Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Συμφωνώντας με τον Αλαβάνο

Ακούγοντας χθές τον Αλαβάνο στην Βουλή δεν το κρύβω, ότι ένιωθα σαν να είχε αντιγράψει απολύτως τις απόψεις μου.
Οποιος έχει λίγο χρόνο και δεί τι έχω γράψει, θα δεί μια τρομερή σύμπωση απόψεων. Σχεδόν σε όλα τα "μεγάλα πνεύματα συναντώνται" θα έλεγε κανείς, ακόμη και στο τι σημαίνουν τα 28 δίς, ως αναλογούν χρέος 3.000 για κάθε έλληνα, όπως είπε ο Αλαβάνος , ενώ εγώ την προσδιόρισα ως 10.000 για κάθε τετραμελή οικογένεια.

Τέλως πάντων, οι συμπτώσεις είναι τόσο πολλές, που για πρώτη φορά θα έλεγα πως συμφωνούμε σε όλα.

Συμφωνούμε ακόμη και στην ανάγκη κρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, την μετατροπή της σε Τράπεζα Ανάπτυξης, ειδική να αναλάβει το έργο του δανεισμού επιχειρήσεων και δημοσίων επενδύσεων, για δύο πρόσθετους λόγους.

1. Επειδή η κρίση μας βρήκε χωρίς καμμία κρατική τράπεζα και χρειάζεται επειγόντως πλέον η κοινωνία να έχει μια τράπεζα που θα μεταφράζει σε οικονομική παρέμβαση την πολιτική βούληση και

2.Επειδή μια τράπεζα με λειτουργία με εμπορικά κριτήρια, αν προικοδοτηθεί με 28 δίς σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί 10 φορές περισσότερη οικονομική δύναμη, δηλαδή μπορεί να χειρισθεί κεφάλαιο 280 δίς που είναι το απόλυτο οικονομικό όπλο, που έχει ανάγκη η χώρα, ειδικά τώρα που ο δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές δεν αντιμετωπίζουν τα κρατικά ομόλογα όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: