Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Τα πρώτα θύματα της κρίσης στην πραγματική Οικονομία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες (4-11) σε συνάντηση που είχαμε με τη Διοίκηση της Altec Telecoms, μας παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές το σχέδιο που εκπόνησαν για το μέλλον των εργαζομένων στην εταιρεία. Όχι μόνον αρνήθηκαν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραμείνουμε απλήρωτοι επί 5 ή 6 μήνες, εκβιάζοντας μας κατ' αυτόν τον τρόπο σε παραίτηση. Κι αυτό, μέχρις ότου ο σύνδικος, που θα ορίσει το δικαστήριο το οποίο θα εξετάσει την αίτηση πτώχευσης, μεριμνήσει για τις απολύσεις μας, εκποιήσει τον εξοπλισμό της εταιρείας και αποφασίσει εάν περισσεύουν χρήματα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις μας.

Δεδομένων των έκτακτων αυτών εξελίξεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα (5-11) Γενική Συνέλευση των εργαζομένων η οποία χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή και στην οποία παραβρεθήκαν εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών όπως και διάφορα όμορα σωματεία δηλώνοντας την συμπαράσταση τους. Στην συνέλευση αποφασίστηκε μία σειρά κινητοποιήσεων, ξεκινώντας με τη συμβολική κατάληψη των κτιρίων του ομίλου Altec αύριο (6-11) και στις 9.00 η ώρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν προτιθέμεθα να δεχθούμε αποφάσεις οι οποίες αδικούν κατάφωρα τους εργαζομένους και που απειλούν να αφήσουν στον δρόμο εκατοντάδες ανθρώπους. Το μέλλον και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να είναι κεντρική μέριμνα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ξεπερνάει την Altec Telecoms και εκτείνεται εν γένει στο εργασιακό χώρο. Δεν γίνεται να αφήσουμε τους οποιουσδήποτε εργοδότες να πιστεύουν ότι μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν επιχειρήσεις κατά το δοκούν, χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμα αντικείμενα.

Σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας.

Προσωρινή Διοίκηση

Σωματείου Εργαζομένων της

Altec Telecoms
---------------------

Βρήκα αυτή την ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων, στο Athens. Indymedia και θεώρησα καθήκον μου να την διακινήσω στην μπλογκόσφαιρα.
Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να τραβήξω την προσοχή του ΠΑΣΟΚ.

Ολοι ξέρετε ότι ο όμιλος ΑΛΤΕΚ και ο κύριος Αθανασούλης είναι γέννημα θρέμα του ΠΑΣΟΚ.
Ολοι ξέρουμε ότι απετέλεσε ένα από τα Νέα Τζάκια της δεκαετίας του 90.

Δεν ξέρω ποιές ακριβώς ευθύνες έχει το τότε ΠΑΣΟΚ, που τότε λεγόταν ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική προσπάθεια στηρίχθηκε με την λογική της κομματικής και εθνικής προτίμησης, με δουλειές από το δημόσιο.
Ξέρω όμως, ότι πρέπει κάτι να κάνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει στα σοβαρά να υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται για την οικονομία της καινοτομίας.

Οι εργαζόμενοι στην συγκεκριμένη εταιρεία είναι ακριβώς αυτοί οι επιστήμονες στο χώρο της πληροφορικής που διαθέτει ως δυναμικό η χώρα.
Αν κτυπηθεί η επαγγελματική τους επιλογή, θα δοθεί ένα μήνυμα αντίθετο με αυτό που προγραμματικά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ επαγγέλεται.
Δεν λέω να στηριχθούν χωρίς όρους, ξαναενισχύοντας επιχειρηματίες σαν τον Αθανασούλη, αλλά να γίνει ότι είναι δυνατό ώστε να εξασφαλισθεί η δουλειά αυτών των εργαζομένων.
Πιστεύω ότι μπορούν να κρατήσουν την δουλειά τους ακόμη και μόνοι τους, αρκεί να ενισχυθεί κρατικά η προσπάθειά τους, σε μια λογική Αυτοδιαχείρισης.
Δεν ζητιανεύουν. Εχουν δυνατότητες. Λίγη βοήθεια θέλουν και πρέπει να τους δοθεί.

Συμπλήρωση 1. Το ΠΑΣΟΚ δεν αρκεί να λέει ότι θα διώξει από το κόμμα όποιο στέλεχός του εμπλέκεται σε σκάνδαλα. Χρειάζεται να διώξει από το κόμμα και πρακτικές που ενδεχομένως δεν μπορούν να αποδειχθούν ευθέως ως σκάνδαλα και μια τέτοια ήταν και η προτίμηση των "πράσινων επιχειρηματιών" που ροκάνισαν τα εθνικά και ευρωπαικά κονδύλια.

Χρειάζεται να κόψει ένα κομμάτι από τον εαυτό του, αν θέλει η κοινωνία να το αγκαλιάσει σαν κίνημα ελπίδας, αν θέλει να το αγκαλιάσει όπως τους δημοκρατικούς στις ΗΠΑ.
Και αυτοί θα είχαν τα αντίστοιχα προπατορικά αμαρτήματα, αλλά εκεί ο Ομπάμα, κατάφερε να δόσει ακριβώς αυτήν την αίσθηση αλλαγής όχι μόνο σε σχέση με την προιστορία Μπούς , αλλά και του παρελθόντος Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: