Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Αρχίστε να μαθαίνετε τι είναι τα CDSs, για να καταλάβετε το βάθος της κρίσης

Τα χρηματιστήρια την Παρασκευή κατέρευσαν, ενώ τις προηγούμενες μέρες φαινόταν ότι μπορούσε να ισορροπήσει η κατάσταση σιγά-σιγά.
Γιατί;
Μια καλή απάντηση είναι το άρθρο του Γ.Μαύρου στην Ημερησία

ΕΔΩ

Ομως επειδή εμένα μου πήρε λίγο χρόνο να το καταλάβω θα σας πώ , τι κατάλαβα.
Οι πιστωτικοί οίκοι, ασφαλίζαν τα διάφορα προιόντα που εξέδιδαν, στην περίπτωση που αθετούσαν τις δεσμεύσεις τους ή αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις δεσμεύσεις τους, με αυτά.

Δηλαδή.
Δίναν ας πούμε δάνεια χωρίς υποθήκη. Φτιάχναν ένα προιόν που το ονομάζαν "συμβόλαιο ανταλλαγής κινδύνου έναντι πιθανής αθέτησης των υποχρεώσεών της (γνωστά Credit Default Swaps ή επί το συντομότερον CDSs)" και το διέθεταν στην αγορά.
Ετσι τότε που κανείς δεν υπέθετε ότι θα χρεοκοπήσει η Liehman Brothers εξέδοσε τέτοια CDSs τα οποία αγορασθήκαν με 8 cents για κάθε 100 sents που ασφάλιζαν. Δηλαδή πλήρωσαν 8 σέντς και ασφάλισαν 100 σέντς "δανείων που δεν είχαν υποθήκη", επειδή αυτοί που τα αγόρασαν θεωρούσαν ότι η πιθανότητα να μη μπορέσει η Liehman Brothers, ήταν από ελάχιστη έως αδιανόητη και έτσι είχαν την ευκαιρία να πάρουν τζάμπα χρήματα, από την αγορά του τεφαρικιού που τους είχε τύχει.

Ετσι η Liehman Brothers, ασφάλισε προιόντα αξίας περίπου 450 δις δολλαρίων.

Τώρα που κατέρευσε όμως η αξία αυτών των CDSs που ήταν 8 σέντς για κάθε 100 σέντς ασφαλιζόμενου προιόντος, έγινε το 13% των 8 σέντς που τα είχαν αγοράσει, δηλαδή 1.04 σέντς.
Τα συμβόλαια αυτά λήξαν την Πέμπτη το βράδυ και την Παρασκευή βγήκαν σε δημοπρασία και η αξία τους υποχώρησε στο 9.75% των 8 σέντς, δηλαδή 0.78 σέντς.

Τα συμβόλαια αυτά τα έχουν 350 επενδυτικοί οίκοι (τράπεζες, ασφαλιστικοί οίκοι, Hedg Funds) , που σε δύο εβδομάδες πρέπει να τακτοποιήσουν την αξία τους που εκτιμάται ότι είναι περίπου το 90% της αξίας των προιόντων για τα οποία είχαν εκδοθεί, δηλαδή 360 περίπου δίς δολλάρια.
Το σημαντικώτερο πρόβλημα όμως δεν είναι ακριβώς αυτό, αλλά το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αν δεν εκπληρωθεί η υποχρέωση που απορρέει απ'αυτά τα προιόντα , σε ολόκληρη την αγορά CDSs που το ύψος της είναι περίπου 55 τρίς δολλάρια.

Αν συμβεί αυτό τότε είναι που το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα φάει την χαριστική βολή και θα καταρεύσει. Τότε θα δούμε και θα ζήσουμε την επόμενη και περισσότερο επώδυνη πράξη του κράχ.

Υ.Γ.Ελπίζω ότι το περιέγραψα κατανοητά, αν και στην πράξη θα τα μάθουμε όλοι σε λίγο , αυτά τα μυστήρια πράγματα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που βρίσκω όλο και περισσότερο εξοργιστικό στην υπόθεση του Βατοπαιδίου είναι η απροθυμία (για να χρησιμοποιήσω επιεική λέξη...) της κυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις και να επιμερίσει ευθύνες. Είναι παχυδερμισμός; Είναι ενοχή; Ή μήπως και τα δύο;

Να υπενθυμίσω ότι- της αρέσει, δεν της αρέσει- η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη: δικοί της υπουργοί αποφάσισαν και δικοί της υπουργοί συνομολόγησαν μια σειρά από αμφιλεγόμενες συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου, οι οποίες έβλαψαν βαρύτατα το δημόσιο συμφέρον. Η πολιτική ευθύνη όσων συμμετείχαν στο νταραβέρι του Εφραίμ είναι αυταπόδεικτη. Και ο Πρωθυπουργός δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση για να επιμερίσει ή να προσωποποιήσει αυτή την αυταπόδεικτη πολιτική ευθύνη. Λογικό συμπέρασμα; Την αναλαμβάνει ο ίδιος!

Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι αν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί έχουν και ποινικές ευθύνες. Η εκδοχή Σανιδά είναι ότι παραπλανήθηκαν. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι μετείχαν σε ένα καλά σχεδιασμένο μπίζνες πλαν. Ο,τι κι αν ισχύει, όμως, αυτό δεν θα το αποφασίσει ούτε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ούτε ο γράφων: αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής.

Γιατί, όμως, η Βουλή δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των υπουργών; Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Ε, λοιπόν, η κυβέρνηση λέει ψέματα: η δικαστική έρευνα δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διερευνήσει ευθύνες υπουργών, μόνο η Βουλή είναι αρμόδια να το πράξει. Αρα; Τι περιμένουμε;

Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει τι περιμένουμε.

Η μια εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση περιμένει να ξεχαστεί το Βατοπαίδιο, όπως προσπεράστηκαν στο παρελθόν οι υποκλοπές και τα ομόλογα. Μπορεί να τους βοηθάει η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά δύσκολα το Βατοπαίδι θα εξαφανιστεί ως εκ θαύματος. Μπορεί να είναι θαυματοποιός ο Εφραίμ, αλλά όχι κι έτσι!

Η άλλη εξήγηση είναι ότι ούτε η κυβέρνηση ξέρει ακριβώς τι συνέβη- κι όταν λέμε κυβέρνηση, εννοούμε ο Πρωθυπουργός... Δεν ξέρω αν είναι έτσι, αλλά δεν ξέρω και πολλούς που να πιστεύουν ότι είναι έτσι! Οσο σιωπά ο Πρωθυπουργός τόσο περισσότερο μπλεγμένο τον θεωρούν.

Η τρίτη εξήγηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός (όπως δηλώνει ο ίδιος) τα έχει καταλάβει όλα, αλλά δεν θέλει να αντιδράσει εν θερμώ. Αν, όμως, η πολιτική είναι απλώς ζήτημα ψύξης, δεν βλέπω τι λόγο έχει ο Πρωθυπουργός να περιμένει και να εκτίθεται. Εκτός κι αν δεν δουλεύει το αιρκοντίσιον στο Μέγαρο Μαξίμου!

for the copypaste
''PASOK poisonous''

Alexantro Trollientes είπε...

να ευχαριστησω πολυ τον ''PASOK poisonous'' που μας κοπιαρει τετοιες αηδιες , μερες που ναι δυσκολες και μπορουμε να χαμογελαμε , αλλα και να αισιοδοξουμε, οτι παντα υπαρχει το χειροτερο ... η απεραντη βλακεια και το θριαμβευτικο χαμογελο του ηλιθιου μετα απο ενα λογοδιαροικο ξερατο

ναι μπορει να τη βγαζουμε δυσκολα ,μπορει η κριση να μας πνιξει , μπορει να μας καταπιουνε και οι μαυρες τρυπες , αλλα τουλαχιστον να μην πρετετεριασουμε

να σαι καλα φιλαρακι , μας εφτιαξες

Ανώνυμος είπε...

Μια ανάλυση για τα derivatives και πως επέσπευσαν την πτώση των επιχειρήσεων της Wall Street,
εδώ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_04/10/2008_287083