Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Εχει δικαίωμα η Πελέκη να συμματάσχει σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων;

Θέμα νομιμότητας για τη συμμετοχή της κ. Πελέκη σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ζήτημα νομιμότητας της συμμετοχής της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θέτουν δύο σύμβουλοι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου.


Με αφορμή τις αποκαλύψεις που φέρουν τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη και τη σύζυγό του να έχουν δύο τουλάχιστον εταιρείες διαχείρισης ακινήτων («Αστική Επέκταση ΕΠΕ» και «Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ»), οι σύμβουλοι Γ. Ρούσκας και Κων. Βλαχάκης με αίτησή τους προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Ν. Στασινόπουλο ζητούν την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ., η οποία προσδιορίστηκε ήδη για την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να ερμηνεύσει τον Κώδικα Συμβολαιγράφων και να πάρει θέση στο αν είναι σύννομη ή όχι η συμμετοχή της κ. Πελέκη σε ΕΠΕ.

Είναι γεγονός ότι ο Κώδικας Συμβολαιογράφων δεν απαγορεύει ρητά τη συμμετοχή συμβολαιογράφου σε ΕΠΕ, αφού το άρθρο 37 προβλέπει ότι ο συμβολαιογράφος οφείλει να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα ή υπηρεσία που αντίκειται στο λειτούργημά του. Ορίζει όμως σαφώς ότι επιτρέπει μόνο τη σύσταση δικής του επαγγελματικής εταιρείας (συμβολαιογραφικής). Από αυτό συνάγεται, όπως τονίζει ο κ. Ρούσκας, ότι κανένας συμβολαιογράφος δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε ΕΠΕ, ακόμη και αν δεν είναι διαχειριστής.

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, διότι η κ. Πελέκη δεν είναι διαχειρίστρια των εταιρειών. Δεδομένου ότι υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις, είναι πιθανό να ζητηθεί γνωμοδότηση του αρμόδιου εισαγγελέα εφετών.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στασινόπουλος διευκρινίζει ότι η κ. Πελέκη-Βουλγαράκη έχει αποδώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα από τα συμβόλαια της Μονής Βατοπεδίου: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τα συμβόλαια της Μονής Βατοπεδίου, που συνέταξε η συμβολαιογράφος Αθηνών Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη, μέλος του συλλόγου μας, σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν ελέγχου του αρχείου της προκύπτει ότι το σύνολο των αναλογικών δικαιωμάτων των συμβολαίων αυτών έχει αποδοθεί εμπρόθεσμα και νόμιμα στα Ασφαλιστικά Ταμεία (Ταμείο Νομικών και Ταμείο Ασφαλίσεως Συμβολαιογράφων) και στο Ταμείο του Συλλόγου, όπως ο νόμος ορίζει για τα κρατικά συμβόλαια».

Επιστολή του Δ. Πελέκη

Από τον κ.Δημήτρη Πελέκη λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" στη σελίδα 4 περί αγοράς "φιλέτου" στην οδό Πανεπιστημίου, σας διευκρινίζουμε ότι το ακίνητο αγοράστηκε εν συνεχεία πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα κατ' εφαρμογή του Κανονισμού της για την εκποίηση ακινήτων, ο οποίος εφαρμόζεται παγίως για όλα τα ακίνητα που εκποιεί η Εθνική Τράπεζα. Δημοσιεύθηκε πρόσκληση για συμμετοχή στον πλειοδοτικό διαγωνισμό στις εφημερίδες "Ημερησία", "Ελευθεροτυπία" και "Το Βήμα". Ενδεικτικό του τρόπου εκτιμήσεως και του ύψους των τιμημάτων που επιδίωκε να εισπράξει η Εθνική Τράπεζα είναι το γεγονός ότι η πρόσκληση αφορούσε 76 ακίνητα και εν τέλει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκποιήθηκαν μόνο περί τα 15, ενώ για τα υπόλοιπα δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος. Από τα 15 ακίνητα που εκποιήθηκαν τα 7, δηλαδή το 50%, αγοράστηκαν από τον μοναδικό προσφέροντα, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν τύχαμε ουδεμίας ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά ακολουθήθηκε ο πάγιος κανονισμός της Τράπεζας. Το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας έγινε από τη Συμβολαιογράφο, που υπέδειξε η Εθνική Τράπεζα, η δε κυρία Λάρδα - Ζαγορίτη συνέταξε, μόνο, την πράξη συστάσεως της ανώνυμης εταιρείας.

Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες με δημοσιεύσεις σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός, αφού την ίδια ημέρα εκποιήθηκαν και άλλα ακίνητα και αδυνατούμε να απολογηθούμε γιατί δεν προσήλθε άλλος προσφέρων.

Σημειώνουμε ότι έχουν κατατεθεί αγωγές εναντίον εφημερίδων, που δημοσίευσαν ψευδή στοιχεία. Τέλος, θεωρούμε ότι ο τίτλος είναι άκρως παραπλανητικός και δημιουργεί εντελώς λανθασμένες εντυπώσεις».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το διάτρητο «πόθεν έσχες» Βουλγαράκη
* Κενά και παραλείψεις στις δηλώσεις του πρώην υπουργού, τις οποίες το Προεδρείο της Βουλής έχρισε «απόρρητες» - Οι «αφανείς» δραστηριότητες, οι ΕΠΕ και οι offshore


ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ
**************************
«Επτασφράγιστο μυστικό» επιχειρεί να κρατήσει το Προεδρείο της Βουλής τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που καταθέτει ο παραιτηθείς υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκης κατά την τελευταία εικοσαετία, οπότε διατηρεί τη βουλευτική ιδιότητα. Ο λόγος της απόκρυψης δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το «πόθεν έσχες» του κ. Βουλγαράκη εμφανίζεται να είναι «διάτρητο» και να παρουσιάζει τεράστια κενά και παραλείψεις, τα οποία εκθέτουν όχι μόνον τον ίδιο αλλά και την - υποτιθέμενη - Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών του Κοινοβουλίου, στην οποία κατατίθενται ετησίως οι δηλώσεις των βουλευτών. Από τα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει «Το Βήμα» προκύπτει ότι τα εισοδήματα που περιελάμβανε στις δηλώσεις τις οποίες υπέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Βουλγαράκης δεν δικαιολογούν την αύξηση των περιουσιακών του στοιχείων, η οποία φαίνεται ότι προέκυψε από την «αφανή» επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε την τελευταία δεκαετία μέσω εταιρειών - ΕΠΕ αλλά και offshore -, την ύπαρξη των οποίων μάλιστα παρέλειψε(;) να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» τουλάχιστον επί δύο χρόνια: το 2004 και το 2005.



--------------------------------------------------------------------------------





1 Τα στοιχεία από τον αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» του κ. Γ. Βουλγαράκη για την περίοδο 1989 - 2001. Από αυτά προκύπτει ότι τα εισοδήματα των πρώτων χρόνων της πολιτικής δραστηριότητας του τέως υπουργού Ναυτιλίας δεν δικαιολογούν τη μετέπειτα αύξηση της περιουσίας και των καταθέσεών του. 2 Η εκτίναξη των εισοδημάτων του ζεύγους Βουλγαράκη κατά το 2004, οπότε, όπως φαίνεται, δήλωσαν μεταξύ άλλων και την αποζημίωση που εισέπραξαν από «τρομοκρατική ενέργεια». 3 Η προσφάτως δημοσιευθείσα δήλωση «πόθεν έσχες» για το 2006


--------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευθείσα δήλωση που αφορά τη χρήση του 2006, ο κ. Βουλγαράκης ίδρυσε το 2000 από κοινού με τη σύζυγό του, συμβολαιογράφο κυρία Αικατερίνη Πελέκη, εταιρεία παροχής υπηρεσιών, για την οποία κατέβαλαν κεφάλαιο 112.500 ευρώ έκαστος και έχει τη μορφή της ΕΠΕ, χωρίς όμως να αναφέρεται η επωνυμία της, όπως και ο τζίρος ή άλλα στοιχεία από τη δραστηριότητά της. Κατά τις πληροφορίες που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από ερωτήσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ πρόκειται για την Αστική Επέκταση ΕΠΕ, η οποία «προήλθε από υπεράκτια επιχείρηση» (offshore). Η ύπαρξη αυτής της εταιρείας αναφέρεται στις δηλώσεις του 2002 και του 2003, όχι όμως και σε αυτές των δύο επόμενων χρόνων, στις οποίες η στήλη της δήλωσης του ζεύγους Βουλγαράκη που αφορά «συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση» εμφανίζεται λευκή.

* Εταιρείες και real estate

Η εταιρική συμμετοχή του κυβερνητικού στελέχους επανεμφανίζεται στο «πόθεν έσχες» του 2006, γεγονός που αποδίδεται από πολιτικά στελέχη στο ότι είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως διάφορα δημοσιεύματα για την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα του real estate. Στη δήλωση του ίδιου χρόνου εμφανίζεται - επίσης χωρίς επωνυμία - και μια δεύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών με τη μορφή ΕΠΕ, για την ίδρυση της οποίας το ζεύγος Βουλγαράκη συνεισέφερε, εξ ημισείας, 18.000 ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία, η οποία όπως αναφέρεται στο τελευταίο «πόθεν έσχες» επωλήθη αντί 70.002 ευρώ, είναι, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ. Η τελευταία πάντως εμφανίζεται στο τελευταίο «πόθεν έσχες» να έχει ιδρύσει και μια τρίτη - άνευ λοιπών στοιχείων - εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

Αν και εκ πρώτης οι παραλείψεις που εμφανίζουν οι δηλώσεις του ζεύγους Βουλγαράκη μπορεί να θεωρηθούν «τυπικές», προσλαμβάνουν εν τούτοις ουσιαστική διάσταση τόσο εξαιτίας του ισχυρισμού του πρώην υπουργού ότι «υπάρχουν όλα στο "πόθεν έσχες" μου», τον οποίο και υιοθέτησε και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στη συνέντευξη της περασμένης Κυριακής στη ΔΕΘ, όσο, κυρίως, και εκ του γεγονότος ότι ο πλούτος και η τεράστια αύξηση της περιουσίας του παραιτηθέντος υπουργού κατά την τελευταία εικοσαετία που εκλέγεται βουλευτής φαίνεται να προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε μέσω εταιρειών, προκειμένου, όπως ομολόγησε, να αποφύγει τη φορολόγησή του.

Με την ομολογία του αυτή ο κ. Βουλγαράκης έγινε ο πρώτος πολιτικός που παραδέχεται ο ίδιος «αφανείς» συναλλαγές μέσω υπεράκτιων εταιρειών, ένα ζήτημα για το οποίο επί χρόνια κυκλοφορούσαν σχετικές φήμες - «Ψάξτε τον πραγματικό πλούτο των πολιτικών στις offshore» ήταν η προτροπή ορισμένων κάθε φορά που δημοσιοποιούνταν τα «πόθεν έσχες», χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο.

Στη δήλωση «πόθεν έσχες» που υπέβαλε το 1989, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής ο κ. Βουλγαράκης, τα λίγα ακίνητα που είχε προέρχονταν από πατρική δωρεά και αφορούσαν μικρό μερίδιο (12,5%) σε πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και κάποια στρέμματα αγροτεμαχίων σε χωριά του Ρεθύμνου. Οσον αφορά την τελευταία δήλωση ο κατάλογος των ακινήτων που διέθετε το 2006 το ζεύγος Βουλγαράκη σταμάτησε στον αριθμό 50· καθώς τα τελευταία χρόνια - αρχής γενομένης από το 1990, οπότε απέκτησαν με συγκυριότητα αντί 4.300.000 δραχμών οικόπεδο 141 τ.μ. στον Λυκαβηττό, στο οποίο έκτισαν οικία 299 τ.μ. (με κόστος 35 εκατ. δραχμές) - αύξησαν εντυπωσιακά τον αριθμό των ακινήτων τους, αγοράζοντας εξοχικά στο Λαύριο και στον Παρνασσό και, πρόσφατα, οικόπεδο 8.070 τ.μ. στην Τζια αντί 93.000 ευρώ.

Από τον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» της περιόδου 1989 ως 2001 που διενεργήθηκε και φέρνει στη δημοσιότητα «Το Βήμα» προκύπτει ότι ο κ. Βουλγαράκης εισήλθε στην πολιτική χωρίς αξιόλογα εισόδημα. Κατά τα 13 αυτά χρόνια είχε συνολικό προσωπικό εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τα 950.000 ευρώ (323.637.418 δραχμές, σύμφωνα με το νόμισμα της εποχής), ενώ ακόμη πιο πενιχρά ήταν την ίδια περίοδο τα εισοδήματα της συζύγου του που έφθαναν στα 57.637 ευρώ (19.639.825 δραχμές).

Τα επόμενα χρόνια το οικογενειακό εισόδημα του πρώην υπουργού παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, κυρίως λόγω της αύξησης που εμφανίζουν τα εισοδήματα της συζύγου του:

* Το 2002 δήλωσε ο ίδιος 100.915 ευρώ και η σύζυγός του 129.227 ευρώ.

* Το 2003 ο ίδιος δήλωσε 103.376 ευρώ και η σύζυγος 238.868 ευρώ.

* Το 2004 τα εισοδήματά τους εκτοξεύονται, καθώς ο κ. Βουλγαράκης δηλώνει 275.733,7 ευρώ και άλλα 601.156,44 ευρώ η σύζυγός του, η οποία για λόγους που σχετίζονται μάλλον με την «κάλυψη» της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει σε αυτή τη δήλωση και εισοδήματα 50.000 από την επόμενη χρονιά! Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι μέρος αυτών των εισοδημάτων - και για την ακρίβεια 200.000 ευρώ - προέρχεται από την αποζημίωση που εισέπραξαν (195,5 χιλιάδες ευρώ ο κ. Βουλγαράκης και τα υπόλοιπα η σύζυγός του) για εις βάρος τους «τρομοκρατική ενέργεια»!

*Το 2005, οπότε είναι η πρώτη χρονιά, κατά την οποία δηλώνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν, ενώ ο κ. Βουλγαράκης συμμετέχει στην κυβέρνηση, ο ίδιος εμφάνισε εισόδημα 114.494 ευρώ και η κυρία Πελέκη, που αύξησε εντυπωσιακά την επαγγελματική δραστηριότητά της, έφθασε στο ποσό του 1.045.943,5 ευρώ.

*Το 2006 ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε 123.358 ευρώ και η σύζυγός του 737.859 ευρώ.

*Το 2007 τέλος δήλωσε 133.958 ευρώ και η συμβία του 429.379 ευρώ.

* Η σιωπή του κ. Σιούφα

Τα πολλά ερωτήματα που ανακύπτουν από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του κυβερνητικού στελέχους, είναι προφανώς αυτά που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα και τον αρμόδιο για τον έλεγχο των οικονομικών των βουλευτών αντιπρόεδρο κ. Αν. Νεράντζη να επιβάλουν «εμπάργκο» στην πλήρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων που έχει υποβάλει ο κ. Βουλγαράκης από το 1989 που εκλέγεται βουλευτής. Με αστείες δικαιολογίες περί «προστασίας των προσωπικών δεδομένων» αρνούνται να δώσουν αναλυτικά στοιχεία, χρίζοντάς τα «απόρρητα», αν και ο νόμος επιβάλλει τη δημοσιοποίησή τους.


Εισοδήματα
Οι καταθέσεις και οι μετοχές
Ακόμη πιο εντυπωσιακή από τα δηλούμενα εισοδήματα είναι η αύξηση που παρουσιάζουν στην πορεία του χρόνου οι καταθέσεις του ζεύγους. Ο κ. Βουλγαράκης είχε το 1989 καταθέσεις σε τράπεζες ύψους μόλις 42.332 ευρώ (14.424.955 δραχμές), ενώ η σύζυγός του δεν δήλωσε καμία κατάθεση. Δέκα χρόνια παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τραπεζικές του καταθέσεις αρχίζουν να εκτινάσσονται από το 1999. Είναι η χρονιά της άνθησης της Σοφοκλέους, στην οποία ο κ. Βουλγαράκης δηλώνει «παρών», αν και από τον αναδρομικό έλεγχο που έκανε ως το 2001 η Βουλή δεν προκύπτει να είχε κέρδη και μάλλον κατέγραψε - επισήμως τουλάχιστον - ζημιές.

Με αρχικό απόθεμα μετοχών ύψους 195.700 ευρώ που απέκτησε το 1998, αγόρασε επιπλέον «χαρτιά» αντί 368.010 ευρώ και την ίδια περίοδο πούλησε άλλα αντί 392.696 ευρώ και βρέθηκε με τελικό απόθεμα μετοχών που αποτιμήθηκαν σε 100.254 ευρώ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ζημιά 70.499 ευρώ, η οποία δεν εμφανίζεται στις δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη, ο οποίος το 2002 είχε στην κατοχή του 10.000 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 7.000 του ΟΤΕ, 2.000 της Alpha Bank και 1.000 της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας της νομοθετικής απαγόρευσης στους βουλευτές να έχουν χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο «γαλάζιος» πολιτικός δηλώνει ότι από την πώληση των «χαρτιών» του εισέπραξε 136.534 ευρώ, τα οποία τοποθέτησε σε repos. Οι καταθέσεις του την ίδια περίοδο εμφανίζονται γιγαντωμένες (586.000 ευρώ το 2002 και 612.000 ευρώ το 2003 σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του στην Τράπεζα Πειραιώς), για να προσεγγίσουν, σύμφωνα με την τελευταία δήλωση, στις αρχές του 2007 το 1,5 εκατ. ευρώ.