Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να πεθάνω

Η πράξη απελπισίας ενός 45χρονου στο Λος Αντζελες που σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε δείχνει το πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, η οποία πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πτώματα του Κάθρικ Ρατζαράμ, της συζύγου, των τριών γιών του και της πεθεράς του βρέθηκαν την Δευτέρα στο σπίτι της οικογένειας στην κοινότητα Πόρτερ Ραντς, στα βορειοδυτικά της κοιλάδας του Σαν Φερνάντο.

Ο Ρατζαράμ, που είχε MBA στην οικονομία και είχε εργαστεί παλαιότερα για τις εταιρείες Price Waterhouse και Sony Pictures δυσκολευόταν να βρει δουλειά και αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. «Είχε απελπιστεί από την οικονομική κατάστασή του», δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι στο σπίτι βρέθηκαν τρεις επιστολές, γραμμένες από το 45χρονο, όπου περιγράφονται τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας.

Η τραγωδία του 45χρονου και της οικογένειάς του έγινε το σύμβολο της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, μια 90χρονη από το Οχάιο αυτόκτόνησε όταν της έκαναν έξωση από το σπίτι όπου έμενε 38 χρόνια, λόγω των χρεών που είχε.

Οι δύο ιστορίες δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην ψυχική υγεία των Αμερικανών η οικονομική κρίση, η χειρότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το κραχ του 1929, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Νάνσι Μόλιτορ ψυχολόγος από το Σικάγο επισημαίνει πως ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης και ζητούν βοήθεια έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

«Στα είκοσι χρόνια που ασκώ το επάγγελμα αυτό δεν έχω δει κάτι παρόμοιο. Τα επίπεδα άγχους έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ», τονίζει και προσθέτει πως οι κλήσεις για βοήθεια έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Η κατάσταση σύγχυσης που έχει προκληθεί από την οικονομική κρίση μπορεί να συγκριθεί με εκείνη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εκτιμά η ψυχολόγος, γιατί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν διαφορετικές ηλικίες και συνθήκες ζωής. «Δεν πλήττονται μόνο οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά», λέει χαρακτηριστικά.

«Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, η κατάσταση αυτή μπορεί να συγκριθεί με την 11η Σεπτεμβρίου. Είναι προφανές πως δεν είναι μόνο η κρίση της Wall Street. Κατά την άποψή μου η κρίση αγγίζει στο σύνολό της την οικονομία και σχεδόν κάθε άνθρωπο που βλέπω», υπογράμμισε η Μόλιτορ.

Για την αμερικανίδα ψυχολόγο, τα προβλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς της ποικίλουν: από πλούσιους οι οποίοι έχασαν εκατομμύρια δολάρια ως ζευγάρια που ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα σχολεία των παιδιών τους.

Αναφέρει μάλιστα την περίπτωση μιας 79χρονης που της είπε ότι «δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να πεθάνει».

«Νόμιζα ότι έκανε πλάκα, όμως μου εξήγησε ότι αν πέθαινε τώρα, η κληρονομιά που θα άφηνε στα παιδιά της θα έχανε τη μισή της αξία», εξήγησε η ψυχολόγος.

«Οι άνθρωποι φοβούνται, υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος και λένε πως όσες προσπάθειες και να καταβάλουν, όσο έντατικές και να είναι αυτές οι προσπάθειες, δεν μπορούν να ελέγξουν το μέλλον τους», επισημαίνει από την πλευρά της η Τζούντιθ Μπάρντγουικ, καθηγήτρια της Κλινικής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Στο Λος Αντζελες, οι αρχές συνιστούν σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς. Ο Κεν Κόντο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας της κομητείας του Λος Αντζελες ανακοίνωσε πως οι ειδικοί της υπηρεσίας είναι στη διάθεση του κοινού 24 ώρες το 24ωρο.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Από τον ΕΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: