίς. Μας κοροιδεύουν
βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόταση του ΓΑΠ για αγορά μετοχών των τραπεζών από το κράτος με τα χρήματα στήριξης, χωρίς να διευκρινίζει, αν η αγορά των μετοχών θα φτάσει σε επίπεδο αγοράς τους.

Μπορούν τα δύο κόμματα να συζητήσουν και να συμπορευθούν στο κορυφαίο αυτό ζήτημα παρέμβασης στην οικονομική κρίση.

Προσωπικά όπως έχω επισημάνει σε επόμενο πόστ μου, προβληματίζομαι πλέον, μήπως θα ήταν προτιμώτερο να ιδρύσει το κράτος Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας, με αντικείμενο την Πιστωτική πίστη
ΑΝΑΚΑΤΑ: Εναλλακτικός δανεισμός, με δημιουργία Ο.Κ.Ω. ανταλλαγής χρημάτων
στον οποίο ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι τράπεζες που το επιθυμούν, επειδή ίσως ο προσανατολισμός που έχουν οι υπάρχουσες τράπεζες , δεν είναι αυτός που θα χρειασθεί στην επόμενη περίοδο και κατά συνέπεια δεν θα γίνει και η ορθώτερη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων με τα οποία θα γίνει η στήριξη.

Η επιλογή μιας τέτοιας παρέμβασης, σε αντίθεση με την κυβερνητική επιλογή για "χάρισμα" στους τραπεζίτες των 28 δις που προκρίνει η κυβέρνηση, θα κάνει απολύτως διακριτή τόσο την ιδεολογική τους διαφοροποίηση από την ΝΔ, όσο και θα αποσαφηνίσουν την συγγένεια των δικών τους ιδεολογικών επιλογών.

Ενα άλλο πεδίο, στο οποίο πρέπει να εστιασθεί η κριτική προς την ΝΔ, είναι αυτό της λήψης των μέτρων για τους δανειστές, που ενώ σώζει τους τραπεζίτες με επείγοντα τρόπο, ακόμη δεν έχει λάβει έστω τα στοιχειώδη μέτρα για το κτύπημα των "κορακιών" των πλειστηριασμών.

Αυτοί οι καιροί, είναι κρίσιμοι για την σχέση των κομμάτων με την κοινωνία.
Πρέπει να βιασθούν.

Οσο δεν πείθουν, ότι είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι και ικανοί - όπως το πέτυχαν με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, όπου η κοινωνία είδε ότι τα κόμματα έχουν χρησιμότητα- τόσο θα βλέπουν συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να μη μαζεύσουν ούτε τα συνδικαλιστικά τους στελέχη.

Η αντιπολίτευση κατάφερε να ανατρέψει την "παγιωμένη πεποίθηση", ότι πολιτική κάνει μόνο η κυβέρνηση και στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση είναι αργόμισθοι στον "πάγκο", χθές στην Βουλή. Δεν πρέπει να αφήσει να ανατραπεί αυτή η επιτυχία. Πρέπει να συνεχίσει να κρατάει την ατζέντα της πολιτικής, με σωστή επιλογή στόχων και επιχειρημάτων.

Είναι απαραίτητη αυτή η πολιτική της αντιπολίτευσης γιατί την ίδια ώρα που ο κόσμος καίγεται ο Καραμανλής τρέχει στο Κατάρ για να φροντίσει για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής, την ίδια ώρα που σώζει τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: