Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Μπορεί ο ΣΥΝ να ξανακερδίσει τα περσινά δημοσκοπικά ποσοστά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Τσίπρας, αποδίδουν το απογοητευτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στον πόλεμο που τους έκανε:
- η εξουσία με κύριο εκφραστή της τα ΜΜΕ
- η εσωκομματική αντιπολίτευση με τις διαφωνίες της

Με την εμμονή του να συνεχίσει ο ΣΥΝ και να εντείνει ακόμη περισσότερο την πολιτική του, τονίζει την πεποίθησή του.
Σφάλματα δεν έκανε αυτός και οι δυνάμεις της εσωκομματικής πλειοψηφία (Αριστερό Ρεύμα, Κοκκινοπράσινο δίκτυο) και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (Ανένταχτοι, ΚΟΕ, ΔΗΚΚΙ, ΚΕΔΑ, Ενεργοί πολίτες, ΔΕΑ), αλλά η μειοψηφούσα στον ΣΥΝ Ανανεωτική Πτέρυγα, με τις προνομιακές σχέσεις που τα στελέχη της έχουν στα ΜΜΕ.

Προσωπικά καταλαβαίνω, ότι είναι αδύνατο να σκεφτεί διαφορετικά, δημιουργικά και να καταφέρει να ανατρέψει το αποτέλεσμα, ξαναβρίσκοντας την επαφή με το ρεύμα που του έδινε τα ψηλά δημοσκοπικά ποσοστά.

Οι άνθρωποι, δεν έχουν καταλάβει, τι ήταν αυτό το ρεύμα και γιατί τους εγκατέλειψε, πόσο μάλλον να καταλάβουν πως θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

Αυτό θα επιχειρήσω να περιγράψω στην συνέχεια.

Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από το κυρίαρχο γεγονός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που είναι πρώτα απ'όλα κρίση των Μεσαίων στρωμάτων. Κρίση οικονομική γι'αυτά τα στρώματα αλλά και κρίση ιδεολογική για την προοπτική που τα μεσαία αυτά στρώματα περιγράφουν στα μελλοντικά υποψήφια μέλης τους, την νεολαία της εκπαίδευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του στο Αρθρο 16 κέρδισε την υποστήριξή του από την νεολαία, αλλά δεν ολοκλήρωσε αυτή την καλή σχέση, με την στάση του στα Δεκεμβριανά προς την ίδια την μεσαία τάξη και η αδυναμία του να στηρίξει και τις δύο πλευρές των μεσαίων στρωμάτων της κρίσης (επαγγελματίες (έμπορους, ελεύεθρους επαγγελματίες, μηχανικούς, γιατρούς δικηγόρους) και μελλοντικούς επαγγελματίες(μαθητές και φοιτητές), οδήγησε σε μαζική εγκατάλειψη της υποστήριξής τους.
Ετσι όπως και σε όλη την Ευρώπη, η μεσαία τάξη της κρίσης, επέλεξε και εδώ την αποχή.
Αν οι επαγγελματίες των δημοσκοπήσεων έκαναν έναν έλεγχο στις έρευνές τους, θα έβλεπαν ότι αυτοί ήταν που στήριξαν την εκρηκτική άνοδο και την κατάρευση των ποσσοτών του ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι ήταν επίσης εκείνοι που δόσαν στον Καρατζαφέρη τα υψηλά ποσοστά του, με βάση την αντιμεταναστευτική ρητορία του.
Τα πράγματα , δυστυχώς είναι απλά.
Η Αριστερά είχε συνηθίσει να έχει σταθερές σχέσεις με τμήματα της εργατική τάξης και έτσι δεν χρειαζόταν να ψάχνει για επίκαιρο πολιτικό λόγο για να κάνει πολιτική. Με μικρές διαφορές, οι εκτιμήσεις των συνεδρίων της πρίν πενήντα χρόνια, ήταν κατάλληλες για να παράγει πολιτική και σήμερα.
Ο Ξύλινος λόγος της, ήταν ικανοποιητικός ακριβώς γι'αυτό τον λόγο, αφού η διαχρονικότητα της αξίας των πολιτικών επιλογών της, είχε πλέον ευαγγελική σημασία.
Τα νέα φαινόμενα όμως όπως η παρούσα οικονομική κρίση, με κύρια θύματα την πολυάριθμη μεσαία τάξη, που αντικατέστησε το μαζικό προλεταριάτο του Φορντικού Μοντέλου μετά την κρίση του 29, απαιτούν άλλου τύπου προσεγγίσεις και άλλου τύπου σχέσεις μαζί τους.
Ο Τσίπρας θα έπρεπε να καταλάβει, ότι η διαφορά του με την Ανανεωτική Πτέρυγα, έχει την αιτία της , ακριβώς στο ενδιαφέρον και τις απαντήσεις που δίνει ο καθένας στο πρόβλημα κρίση και μεσαία στρώματα.
Η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι πιό κοντά στην κατανόηση του προβλήματος και σε τίποτε δεν την αγγίζει η ρητορική της απαξίωσης μέσω της επιστράτευσης του Ευαγγελικού Αριστερού Ξύλινου Λόγου.
Ο ΣΥΝ μπορεί κατά συνέπεια να ξανακερδίσει την περσινή σχέση με την νεολαία και τα μεσαία στρώματα, αρκεί να κατανοήσει τον στόχο και τις απαντήσεις που χρειάζεται να δοθούν, όχι μόνο στο επίπεδο των "αρνήσεων" και της διαμαρτυρίας της "νεολαίας" , αλλά και στο επίπεδο της διακυβέρνησης που χρειάζονται τα μεσαία στρώματα.

11 σχόλια:

Tax Payer είπε...

O ακαταλληλότερος Έλληνας πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης , γνώριζε την επερχόμενη ήττα της Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές και φρόντισε από πολύ νωρίς να τις απαξιώσει και να παίξει με την αποχή και τους δήθεν 10 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους .
Απόδειξη :
Έμαθα ότι υπήρχε ημερομηνία λήξεως για τις αιτήσεις εγγραφής στους καταλόγους ετεροδημοτών από το … Internet !!!
Ημερομηνία λήξεως ήταν η 3η Μαρτίου 2009 .
Αντί να το λεει καθημερινά το ΥπΕσωτ. ,μέσω διαφημήσεων, στην τηλεόραση από την αρχή του χρόνου το περάσανε στα μουλωχτά γιατί επιθυμούσαν την αποχή .
Ο άνθρωπος που ανακύρηξε πλουσίους όσους παίρνουμε 1.100 ευρώ μισθό ,δεν μπορεί να μας ξεγελάσει άλλο .Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη θα ΄΄κουράζεται΄΄στου Μαξίμου μετά θα ξεκουραστεί απολαμβάνοντας το αγαπημένο του playstation3 στην Ραφήνα .

KOSTAS είπε...

Δεν έχεις δίκιο για το ζήτημα των ετεροδημοτών.
Είναι πάγιο. Μέχρι 3 μήνες πρίν τις εκλογές κάθε φορά.

Unknown είπε...

Πιστεύω πως δυστυχώς η αριστερά μας άφησε χρόνους. Τα ΜΜΕ έπαιξαν άσχημο παιχνίδι. Εξύψωσαν τον πιτσιρικά με αποτέλεσμα, δυστυχώς, να έχουμε φαινόμενα αλλαζονείας.
Η άνοδος των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω πως ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο εκβιασμού του Γιωργάκη ο οποίος δικύρηττε παντού ότι δεν υποκύπτει σε συμφέροντα κτλ κτλ...
Με το που υπέκυψε (επιστροφή Σημίτη) ανέβηκε ο Γιωργάκης και θάφτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ...

KOSTAS είπε...

Τζέρυ
τα πράγματα είναι απλά.
Στο σημερινό κείμενο του Πανταζόπουλου στο ΒΗΜΑ, περιγράφονται αρκετά καλά τα διλλήματα.
Αριστερά και της σοσιαλαδημοκρατίας περιλαμβανομένης, σημαίνει κεντρικός ρόλος του κοινωνικού κράτους. Αυτό με την σειρά του σημαίνει εθνικό-κράτος.
Σε συνθήκες κρίσης, τα εθνικά κράτη με την υπερχρέωση που τα διακρίνει δεν μπορούν στα σοβαρά να παράσχουν τέτοιες απαντήσεις.
Αν δεν υπάρξει Ευρωπαική πολιτική ενοποίηση, ώστε να ασκηθεί κάποιου τύπου κεντρική πολιτική κοινωνικού κράτους, δεν έχει μέλλον η σοσιαλδημοκρατία.
Η αριστερή λύση της ανατροπής σε εθνικό επίπεδο, είναι ανεπαρκής και εκτός σοβαρής επιλογής των αριστερών κομμάτων.
Ετσι μένει έδαφος μόνο για ρόλους βίαιης διαμαρτυρίας, χωρίς προοπτική. Οπως δηλαδή βλέπουμε να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ελλάδα όμως που βρισκόμαστε στα όρια χρεοκοπίας από την εφαρμογή συντηρητικής πολιτικής, μένει περιθώριο για πολιτικές κεντρικής σοσιαλδημοκρατικής παρέμβασης. Γι'αυτό και έχει έννοια μια Κεντροαριστερή πολιτική διαχείρισης.

Unknown είπε...

Κώστα
αν και είμαι υπέρ των κεντροαριστερών έχω την αίσθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα (οικονομικά)είναι πολύ κοντά στο μη αναστρέψιμη

KOSTAS είπε...

Συμφωνούμε
Η μορφή της παρέμβασης, σε πρώτη δόση βλέπω να είναι σε δύο κατευθύνσεις.
Καταναλωτικές παρεμβάσεις, σε καρτέλ και κίνητρα προς μικρομεσαίους, που σημαίνει χέρι στις τράπεζες και τα δάνεια και αν καταρρεύσει η οικονομία σε κατευθύνσεις στήριξης βασικών αναγκών.

Unknown είπε...

Ωραία αλλά ποιος είναι αυτός που θα τα βάλει με καρτέλ, τράπεζες, βιομηχάνους ...

KOSTAS είπε...

Στα λόγια όλοι.
Στην πράξη δεν ξέρω.
Εκείνο όμως που θεωρώ σίγουρο, είναι ότι θα υπάρχει σαν κοινωνική προσδοκία αίτημα και με αυτή την έννοια, θα δίνει ρόλο στην Κεντροαριστερά.
Βλέπεις στην υπόλοιπη ΕΕ, οι συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να διαχειρισθούν την κρίση, σε αντίθεση με Ελλάδα Ιρλανδία, πράγμα που μεταφράστηκε και σε διαφορετικά αποτελέσματα για την Κεντροαριστερά τουλα΄χιστον στην Ελλάδα.

Unknown είπε...

Φτάσαμε στο ζουμί. Κοινωνική προσδοκία...
Το ΠΑΣΟΚ κάποτε συμβόλιζε την ελπίδα. Μετά τη δεύτερη τετραετία Σημίτη έγινε συνώνυμο της Δεξιάς...

KOSTAS είπε...

Η παγκοσμιοποίηση άλλαξε τους όρους του οικονομικού παιχνιδιού και ο Μπλερισμός, ήταν η στροφή των σοσιαλδημοκρατών, από τον μαρασμό στα πλαίσια του κράτους έθνους, σε διαχειριστές της εθνικής ευημερίας, μέσα από την αύξηση της ανάπτυξης και την προσφορά νέων ευκαιριών απασχόλησης.
Τα πενιχρά αποτελέσματα της στροφής αυτής, σε παγκόσμιο επίπεδο βρήκαν το όριό τους στην κρίση.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο Σημίτης, βρήκε ρόλο στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, αλλά και αυτός βούλιαξε στο Χρηματιστήριο και τις ανόητες δαπάνες της Ολυμπιάδας.
Τώρα μιλάμε για πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνθήκες επείγουσας ανάγκης.

Unknown είπε...

Σωστά. πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι πλουτισμού εν μέσω κρίσης με τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα στήριξης, τραπεζών, εισαγωγέων και εργολάβων.
Σε ευχαριστώ για την ωραία συζήτηση. Καλό βράδυ