Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Είκοσι δύο νεκροί



...Χιλιάδες μετανάστες τρέπονται σε φυγή στη δίνη ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική

Έξι χιλιάδες μετανάστες έχουν τραπεί σε φυγή αναζητώντας προστασία σε αστυνομικά τμήματα, εκκλησίες και δημοτικούς χώρους για να γλιτώσουν από το κύμα ξενοφοβικών επιθέσεων που έχει μετατρέψει το Γιοχάνεσμπουργκ σε «εμπόλεμη ζώνη» κοστίζοντας μέχρι σήμερα 22 ζωές...
(Από in.gr)
----------
Χρειάστηκαν λιγώτερα από 20 χρόνια, για να μετατραπούν οι διωκόμενοι σε διώκτες. Κρίμα...γέμισε η Αφρική με φαινόμενα εθνοκάθαρσης. Ο εθνικισμός είναι μια πανούκλα που σπέρνει εφιάλτες σε όλο τον "καθυστερημένο κόσμο".

1 σχόλιο:

KOSTAS είπε...

Είκοσι δύο νεκροί...

Χιλιάδες μετανάστες τρέπονται σε φυγή στη δίνη ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική


Έξι χιλιάδες μετανάστες έχουν τραπεί σε φυγή αναζητώντας προστασία σε αστυνομικά τμήματα, εκκλησίες και δημοτικούς χώρους για να γλιτώσουν από το κύμα ξενοφοβικών επιθέσεων που έχει μετατρέψει τις φτωχές συνοικίες του Γιοχάνεσμπουργκ σε «εμπόλεμη ζώνη» κοστίζοντας μέχρι σήμερα 22 ζωές...

Πλήθη Νοτιοαφρικανών, οπλισμένα με ρόπαλα και πυροβόλα όπλα, σαρώνουν εδώ και μία εβδομάδα τις υποβαθμισμένες περιοχές και συνοικίες της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, τραυματίες και αναγκάζοντας τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τις καλύβες τους, τις οποίες πυρπολούν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) μιλούν για «κλασική περίπτωση προσφύγων». Οι περισσότεροι εκ των μεταναστών που βρίσκονται στο στόχαστρο των άγριων ξενοφοβικών επιθέσεων κατάγονται από τη Ζιμπάμπουε, την οποία εγκατέλειψαν για να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια.

Στη Νότιο Αφρική εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα τρία εκατομμύρια μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ αναφέρει ότι οι μετανάστες έχουν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους για τα κοινωνικά προβλήματα της Νοτίου Αφρικής, την ανεργία, την εγκληματικότητα και την έλλειψη στέγασης.

Το Σαββατοκύριακο το Γιοχάνεσμπουργκ και τα προάστιά του έμοιαζαν με «εμπόλεμη ζώνη». Πάνοπλοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τα πλήθη που έψαχναν για να σκοτώσουν μετανάστες και κατέστρεφαν καταστήματα που ανήκουν σε ξένους.

Η αστυνομία κατέφυγε και τη Δευτέρα στη χρήση πλαστικών σφαιρών, προχωρώντας σε νέες συλλήψεις στην προσπάθεια να καταστείλει το ξενοφοβικό ξέσπασμα βίας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι από την περασμένη εβδομάδα 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Αλλοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, άλλοι κάηκαν ζωντανοί. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 220 άτομα με κατηγορίες στις οποίες περιλαμβάνεται η δολοφονία, ο βιασμός και η ληστεία.

Χιλιάδες μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε αστυνομικά τμήματα, εκκλησίες και κοινοτικούς χώρους. Οι ξενοφοβικές επιθέσεις άρχισαν στις 11 Μαΐου στην παραγκούπολη της Αλεξάντρα, όπου δύο άτομα σκοτώθηκαν, και εξαπλώθηκαν σε όλο το Γιοχάνεσμπουργκ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Τζίνα Τέμπα θήλαζε τη μόλις δύο εβδομάδων κόρη της στο πάτωμα μιας αίθουσας σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ. Το προηγούμενο βράδυ γείτονες με τους οποίους ζούσε δίπλα-δίπλα για τρία χρόνια εισέβαλαν στο σπίτι της και απαίτησαν να φύγει.

Αυτή η σκηνή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά τις τελευταίες ημέρες με τους φτωχότερους από τους φτωχούς να στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο...