Συνοπτικά,
η Έκθεση για το 2007 αναδεικνύει δύο γενικές τάσεις.
Η πρώτη αφορά στο δείκτη της «φτώχειας», ο οποίος εμφανίζεται να θίγει περισσότερο την κοινωνικο-επαγγελματική (κ/ε) κατηγορία των συνταξιούχων.της χώρας. Η δεύτερη αφορά στο δείκτη «οικονομικής συμπίεσης» από δανεισμό και κάρτες, ο οποίος αφορά περισσότερο το μισθωτό πληθυσμό της χώρας και ειδικότερα την κ/ε κατηγορία των μεσαίων μισθωτών στρωμάτων του Δημόσιου Τομέα.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του 2007 καταγράφουν τα εξής δεδομένα:
1. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
41% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 3.622.360 άτομα, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για μία εβδομάδα διακοπών το χρόνο.
23% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 2.032.056 άτομα, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε κάθε δεύτερη μέρα κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ή λαχανικά (ίσης αξίας για χορτοφάγους).
39% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 3.445.660 άτομα, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες που τυχόν προκύψουν.
14% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 1.236.904 άτομα, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση στο νοικοκυριό τους.
Από τους παραπάνω επιμέρους δείκτες προκύπτει ότι, το συνολικό ποσοστό των ανθρώπων που συγκεντρώνουν τις τρεις ή και τις τέσσερις «μη-δυνατότητες», θα μπορούσαν δηλαδή να οριστούν σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες ως «φτωχοί», καταγράφεται για το 2007 στο 18% του ελληνικού πληθυσμού, ήτοι σε 1.590.305 άτομα.
Η περισσότερο «φτωχή» κ/ε ομάδα της ελληνικής κοινωνίας είναι οι συνταξιούχοι και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
2. Η ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
11% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 1.060.203 άτομα, αντιμετώπισαν δυσκολίες τον τελευταίο χρόνο στην πληρωμή του ενοικίου κατοικίας ή της δόσης για δάνειο πρώτης κατοικίας. Το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα απορροφά σημαντικό μέρος της καθημερινής οικονομικής πίεσης και αποφορτίζει σημαντικά την οικονομική δυσπραγία.
27% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 2.385.457 άτομα, αντιμετώπισαν δυσκολίες στη πληρωμή των οικιακών λογαριασμών (νερό, Ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, κ.λπ).
19% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 1.678.655 άτομα, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πληρωμή δόσεων πιστωτικών καρτών, ή δόσεων διαφόρων δανείων.
Η περισσότερο πιεζόμενη κ/ε κατηγορία στο ζήτημα της αποπληρωμής πιστωτικών καρτών και δόσεων δανείων είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα, οι οποίοι εμφανίζουν και τους υψηλότερους δείκτες δανεισμού και πρόσβασης σε πιστωτικές κάρτες.
3. Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
38% των πολιτών, ήτοι 3.360.000 περίπου άτομα, έχουν ανοικτό χρέος κάποιου ποσού για εξόφληση καρτών, δόσεων ή δανείων.
78% εξ’αυτών επιβαρύνεται πολύ και αρκετά στα οικονομικά του από τις υποχρεώσεις αυτές, ενώ ένας στους τέσσερις (26%) επιβαρύνεται πολύ.
70% των μισθωτών του δημοσίου βρίσκεται χρεωμένο με δόσεις, πιστωτικές κάρτες και δάνεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα φτάνει το 46%.
4. ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ήτοι 1.148.553 άτομα, κατά δήλωσή τους ασκούν και άλλες – πλην της κύριας – εργασίες (δεύτερη δουλειά, εποχική / περιστασιακή δουλειά, κ.λπ).
21% των μισθωτών του δημοσίου έχουν δεύτερη εργασία (υπολογιζόμενος αριθμός: 179.969 άτομα).
15% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχουν δεύτερη εργασία (υπολογιζόμενος αριθμός: 254.449 άτομα).
11% των συνταξιούχων ασκεί εργασία ή περιστασιακές εργασίες (υπολογιζόμενος αριθμός: 241.019 άτομα).
10% των μισθωτών του δημοσίου (υπολογιζόμενος αριθμός: 85.700 άτομα) δηλώνουν πέραν του μισθού της κύριας εργασίας και άλλες χρηματικές παροχές, όπως bonus, πριμ παραγωγικότας, κ.λπ.
Το αντίστοιχο ποσοστό στον πληθυσμό των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα φτάνει μόλις το 6% (υπολογιζόμενος αριθμός: 101.779 άτομα), και αφορά κυρίως ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων.
21% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ήτοι 1.855.355 άτομα λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την οικογένειά του (πέραν από τις αποδοχές μισθών ή συντάξεων).
20% των μισθωτών του δημοσίου τομέα (υπολογιζόμενος αριθμός: 171.399 άτομα) λαμβάνουν βοήθεια από την οικογένεια.
32% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (υπολογιζόμενος αριθμός: 542.824 άτομα) έχουν οικονομική βοήθεια από την οικογένεια, ποσοστό αρκετά υψηλό αφού αφορά το ένα τρίτο της συγκεκριμένης κ/ε κατηγορίας.
Βοήθεια από την οικογένεια λαμβάνει και ένα σημαντικό ποσοστό νοικοκυρών και συνταξιούχων (13% των νοικοκυρών, 9% των συνταξιούχων).
Οι παραπάνω δείκτες αποκαλύπτουν ότι το ύψος των αποδοχών από μισθούς και συντάξεις είναι χαμηλό και οπωσδήποτε δυσανάλογο με το κόστος ζωής.
Η απόκλιση αυτή καλύπτεται από την πολυαπασχόληση σημαντικού μέρους του μισθωτού πληθυσμού και από την πρόσθετη εργασία των συνταξιούχων , αλλά και από την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών.
3 σχόλια:
Όλα αυτά εγώ τ’ακούω βερεσέ . Σε αναρίθμητες δημοσκοπήσεις των τελευταίων 12 μηνών διαβάζουμε τα ίδια τροπάρια :
- Κώστας Καραμανλής είναι ο λατρεμένος πρωθυπουργός ,μακράν θριαμβευτής ‘’καταλληλότερος’’ , δεν τον λαβώνουν ούτε οι ανύπαρκτες μεταρυθμίσεις ,ούτε το 40% φορολογία σε μισθωτούς και συνταξιούχους ( τα θέλει ο κώλος τους ; ) ούτε οι προκλητικές φοροελαφρύνσεις προς τους μεγιστάνες του πλούτου .Δεν τον αγγίζουν οι βαλίτσες που πήγαν διακοπές στα Cayman Islands με δομημένα ομόλογα . Δεν τον αγγίζει η ακρίβεια . Τον αγαπάμε έστω και τώρα που δεν χρησιμοποιεί βαζελίνη .
- Ντόρα είναι η πιό δημοφιλής υπουργίνα . Η κόρη του Εφιάλτη της αποστασίας.Προετοιμάζει τον υιό της για υπουργό τον οποίο με πολλή ‘’αξιοκρατία’’ ( του γαλάζιου κώλου) προσέλαβε για σύμβουλό της .
- Αβραμόπουλος έπεται με λίγη διαφορά από την Ντόρα στις αγάπες των Ελλήνων. Αυτός που απεκάλεσε ο Πάγκαλος κύριο Τίποτα προσπαθεί με μανία να απαξιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας .
- Κεφαλογιάννης , σύμβουλος χοντρού ‘’καταλληλότερου’’ δεν ξέρω που είναι τελευταία στις δημοσκοπήσεις , αλλά μετά τα τελευταία νέα που διαβάσαμε ,σίγουρα θα πάρει πολλές μονάδες αγάπης από του Έλληνες .
ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΖΟΧΕΣ
‘’PASOK poisonous’’
Δεν υπάρχει τίποτε μαγικό.
Απλώς έχουν την τύχη να είναι οι ηγέτες που αξίζουν σ'αυτόν τον άθλιο λαό, που είναι ντεμέκ ψιλιασμένος και κανείς δεν έχει να του πεί τίποτε. Τα ξέρει αυτός όλα, δεν μπορείς να τον πιάσεις κώτσο.
Ξέρεις τώρα. Ολοι μορφωμένοι, -έχουν διαβάσει ιστορία στην 6η δημοτικού, όπου πήραν 7 ή 8- και δηλώνουν με κάθε ευκαιρία, ξέρεις τι γράφει η ιστορία των Τούρκων, των Βούλγαρων, των Τυνήσιων, των Χιλιανών, των Αιθιόπων κλπ. Τα μάθανε στην ΚΝΕ βλέπεις όλα.
Ε αυτός ο λαός, δεν γουστάρει να του μιλάει κανείς με άλλη γλώσσα και ο κύριος τίποτα, η κυρία ουδέν γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε και πάνω απ'όλα ο πρωθυπουργός που έχει κάνει διδακτορικό για τις σχέσεις Κεμάλ-Βενιζέλου -σημείο αναφοράς για όλους τους επιστήμονες-, είναι σάρκα από την σάρκα τους.
Αυτές τις αντιλήψεις μόνο με τον τρόπο τους μπορείς να τις αλλάξεις.
Με την αποκάλυψη ότι έχεις να τους διηγηθείς μια πονηρότερη εκδοχή συνομοσιολογίας.
Μόνο αυτό δεν ανέχονται. Να έχει να τους πεί ο άλλος πιό πονηρή εκδοχή.
Είναι σίγουροι ότι όλα κάπου μαγειρεύονται.
Κατά βάθος είναι μαθητές του Λιακόπουλου και χάνει κανείς τα λόγια του με το να προσπαθεί να τους μιλήσει λογικά.
Ο φαύλος κύκλος των δημοσκοπήσεων
Κατ΄αρχάς να διευκρινίσω δύο πράγματα:΅
1. ΄Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις κάθε είδους δημοσκοπήσεις (άλλωστε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχουν επιβεβαιωθεί πανηγυρικά).
2. Από καθαρά τεχνοκρατική άποψη πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται και με επιστημονικό και με αξιόπιστο τρόπο.
Επί του θέματος τώρα.
1. Κατά την γνώμη μου ένα άτομο το οποίο δέχεται να βομβαρδισθεί από ερωτήσεις από μία εταιρία δημοσκοπήσεων τηλεφωνικώς (όσο νάναι αυτή η ιστορία δεν θα διαρκεί μισή και παραπάνω ώρα τουλάχιστον;) και μάλιστα να δηλώσει και στον κάθε άγνωστο τι ψηφίζει είναι από χέρι και πάνω από όλα ηλίθιος επιμένω ΗΛΙΘΙΟΣ.
2. Ποτέ μου δεν κατάλαβα την έννοια του ΄΄τυχαίου δείγματος΄΄. (Εμένα πάντως ποτέ κανείς δεν μου τηλεφώνησε για να κάνει πολιτική δημοσκόπηση). Εν πάσει περιπτώσει πιστεύω ότι μια σοβαρή εταιρία δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να ρισκάρει το κύρος της ρωτώντας κάθε φορά τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους.
3. Οι ερωτήσεις που κάθε φορά γίνονται έχουν σχέση με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να μη ξέρει ότι την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας την διαμορφώνουν τα ΜΜΕ και ΜΟΝΟΝ αυτά υπερπροβάλλοντας θέματα μηδαμινής σπουδαιότητας και θάβοντας τα πραγματικά ουσιαστικά θέματα που πρέπει να αποσχολούν τους πολίτες στα πλαίσια των εκάστοτε πολιτικών σκοπιμοτήτων. Από την άποψη αυτή οι ερωτήσεις καταλήγουν πάντα σε στοχευμένο αποτέλεσμα (που συνήθως συμφέρει αυτόν που έχει παραγγείλει την δημοσκόπηση).
4. Μετά τις πιο πάνω αποπροσανατολιστικές στρεβλώσεις, οι απαντήσεις που έδωσε το ΄΄τυχαίο δείγμα των 1.000 ηλιθίων΄΄ τηλεφωνικώς, γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από την εταιρία δημοσκοπήσεων και προβάλλονται στα ΜΜΕ όπου εξάγονται και τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα από εγκρίτους και μη συνδαιτημόνες των αντιστοίχων εκπομπών. Τα συμπεράσματα αυτά δε, παρουσιάζονται ως αδιαμφισβήτητα θέσφατα ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ως αντιπροσωπευτικά ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του ελληνικού λαού των 11.000.000 ανθρώπων (ελέω βέβαια της θεόσταλτης στατιστικής επιστήμης).
5. Ακούγοντας το υπόλοιπο κοινό (των 10.999.000 ατόμων) αυτά τα συμπεράσματα και μετά τα σχετικά ΄΄τς, τς, τς, για δες βρε παιδί μου τι λένε αυτοί οι σοβαροί άνθρωποι΄΄ και μέσα στα πλαίσια του μιμητισμού και του lifestyle τα οποία πιστέψτε με είναι αήτητα όσο και η βλακεία, διαμορφώνουν το δικό τους πολιτικό κριτήριο σύμφωνα με τα ΄΄εγκυρα΄΄ συμπεράσματα των γκάλλοπ. Αποτέλεσμα: οι απαντήσεις του τυχαίου δείγματος των 1.000 ηλιθίων ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την κοινή γνώμη (δεδομένου ότι μέσα στους 11.999.000 – έ όσο νάναι θα υπάρχουν και άλλοι πολλοί ηλίθιοι). Εδώ θάθελα να συμφωνήσω με τα χαρακτηριστικά της ΄΄φυλής΄΄ που πολύ εύστοχα περιγράψατε νωρίτερα (xoriatis, pasok poisonous, κλπ), δηλαδή απέραντη αγραμματοσύνη, ασχετοσύνη, ατομικισμός και απόλυτη πεποίθηση ότι κατέχει το μονοπώλιο της αλήθειας και της ορθής κρίσης. ΄Αντε τώρα αυτός ο τρισάλθιος τύπος να προβληματιστεί είτε για το timing είτε για το αποτέλεσμα της κάθε δημοσκόπησης. Απλά θα συνταχθεί με τον ΄΄νικητή΄΄ γιατί αυτό επιτάσσει η ανάγκη του να ταυτιστεί με την πλειοψηφούσα μάζα των υπολοίπων ηλιθίων στην οποία και ανήκει. Με τον τρόπο αυτό οι δημοσκοπήσεις γίνονται στα χέρια του ΄΄παραγγέλοντος΄΄ ένα ακαταμάχητο και απολύτως δημοκρατικό εργαλείο εξουσίας με την αγαστή συνεργασία βέβαια των ΜΜΕ και των δημοσκόπων οι οποίοι απλώς εκτελούν τη δουλειά που τους ανατέθηκε και για την οποία πληρώνονται. Για τον λόγο αυτό όπως σας ανέφερα και πιο πάνω στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δεν πέφτουν ποτέ έξω – διότι απλά δεν ΄΄μετράνε΄΄ αλλά ΄΄διαμορφώνουν΄΄ την κοινή γνώμη.
6. Ο φαύλος κύκλος κλείνει ως εξής: Ο ΄΄νικητής΄΄ με τον αέρα που του δίνει το αποτέλεσμα το επικαλείται άλλοτε για να επιβάλλει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα (βλέπε παιδεία, ασφαλιστικό, ΟΤΕ, κλπ) άλλοτε για να αποστομώνει τον/τους αντιπάλους του (εμάς θέλει ο κόσμος – το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) και άλλοτε –και κυρίως- για να κερδίζει τις επόμενες εκλογές (η μάζα είπαμε συντάσσεται πάντα με το υπερισχύον alter ego της όσο ηλίθιο ή παράλογο κι αν αυτό είναι).
Και θα με ρωτήσετε το εξής απλό: Και τι προτείνεις; να καταργηθούν οι δημοσκοπήσεις; Τουναντίον, προτείνω μάλιστα να εντατικοποιηθούν και να γίνονται ακατάπαυστα για κάθε πιθανό ή απίθανο θέμα (π.χ. ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα ή πόσα απίδια παίρνει ο σάκκος ή πόσο πατάει τελικά η γάτα και άλλα τέτοια) έτσι ώστε οι δημοσκοπήσεις να ισορροπήσουν στις πραγματικές τους διαστάσεις που και ανώδυνες και αδιάφορες είναι για τον πολύ κόσμο.
Τέλος, δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι εγώ ως άτομο δεν έχω συμπεριληφθεί ούτε επιθυμώ να συμπεριληφθώ σε κανένα ΄΄τυχαίο δείγμα΄΄ στο μέλλον και θα ήθελα εάν είναι δυνατόν στις επόμενες δημοσκοπήσεις το όνομα μου να εξαιρείται με σαφή και διακριτό τρόπο (π.χ. στην δημοσκόπηση αυτή δεν έλαβε με κανένα τρόπο μέρος ο/η τάδε …….(όνομα).
Δημοσίευση σχολίου