Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Οι Καλιφορνέζοι ονειρεύονται και πρέπει να ξυπνήσουν

Η Χρυσή Πολιτεία, θεματοφύλακας του πολιτισμού, τραβούσε πάντοτε την προσοχή. Η Καλιφόρνια δείχνει ξανά τον δρόμο, αυτή τη φορά όμως όχι με το ευτυχισμένο φινάλε που επιτάσσει το Χόλιγουντ.

Η απόρριψη των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος καταδεικνύει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν χώρες οι οικονομίες των οποίων επλήγησαν από την ύφεση.

Πώς όμως έφτασε ως εδώ; Η Καλιφόρνια επωφελήθηκε σημαντικά από τις «φούσκες» του διαδικτύου και των ακινήτων που έκαναν τους πολίτες να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πραγματικά ήταν.

Τα απατηλά κέρδη εκτόξευσαν τις δημόσιες δαπάνες από τα 60 δισ. δολάρια στα 100 δισ. δολ. σε μία δεκαετία. Καθώς όμως τα έσοδα μειώνονται, οι δαπάνες δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν: Το έλλειμμα για το 2009-10 αναμενόταν να φτάσει στα 42 δισ. δολ., προτού οι νομοθέτες καταλήξουν σε συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι βαθύτερες αιτίες όμως είναι πολιτικές. Πολλές εκλογικές περιφέρειες πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση με τα εδραιωμένα συμφέροντά για περισσότερο δημόσιο χρήμα. Δημοψηφίσματα -με στόχο την άσκηση πιέσεων από τους πολίτες στους πολιτικούς, έρχονται σε αντίθεση με τους πολιτικούς μηχανισμούς. Η φήμη περί ακυβερνησίας της Καλιφόρνια ίσως δεν είναι αβάσιμη...

Η απόρριψη των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό σε μία πολιτεία που χρειάζεται δημοσιονομική ισορροπία δείχνει πόσο δύσκολο είναι να πεισθούν οι ψηφοφόροι ότι ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους. Μέρος της ευθύνης φέρει ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Παρά τις πρώτες επιτυχίες του, ο πρώην ηθοποιός δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις.

Και, τέλος, φταίνε και οι Καλιφορνέζοι. Η απευθείας δημοκρατία της πολιτείας τους δίνει δικαιώματα αλλά και ευθύνες. Αυτοί όμως ψήφισαν μόνο την απαγόρευση των μισθολογικών αυξήσεων για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εάν πιστεύουν ότι οι ίδιοι θα ξεφύγουν, ονειρεύονται. Και όταν ξυπνήσουν, θα βρίσκονται σε εφιάλτη...

-----------

Το άρθρο αυτό, δημοσιεύτηκε στην Ημερησία.

Το ανήρτησα, επειδή νομίζω ότι περιγράφει την Ελληνική Πραγματικότητα, αρκεί κανείς να αντικαταστήσει την Καλιφόρνια με την Ελλάδα, την φούσκα του διαδικτύου, με τις ευρωπαικές επιδοτήσεις και την φούσκα των ακινήτων.

Αξιοσημείωτη είναι η χρήση του στοιχείου της απευθείας "δημοψηφισματικής" δημοκρατίας, με λαικίστικο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: