Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Κραχ στο ΧΑ - Παγκόσμιο sell-off

Βουτιά άνω του 7% στο ΧΑ. Οι ευρω-αγορές βουλιάζουν 7%, ακολουθώντας τη βύθιση 9% του Nikkei. Πτώση 2% δείχνουν τα futures στη Wall. Tο παγκόσμιο ξεπούλημα εγείρει μνήμες 1929 για τις οικονομίες που βυθίζονται σε ύφεση
"Η" Online 07:39


Συνεχίζεται το παγκόσμιο sell-off στις αγορές, καθώς ο πανικός κατακλύζει το σύνολο των ισχυρών "παικτών". Παρά τις διαβεβαιώσεις για μείωση επιτοκίων από τους κεντρικούς τραπεζίτες, τις απλόχερες διευκολύνσεις που παρέχουν στη για την τόνωση της ρευστότητας του συστήματος και τις αλλεπάλληλες κρατικές παρεμβάσεις σωτηρίας των κυβερνήσεων το συστημικό κραχ ξυπνάει μνήμες 1929.

Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης τιμών βουλιάζει 6%-7% με τις τράπεζες να γκρεμίζονται 7%. Ολη η Ευρώπη κατρακυλά χωρίς φρένα, στο Παρίσι ο CAC-40 (-7,5%), στο Λονδίνο o FTSE-100 (-6,5%), στη Φραγκφούρτη ο DAX (-8%), στο Μιλάνο ο MIBTEL (-6%), στη Μαδρίτη ο IBEX (-5%), στο Αμστερνταμ ΑΕΧ (-9%), στην Κωνσταντινούπολη ο ISE-100 (-7%).

Νωρίτερα, το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες από τη "Μαύρη Δευτέρα" του 1987, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει πτώση 9,38% στις 9.203 μονάδες που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά τον Ιούνιο του 2003.

Την ιδια ώρα, το δολάριο υποχωρούσε κάτω από τα 100 γεν, για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες-στα 99,88 γεν-λόγω της οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Τζακάρτα, η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ανεστάλη επ' αόριστον καθώς ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,38%.

Καταστροφικές οι συνέπειες της κρίσης στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε στις 08.30 (ώρα Ελλάδος) κατά 5,55%,το χρηματιστήριο της Σεούλ 4,80%, του Σίδνεϊ κατά 4,97%, της Σανγκάης 3,08%, της Σιγκαπούρης 4,98%, της Βομβάης 5,50%,της Μπανγκόκ 5,62%, της Ταϊπέι 5,30%, της Μανίλα 4,80%, της Κουάλα Λουμπούρ 2,19% και της Νέας Ζηλανδίας 1,90%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη σήμερα για 16η συνεχόμενη φορά διοχετεύοντας στην αγορά 2.100 δισεκατομμύρια γεν (15,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η Τράπεζα της Αυστραλίας από την πλευρά της διοχέτευσε 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια στις εμπορικές τράπεζες.

Κώστας Σαρρής, ksarris@pegasus.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να το πω για να το βγάλω από τη συνείδησή μου: η διανομή «επιδομάτων» στην οποία διαγκωνίζονται ΝΔ και ΠαΣοΚ και χειροκροτούν οι υπόλοιποιείναι ο χειρότερος διακομματικός λαϊκισμός που γνώρισε η χώρα μας τα πρόσφατα χρόνια. Η πραγματική κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλανθρωπία και δεν ασκείται με φιλοδωρήματα.

Το παραμύθι ξεκίνησε με το «επίδομα θέρμανσης». Γιατί όμως μόνο θέρμανσης; Αν κάποιοι θεωρούν ότι πολιτική είναι η επιδότηση των ψηφοφόρων, θα έπρεπε να ζητήσουν και επίδομα ένδυσης και επίδομα υπόδησης και (γιατί όχι;) επίδομα διασκέδασης. Ποιος μπορεί να πει με σαφήνεια πού αρχίζουν και πού σταματούν τα επιδόματα;

Αφού συμφώνησαν όλοι στο «επίδομα θέρμανσης», άρχισαν να τσακώνονται για το ύψος του. Πεντακόσια ευρώ μοιράζει (στα λόγια...) το ΠαΣοΚ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αυτή θα δώσει λιγότερα. Αλλά γιατί πεντακόσια και όχι χίλια ή δύο χιλιάδες; Ποιος μπορεί να προσδιορίσει το ύψος ενός επιδόματος, το οποίο ουδείς γνωρίζει ποιοι θα πάρουν, άρα πόσο θα κοστίσει; Και αυτό το επίδομα πόσο θα το παίρνουν; Για πάντα ή όσο το πετρέλαιο είναι ακριβό; Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠαΣοΚ ότι πουλάει αέρα κοπανιστό αλλά δεν κοιτάει την αφεντομουτσουνάρα της που ισχυρίζεται ότι θα μοιράσει το επίδομα από ένα ανύπαρκτο Ταμείο, το οποίο δεν έχει να πληρώσει όχι επίδομα αλλά ούτε τα κοινόχρηστα των γραφείων που (κάποτε...) θα αποκτήσει. Αν αυτό δεν αποτελεί πλειοδοσία κοροϊδίας τότε τι είναι η κοροϊδία;

(Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν τσιγκουνεύονται τις παρόλες. Χίλια τριακόσια ευρώ βασικό μισθό έχει υποσχεθεί το ΚΚΕ, στα χίλια τριακόσια ανέβασε την προσφορά και ο Τσίπρας, αποτέλεσμα; Την επομένη, το ΚΚΕ πήγε στα χίλια τριακόσια τριάντα και μάλλον καθάρισε τον πλειστηριασμό!)

Πάμε παρακάτω. Αφού ΝΔ και ΠαΣοΚ κατάφεραν να τσακωθούν για ένα επίδομα με το οποίο συμφωνούν, το ΠαΣοΚ υποσχέθηκε και «επίδομα επιβίωσης»: εκατό ευρώ τον μήνα, τα οποία θα καταβληθούν εφάπαξ! Πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, θα το λύσει με το κατοστάρικο της Λούκας. Αλλά γιατί ένα κατοστάρικο και όχι κάτι παραπάνω; Τι τσιγκουνιές είναι αυτές; Και γιατί εφάπαξ και όχι μονίμως; Μην ανησυχείτε: κάποιος θα το προτείνει και αυτό...

Πολύ φοβούμαι ότι ζούμε τον έσχατο εξευτελισμό των κομμάτων και της πολιτικής. Μαζεύουν πελατεία μοιράζοντας κατοστάρικα. Τι τους νοιάζει; Σάμπως από την τσέπη τους τα πληρώνουν;

for the copypaste
''PASOK poisonous''