Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Δραματικές διαπραγματεύσεις για αποτροπή της ολικής καταστροφής


Χ. Πόλσον, Mπ. Μπερνάνκε και κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συζητούν για τη σωτηρία της Wall
FT 19/9

Των Krishna Guha, Michael Mackenzie, Ralph Atkins, Paul Davies

Η δημιουργία ενός γιγαντιαίου και επιδοτούμενου από την κυβέρνηση «οχήματος» για την ανάληψη όλων των «τοξικών» χρεογράφων που κυκλοφορούν στο χρηματοοικονομικό σύστημα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας δραματικής συνάντησης, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Χένρι Πόλσον, τον διοικητή της Fed Μπεν Μπερνάνκε και κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι συζητήθηκε μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των «παγωμένων» χρεογράφων στους ισολογισμούς των τραπεζών, στα οποία βρίσκεται η ρίζα των πιέσεων που ασκούνται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κ.k. Πόλσον και Μπερνάνκε «εξετάζουν όλες τις επιλογές, νομοθετικές και διοικητικές, και αναμένεται να συνεργαστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τους ηγέτες του Κογκρέσου για να οριστικοποιήσουν την πρόταση διεξόδου από την κρίση».

Η ελπίδα για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, ο οποίος θα έχει ως πρότυπό του το Resolution Trust Cor­po­ration (RTC) που καθάρισε την «κόπρο» που σωρεύτηκε κατά την κρίση αποταμιεύσεων και δανεισμού της δεκαετίας του ’80, ήταν άλλωστε το στοιχείο που τροφοδότησε το ράλι των μετοχών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ο κ. Πόλσον διστάζει να προωθήσει το σχέδιό του, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διαβεβαίωση ότι θα εγκριθεί από το Κογκρέσο - καθώς εκτιμά ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από το αίσθημα εμπιστοσύνης στις αγορές.

Δυσκολίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, οι περισσότεροι έδειχναν να συμφωνούν ότι, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, είναι αδύνατη μια τέτοιου είδους συμφωνία για τη δημιουργία ενός περίπλοκου μηχανισμού που θα στηρίζεται σε χρήματα των φορολογουμένων. Ακόμη και την Πέμπτη, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ επέμενε ότι το RTC δεν είναι ικανό από μόνο του να αντιμετωπίσει την κρίση.

Οι διαπραγματεύσεις, λοιπόν, αναμένεται ότι θα είναι εντατικές και πολύπλευρες. Οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να επιμείνουν στην απαίτηση οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης να περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς και για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Αυτό το αίτημα, όμως, είναι πιθανό να συναντήσει την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ορισμένοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν εχθρικά την ιδέα να τεθούν σε κίνδυνο ακόμη περισσότερα χρήματα των φορολογούμενων.

Παρ’ όλα αυτά, τα συγκλονιστικά γεγονότα που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως έχουν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, σε βαθμό που να γίνει δυνατή η υιοθέτηση νομοθεσίας για τη δημιουργία του RTC - ειδικά στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου αρωγής εκείνων που έχουν πληγεί από την κρίση. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί αναμένουν και άλλες ενέσεις ρευστότητας στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες εντός των επόμενων ημερών. «Η κατάσταση έμοιαζε σαν να είχαμε φτάσει στο χείλος της απόλυτης καταστροφής την Πέμπτη και εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας.

(Από Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: