Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Κεντροαριστερά ή Δεξιά;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, μας λένε -σαν νάταν συνενοημένοι- όλοι οι δημοσκόποι και δημοσκοπολογούντες, ότι , ανέδειξαν ένα ρευστό στην τελική του έκβαση πολιτικό αποτέλεσμα .
Θα υπάρξουν μας λένε πολλές ακόμα ανατροπές -που το ξέρουν(;)- και σίγουρα μας λένε ανέδειξαν ως μόνο σίγουρο συμπέρασμα, την αδυναμία ύπαρξης αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.
Χτυπάνε το καμπανάκι μ'άλλα λόγια για την έναρξη της συζήτησης για τις προεκλογικές συνεργασίες.

ΝΔ και ΛΑΟΣ ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτή η συζήτηση έπεσε στο τραπέζι και αυτή η συζήτηση θα μας απασχολήσει μέχρι την προκύρηξη των πρόωρων εκλογών.

Η συζήτηση προβλέπω ότι θα είναι δραματική, με δεδομένο ότι το πρώτο σχήμα είναι περισσότερο από σίγουρο, ότι θα συγκροτηθεί, με την διάσπαση του ΛΑΟΣ στο δεξιό και το ακρο-δεξιό κομμάτι του. Ο Καρατζαφέρης έχει αρχίσει ήδη να μιλάει για τον ρυθμιστικό του ρόλο, από τότε που η ΝΔ είχε εξασφαλισμένο το μπόνους των 40 εδρών ως πρώτο κόμμα και σίγουρα τώρα θα προωθηθεί ακόμη περισσότερο σε προεκλογική συνεργασία, για την σίγουρη εξασφάλισή του.
Θα είναι δραματική η συζήτηση στην δεύτερη ομάδα, αυτήν του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αν απαιτηθεί ως αντίπαλη αναγκαιότητα στην συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ, θα μεταφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ όλη την πίεση, με την μορφή πλέον και των δημοσκοπικών πιέσεων που θα δείχνουν ακόμη πιό ραγδαία συρίκνωση.
Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμες να δεχθούν μια τέτοια συζήτηση, με εξαίρεση την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, που δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε ανοικτή ρήξη, αν κρίνει κανείς από την κρίση που έχει ξεκινήσει ήδη με την υπόθεση της ενοποίησης της ΑΥΓΗΣ με το ΚΟΚΚΙΝΟ.
Αν η περσινή περίοδος ήταν η άνοιξη του ΣΥΡΙΖΑ, η φετεινή προβλέπεται να είναι η δυσκολότερη περίοδος από την συγκρότησή του και προσωπικά δεν αποκλείω την διάλυσή του.

Ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας, θα κληθούν επειγόντος να πληρώσουν την ελαφρότητα με την οποία κατέστρεψαν την μεγαλύτερη ευκαιρία της αριστεράς τα τελευταία 50 χρόνια και θα πληρώσουν ακριβά.
Θα τους κυνηγάνε και από τις δύο πλευρές.
Αν αρνηθούν την συνεργασία, μέχρι το τέλος, απλά θα δούν τα ποσοστά τους να συρικνώνονται τόσο πολύ που η επόμενη βουλή θα έχει μόνο τρία κόμματα. ΠΑΣΟΚ , ΝΔ-ΛΑΟΣ και ΚΚΕ με την σειρά που τα γράφω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: