Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Οι μίζες με απλά μαθηματικά. Οσα μας χρειάζονται για ένα Πλήρες Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το σύνολο των μιζών της ΖΗΜΕΝΣ έφτασε τα 100.000.000 ευρώ, πληροφορηθήκαμε από την ίδια την εταιρεία.

Το νούμερο μοιάζει τεράστιο. Αλλά δεν είναι.
αν δεχθούμε ότι οι μίζες είναι περίπου το 10% κάθε έργου του δημοσίου, τότε με δεδομένο ότι ο κρατικός προυπολογισμός που δεν προορίζεται για αποπληρωμή χρεών είναι περίπου 40 δίς και το ετήσιο ύψος της μίζας αισίως στα 4 δίς.

Τι καθόμαστε και συζητάμε λοιπόν.

Ανακαλύψαμε το 0.5 εκατομύρια του Τσουκάτου για τα τελευταία 15 χρόνια, στα 50.000 περίπου εκατομμύρια μιζών, δηλαδή το 1 στις 100.000, δηλαδή το 0,001% , δηλαδή το ένα χιλιοστό τοις εκατό-έτσι προφέρεται-.
Μένει να διαβάσουμε καλύτερα το νούμερο, να σκεφτούμε ότι η "ομερτά" της μίζας δεν έσπασε, να παραδεχθούμε ότι είναι το μόνο πράγμα που λειτουργεί σωστά στην χώρα και να συναισθανθούμε ότι δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να γίνει ουσιαστική και σε βάθος "κάθαρση", ότι δεν υπάρχει ούτε κάν πιθανότητα, για περιορισμό της λειτουργίας της και κυρίως να σκεφτούμε πόσο αξίζει και γιατί αξίζει για μερικούς να ασχολούνται με την πολιτική.

Δυστυχώς.
Λυπάμαι που κόβω την φόρα σε μερικούς, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.
Κυβερνώ σημαίνει , διαχειρίζομαι το μοίρασμα τουλάχιστον ενός προυπολογισμού διπλάσιου από αυτόν του υπουργείου Παιδείας, περίπου ίσον με αυτόν του υπουργείου εθνικής άμυνας, διπλάσιο μάλλον από τα κέρδη όλων των τραπεζών μαζί. Οσος ο απαιτούμενος προυπολογισμός για ένα ΠΛΗΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

Μέχρι να εφευρεθεί νέος ορισμός για το τί είναι η πολιτική και τι σημαίνει κυβερνώ, παρακαλώ , μην τρέφετε ιδιαίτερες προσδοκίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: