Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Εναλλακτικός δανεισμός, με δημιουργία Ο.Κ.Ω. ανταλλαγής χρημάτων

Διάβασα κάπου αλλά δεν το βρίσκω (*), ότι στην Αγγλία αναπτύσσεται ένας άλλος τρόπος δανεισμού.
Η διαδικασία γίνεται μέσω του Ιντερνετ.
Αν κατάλαβα καλά ένας ιστότοπος, λειτουργεί ως εικονική τράπεζα, όπου συναντώνται όσοι θέλουν να δανεισθούν, με όσους θέλουν να δανείσουν και συμφωνούν χωρίς την διαμεσολάβηση κάποιας τράπεζας.

Εγώ θέλω ας πούμε 100 ευρώ και κάποιοι έχουν περίσευμα που αν το καταθέταν στην τράπεζα θα πέρναν ένα επιτόκιο που συνήθως είναι μηδενικό, σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Από την άλλη μεριά εγώ αν δανειζόμουν από την τράπεζα, θα πλήρωνα επιτόκιο μέχρι και 20%.

Αντί λοιπόν να πάμε και οι δύο στον τραπεζίτη που θα εκμεταλευτεί και τους δυό μας, συμφωνούμε μεταξύ μας σε ένα επιτόκιο χαμηλό για τον δανειζόμενο και υψηλότερο για τον δανειστή και συνάπτουμε ένα συμφωνητικό που το υπογράφουμε και οι δύο και έτσι είμαστε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Αυτή την λειτουργία θα μπορούσε να την κάνει το κράτος, με την δημιουργία ενός Οργανισμού Κοινής Ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ .
Δεν χρειάζονται κεφάλαια, χρειάζεται απλώς η εγγυρότητα που έχει μια κρατική λειτουργία.

Εντάξει να ενισχύσουν τις τράπεζες, με λογικά βέβαια ποσά, αλλά να εξυπηρετήσουν και τους πολίτες με την δημιουργία αυτών των απαραίτητων πλέον Οργανισμών Δανειοδότησης.

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.
Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά έχουν ανάγκη για φτηνό χρήμα και είναι καιρός τα κόμματα να σκεφτούν πάνω στο πρόβλημα και να δόσουν "άλλες λύσεις", κατάλληλες για το μέλλον.

* το βρήκα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: