Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Μέχρι 66% η βοήθεια στα στεγαστικά σχέδια

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε την νέα πολιτική της κυβέρνησης

Μέχρι 66% η βοήθεια στα στεγαστικά σχέδια

Αυξάνεται κατά 40% η επιχορήγηση για πρόσφυγες


Η οικονομική βοήθεια και τα εισοδηματικά κριτήρια για όλα τα στεγαστικά σχέδια αυξάνονται μέχρι και 66% σε κάποιες περιπτώσεις, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, αναλύοντας σήμερα τη Νέα Στεγαστική Πολιτική της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση, τόνισε, δεν βλέπει τη στεγαστική πολιτική αποσπασματικά, αλλά με πρόγραμμα, το οποίο άρχισε να εφαρμόζει από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης.

''Βασική μας αρχή παραμένει ότι για την εξασφάλιση στέγης σημαντική ευθύνη έχει το κράτος''. Στις 12 Ιουνίου, ανέφερε, αναγγέλθηκε η Στεγαστική Πολιτική και από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται, υιοθετώντας βελτιώσεις σε όλα τα στεγαστικά σχέδια αφορούν εκτοπισθέντες και παθόντες ή μη εκτοπισθέντες.

Επιπλέον, με τη Νέα Στεγαστική Πολιτική εφαρμόστηκαν όλες οι δεσμεύσεις που αφορούν τα στεγαστικά προγράμματα προσφύγων, αυξήθηκε η χορηγία και το δάνειο του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου, διευρύνθηκαν τα οικονομικά κριτήρια για το διαχωρισμό οικοπέδων για φτωχές οικογένειες, ενισχύθηκε η υπηρεσία του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης για αύξηση της ανέγερσης οικιστικών μονάδων, επεκτάθηκε η ειδική χορηγία για την επιστροφή του ΦΠΑ για την ανέγερση πρώτης κατοικίας σε κυβερνητικά οικόπεδα αυτοστέγασης και οικόπεδα που παραχωρούνται με το σχέδιο διαχωρισμού οικοπέδων για φτωχές οικογένειες.

Πέρα από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήδη, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, μελετάται η διεύρυνση του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου ώστε να καλύπτει όλες τις κοινότητες με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ετοιμάστηκε πρόταση για τη διεύρυνση των δικαιούχων σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διαχωρισμού οικοπέδων για φτωχές οικογένειες ενώ παράλληλα, μελετούνται οικονομικά (προωθείται νομοσχέδιο για την επιστροφή μεταβιβαστικών τελών) και πολεοδομικά μέτρα, όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης, η αξιοποίηση περίκλειστων τεμαχίων και η αξιοποίηση της αδρανούσας γης εντός των πόλεων.

Φέρνοντας ως παράδειγμα ότι εντός της αστικής περιοχής της Λευκωσίας υπάρχουν 3.500 οικόπεδα, αυτό - είπε - αποτελεί μέρος της συζήτησης για την αναθεώρηση των πολεοδομικών σχεδίων. Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε, επίσης, ότι τους πρώτους μήνες του 2009 θα δοθούν όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες που δικαιούνται, εκτός από τους οικισμούς όπου γίνεται αναδόμηση ή για κατοικίες που αντιμετωπίζουν πολεοδομικά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα, πρόσθεσε, με νεαρά ζευγάρια που είναι δικαιούχοι, αλλά δεν υπάρχουν χώροι για να τους δοθούν. Ηδη, συνέχισε, υπάρχουν 700 δικαιούχοι και γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης χώρου για να ικανοποιηθούν όλοι, ενώ ανεγείρονται οικιστικές μονάδες εκεί και όπου απελευθερώνονται κάποιοι χώροι.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι υπάρχουν εγκεκριμένοι δικαιούχοι για την αγορά οικοπέδων που όμως δεν μπορούν να τα πάρουν γιατί δεν υπάρχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εξήγησε, υπάρχει στη Λεμεσό. Για τους 500 δικαιούχους παραχωρήθηκαν 86 οικόπεδα στην Υψούπολη και τον επόμενο χρόνο αναμένεται να διαχωριστούν άλλα 200. ''Αυτό το θέμα το θέτω στις πρώτες προτεραιότητες, γιατί σε συνοικισμούς μπορεί να μένουν δύο και τρεις οικογένειες μαζί, αναμένοντας να πάρουν οικόπεδο''.

Ανέφερε ακόμη ότι η χορηγία για το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο έχει φτάσει τις 17.087 ευρώ (10.000 λίρες) από 13.669 ευρώ, το δάνειο από 51.259 έως 102.517 ευρώ ( για μονήρεις) με επιχορηγημένο επιτόκιο 65% του βασικού επιτοκίου. Οσον αφορά την ανέγερση κατοικίας για τους πρόσφυγες, η χορηγία ξεκινά από 37.600 ευρώ, ποσό υπερδιπλασιασμένο σε σχέση με το προηγούμενο.

Σημείωσε, επίσης, ότι χθες η Βουλή ενέκρινε τις 17 θέσεις που χρειάζονται στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης, ο οποίος - τόνισε - είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός, απευθύνεται σε χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και με αυτό τον τρόπο θα αυξήσει την παραγωγή.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το συνολικό κόστος για τα στεγαστικά προγράμματα που αφορούν τους πρόσφυγες, αυξάνεται κατά 40% φτάνοντας τα 112 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους μη πρόσφυγες, το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια ευρώ, φθάνοντας τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι το κράτος ήδη προχωρά στην αγορά γης εκεί όπου δεν υπάρχει χαλίτικη, αλλά - σημείωσε- τίθεται και θέμα κόστους και στο τέλος ''δεν θέλουμε να είναι ένα δώρο - άδωρο''. Ανέφερε, επίσης, ότι όπου διαχωρίζονται οικόπεδα και δεν υπάρχουν δικαιούχοι, αυτοί θα διευρύνονται και θα δίδονται κίνητρα για να μετακινηθούν κάποιοι.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι πρόνοιες όλων των Στεγαστικών Σχεδίων έχουν περιληφθεί συνοπτικά σε ένα ενιαίο ενημερωτικό έντυπο, το οποίο θα διανεμηθεί την προσεχή Κυριακή ως ένθετο σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες, ενώ θα υπάρχει στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, στην Υπηρεσία Μερίμνης, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το πρόγραμμα ίσως είναι το πιο ολοκληρωμένο που τέθηκε ποτέ για θέματα στεγαστικής πολιτικής και για πρώτη φορά έχει άμεση εφαρμογή, τόνισε ο κ. Συλικιώτης.

------------
Οχι δεν πρόκειται για την Ελλάδα.

Πρόκειται για την Κύπρο.

Επισημαίνω ότι "το κράτος έσει σημαντική ευθύνη όπως λέει για την εξασφάλιση στέγης σε όλους τους πολίτες", όπως λέει και το σύνταγμά μας, αλλά κανείς δεν το θυμάται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκλεκτοί και αγαπημένοι φίλοι

Σημαντικά νέα και διαπιστώσεις όπως πάντα…


Πριν από 27 χρόνια σαν σήμερα οι Έλληνες πολίτες ζήτησαν Αλλαγή. Και άνοιξαν νέους δρόμους για τη χώρα μας.
Δρόμους ανάπτυξης, ευημερίας, δημοκρατίας, ελευθερίας, αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σήμερα, οι Έλληνες βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποχωρεί, και τα δικαιώματά τους να δέχονται πλήγματα.
Ο πολίτης λοιπόν ζητά αλλαγή πορείας. Θέλει μία ανθρώπινη κοινωνία, ένα κράτος δικαίου, δυνατότητες γι? αυτόν και την οικογένειά του, στήριξη στις δύσκολες στιγμές.
Στο ΠΑΣΟΚ γι? αυτό δουλεύαμε και δουλεύουμε πάντα και αυτό το έχει κατανοήσει ο Ελληνικός λαός πλέον και αντίστοιχα έχει ήδη τοποθετήσει την παρούσα άθλια διακυβέρνηση εκεί που της αρμόζει δηλαδή στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου , ήρεμη δύναμη, , με αποφασιστικότητα, γνώση και εμπειρία περιμένουν ξανά το κάλεσμα της ιστορίας και του λαού για να οδηγήσουν τον Ελληνικό λαό εκεί που του αξίζει δηλαδή στην πρόοδο και την ευημερία..


Πάντα με εκτίμηση


babis