Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008

Ποινική δίωξη για τη Siemens και Κάλυψη του Λιάπη, διαψεύδοντας ότι πήγε στην Λειψία

Με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου ολοκληρώθηκε η έρευνα του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση της Siemens στο σκέλος που αφορά τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τη σύμβαση για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα: παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού άπαξ και κατ' εξακολούθηση στρεφόμενες κατά του δημοσίου (για την περίπτωση της C4I) και σε βάρος του ΟΤΕ, από τις οποίες το όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

-Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,

-Ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων και

-Αμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων.

Η δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες φακέλους θα διαβιβαστεί αύριο στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και την προσωποποίηση των αδικημάτων.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της Siemens για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων "Πάτριοτ" και των πυραυλικών συστημάτων Ερμής, θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

Ο κ. Αθανασίου είχε λάβει εντολή για τη διενέργεια της έρευνας το 2006, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε μεταβεί με ομάδα εισαγγελέων στη Γερμανία και στην Ελβετία, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την υπόθεση στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής.

Σήμερα, ο κ. Αθανασίου είχε καλέσει για τέταρτη φορά για εξηγήσεις τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, ο οποίος δεν προσήλθε.

Μέσω των συνηγόρων του κυρίων Γιαννίδη και Δημακόπουλου, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος διαμήνυσε στον εισαγγελέα ότι δεν επιθυμεί να επανέρχεται στο εισαγγελικό γραφείο κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία. Την ίδια στάση είχε τηρήσει πριν περίπου μια εβδομάδα που και πάλι είχε κληθεί για διευκρινίσεις από τον κ. Αθανασίου.

Χθες, δύο χρηματιστές και δύο εκπρόσωποι υπεράκτιων εταιριών παρέδωσαν στον κ.Αθανασίου υπομνήματα με τις θέσεις τους.

Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

"Με φήμες δεν γίνεται πολιτική, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κάνουν", τόνισε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την υπόθεση Siemens και των εμπλεκομένων σ΄αυτήν.

Απαντώντας για ποιο λόγο καθυστέρησε να γίνει η έρευνα, από την πλευρά της κυβέρνησης, για τον υπουργό που φέρεται να συμμετείχε σε ταξίδι με εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρίας, ο υπουργός απάντησε πως δεν καθυστέρησε καθόλου και ότι από την πρώτη στιγμή, που ρωτήθηκε, απάντησε.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω υπουργός οφείλει να το δηλώσει δημόσια, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως απάντησε χθες. Σε επόμενη ερώτηση, αν πρόκειται για τον κ. Λιάπη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την έρευνά της και εκείνος έχει απαντήσει.

"Με φήμες δεν γίνεται πολιτική όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κάνουν", τόνισε και ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, "δημιούργησαν φήμες που άγγιξαν πρόσωπα και αποδεικνύεται από την έρευνα και των δημοσιογράφων, ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και από την έρευνα της κυβέρνησης αυτό αποδεικνύεται", ενώ σε ερώτημα αν ήταν φήμη ότι, εκείνη την περίοδο, ο κ. Λιάπης βρέθηκε στη Λειψία, απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε: "Αν το συνδυάσετε με τα υπόλοιπα, που αναφέρθηκαν, αντιλαμβάνεστε κι εσείς τι εντυπώσεις δημιουργούνται. Η σοβαρή δημοσιογραφία δεν θέλει να δημιουργεί φήμες, που είναι ανυπόστατες και θίγουν υπολήψεις. Εγώ δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε δημιουργία φημών".

Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν ο κ. Λιάπης έχει σχέση, ή όχι, με το συγκεκριμένο ταξίδι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι "γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τι έχει συμβεί".

"Αν απαντήσω σε τέτοιο ερώτημα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να απαντώ γιατί στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής έτυχε να βρίσκεται, σε κάποιο χρονικό σημείο, σε περιοχή ίδια με άλλο πρόσωπο, που ενδεχομένως ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι λογική μεσαίωνα και δεν θα συμμετάσχω", υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για πολιτικό παίγνιο που ξεκίνησε από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

"Γνωρίζετε σε ποιο δημοσιογραφικό χώρο, εντός της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, πολιτική προσωπικότητα άρχισε να λέει διάφορα πράγματα για υπουργό. Ό,τι είχα να πω το είπα. Ρωτήθηκα πολλές φορές αν υπουργός μετείχε σε ταξίδι με τον συγκεκριμένο κύριο. Σας είπα δεν υπάρχει", τόνισε και πρόσθεσε πως "συνεχίζεται αυτή η υπόθεση στη δημιουργία μιας αχλής γύρω από κάποιο πρόσωπο υπουργού" και ότι "η έρευνα που έχει κάνει η κυβέρνηση, αλλά και η δημοσιογραφική έρευνα δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο".

Σε ερώτηση για τους λόγους που συγκεκριμένος πολιτικός χώρος έχει, ως στόχο, συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, ο κ. Ρουσόπουλος αναρωτήθηκε γιατί η ερώτηση γίνεται στον ίδιο και όχι σ'αυτόν από όπου ξεκίνησε η ιστορία. Επανέλαβε δε, ότι δόθηκε ένα "αποδεικτικό" στοιχείο που ήταν ψευδές και επί τη βάση αυτού συζητάει η πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες ημέρες.

"Γι'αυτό δεν θέλω να μετέχω, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διαδικασία αυτή και θεωρώ ότι εκφεύγει των δημοκρατικών διαδικασιών και της λογικής του πολιτικού συστήματος μια τέτοιου είδους συζήτηση", επισήμανε, ενώ σε ότι αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για επιλεκτικές διαρροές της Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει τον παλιό εαυτό του και εκεί που δεν το συμφέρει κάτι του φταίει η Δικαιοσύνη.

"Η εύκολη λύση είναι η επίθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι πρακτική του ΠΑΣΟΚ, που επαναλαμβάνει, αλλά δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον τόπο. Οι πολίτες έχουν μωσαϊκό εξελίξεων και θεμάτων και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους", συμπλήρωσε μετά από παρεμφερή ερώτηση.

Σε ερώτηση γιατί δεν απαντά κ. Λιάπης, ώστε να μην υπάρχουν φήμες, ο κ. Ρουσόπουλος σχολίασε ότι " τρεις τέσσερις αιώνες πριν, έγινε μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση για το τεκμήριο της αθωότητας" ενώ για την περίπτωση του αν ο κ. Λιάπης είναι φίλος με τον κ. Χριστοφοράκο, είπε ότι δεν το γνωρίζει, πως έχει συμβεί πολλές φορές στην πολιτική να κατηγορηθεί κανείς για τις φιλίες του και πως αυτού του είδους οι πρακτικές επίσης ανάγονται σε άλλες εποχές.

"Κάποιος κατηγορεί κάποιον αορίστως. Ας βγει να πει έχει συμβεί αυτό και αυτό με στοιχεία. Ακόμα και να έχει κατονομαστεί υπουργός, ο εισαγγελέας θα στείλει την υπόθεση στη Βουλή", τόνισε απαντώντας σε επόμενη ερώτηση. Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε πως όταν υπάρξει ευθεία ονομαστική καταγγελία ή κατηγορία, θα υπάρξει απάντηση.

"Δεν παίζω αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι για τη Δημοκρατία. Είναι σαν να μου ζητάτε να ανατρέψουμε τη λογική του δικαίου πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Δεν είναι δυνατόν στη φημολογία να βγαίνει κάποιος να λέει είμαι αθώος και όχι ένοχος", είπε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ενώ σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αυτό έκανε, όμως, ο κ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός τόνισε ότι ο ίδιος δεν αλλάζει άποψη και πως "αν κάποιος είναι αθώος, δεν οφείλει να διατρανώνει την αθωότητά του, αλλά εκείνος που κατηγορεί κάποιον ως ένοχο, να το αποδεικνύει".

Για το αν είναι σωστή η στάση του εισαγγελέα να μη μάθει το όνομα του υπουργού, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία του εισαγγελέα, τι ρώτησε και τι απαντήσεις έλαβε και ότι, για λόγους αρχής, δεν σχολιάζει τη Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά το αν θα γίνει έρευνα στις συμβάσεις με τη Siemens, είπε ότι έχει ήδη δοθεί από την περασμένη Κυριακή ανακοίνωση του ΟΣΕ για μια υπόθεση σύμβασης και μετά δόθηκε απάντηση και στο press room ότι όλες οι συμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης και των κοινοτικών κανόνων.

Για τον Πέτρο Ταττούλη που κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία και να δημοσιοποιηθούν όλες οι συμβάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη Siemens, είπε πως "όταν θα γίνει εξεταστική επιτροπή, αν κριθεί να γίνει από τη διακομματική σύστασή της, θα γίνει", ενώ σε ερώτηση αν θα κινηθεί η κυβέρνηση δικαστικά εναντίον της εταιρείας, είπε ότι υπάρχει διαδικασία από το 2006 με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης για τη διερεύνηση της υπόθεσης, υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση από τη ΝΔ, υπάρχει αποκάλυψη υψηλόβαθμου στελέχους επί σειρά ετών του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η δικαστική έρευνα και η προοπτική της εξεταστικής επιτροπής.
-----------------

«Γαύρος» και «βάζελος»

*Τα υπουργικά καθήκοντα, υπουργικά καθήκοντα και η Εθνική Ελλάδος, Εθνική Ελλάδος... Ο Μ. Λιάπης δεν χάνει αγώνα της, όση δουλειά και αν έχει. Πέρυσι το καλοκαίρι πήγε στην Πορτογαλία, αγνοώντας τις πρωθυπουργικές συστάσεις. Την Πέμπτη το βράδυ ήταν στις εξέδρες του σταδίου της Λειψίας για να παρακολουθήσει τον αγώνα Ελλάδας - Βραζιλίας.

*Σταθερός δίπλα του στην κερκίδα ο γιος του Κωνσταντίνος, ο οποίος διαφωνεί στις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις με τον πατέρα του, καθότι «βάζελος», ενώ ο υπουργός Μεταφορών «γαύρος».


Δ. ΤΣ.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 19/06/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: