Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις.

Κυριαρχεί η μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού

Το μικρό άθροισμα των δυνάμεων του δικομματισμού σε συνδυασμό με την αύξηση της δύναμης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, τα δύο στοιχεία που υπερέχουν στο πολιτικό σκηνικό, τουλάχιστον όπως το καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, «η κοινωνία έχει θέσει φραγμό στον μηχανισμό της δικομματικής εναλλαγής». Και όπως ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα, «όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, θα βρεθούν πολύ μακριά και έξω από τις πραγματικές αλλαγές που θα προκύψουν στο πολιτικό σκηνικό.

Περιέγραψε όλα όσα γίνονται τους τελευταίους μήνες ως διεργασίες που έχουν διαμορφώσει «ένα πεδίο νέων αναγκών και αναζητήσεων, ένα νέο πεδίο προσδοκιών, που υπερβαίνουν τα παραδοσιακά δεδομένα και λειτουργούν ανατρεπτικά σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης και με την ανέξοδη ρητορεία του ΠΑΣΟΚ».

Διατήρησε τη θέση του ΣΥΝ, τηρώντας ίσες αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Οπως είπε χαρακηριστικά, «τα επιτελεία των δύο κομμάτων δεν αντιλαμβάνονται επιπλέον, τη βαθιά κρίση του διεθνούς νεοφιλελεύθερου μοντέλου, γιατί οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι μέρος των πολιτικών ελίτ που συναινούν ή και συνδιαμορφώνουν επί χρόνια τώρα τις νεοσυντηρητικές πολιτικές σε ευρωπαϊκή κλίμακα».


Θ.ΤΣ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΣΥΝ επιμένει, στην περσινή του εκτίμηση.
Δεν θέλει να καταλάβει, ότι και πέρσυ και φέτος, το πρόβλημα της κοινωνίας είναι το ίδιο.
Πως θα απαλαγεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και πως θα καταφέρει να αποκτήσει μια άλλη κυβέρνηση, στην οποία θα ήταν ευχής έργο να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή το ΠΑΣΟΚ της αυτοδυναμίας, του θυμίζει ότι είναι ένα αλαζονικό ΠΑΣΟΚ , ένα ΠΑΣΟΚ που εύκολα μπορεί να υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες αντιλαικές πολιτικές για τις ανάγκες του εκσυγχρονισμού.
Ο λαός δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εξουσία, δεν τον θέλει για να οικοδομήσει μια κοινωνία του οράματός του.
Ο λαός δεν έχει πειστεί ότι ξέρει πραγματικά τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει απαίτηση να τον βάλει σ'αυτή την δοκιμασία.
Ο λαός αναγνωρίζει στην αριστερά, ότι ήταν το κομμάτι της κοινωνίας που έμεινε εκτός εξουσίας, ενώ μπορούσε να ωφεληθεί από την συμμετοχή της στην εξουσία. Της αναγνωρίζει ότι έχει χαρακτηριστικά ήθους που του είναι πολύ χρήσιμα , ειδικά στις μέρες μας που η δικαιοσύνη, δεν δικαιολογεί το όνομά της.
Ο λαός θέλει την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση, επειδή δεν έχει κράτος Δικαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να το καταλάβει αυτό και να απαντήσει στο δίλλημα του.
Δέχεται να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της δικαιοσύνης ή επιμένει ότι η δική του δικαιοσύνη προυποθέτει μια άλλη κοινωνία;
Χρειάζεται να ξεθολώσει στο μυαλό του κόσμου, αυτή την σύγχιση, για να κάνει και ο λαός τον λογαριασμό του.
Αλλιώς θα καταλάβει σύντομα, ότι ο λαός επέλεξε την δικαιοσύνη του ΠΑΣΟΚ, επειδή τελικά δεν υπάρχει πεδίο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος γι'αυτό τον ρόλο, δηλαδή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: