Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Βόρεια Μακεδονία

Η πρόταση Νίμιτς, όπως μας πληροφορεί το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ είναι για ονομασία ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Νομίζω ότι είναι η μόνη δίκαιη πρόταση για την διεθνή χρήση.

Φαντάζομαι ότι η πρότασή του για την εσωτερικής χρήσης ονομασία, θα είναι η διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας και θα είναι και αυτή δίκαιη.

Εδώ ακριβώς είναι που πιστεύω ότι κάνει λάθος το ΠΑΣΟΚ με την επιμονή του για μια ενιαία ονομασία για εσωτερική και διεθνή χρήση και καλό είναι να το ξανασκεφτεί.

Το εσωτερικό όνομα είναι πράξη αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων και προφανώς κάθε επιβολή προσδιοριστικού είναι παραβίαση αυτής της αρχής.

Η διεθνής ονομασία, από την άλλη πλευρά, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα ότι ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΤΗΤΑ δεν αναπτύχθηκε μόνο εκείθεν των συνόρων, αλλά και εντεύθεν.
Εχουμε δύο Μακεδονικότητες, που μπορεί στο παρελθόν να είχαν και κοινά σημεία ή και μη μακεδονικά στοιχεία, αλλά σήμερα είναι πραγματικότητες που δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε.

Δικαίωμα στον όρο Μακεδονία έχουν και οι μεν και οι δέ, αλλά καλό είναι να συνηθίσουν ότι η Μακεδονικότητα από ένα σημείο και μετά αναπτύχθηκε με διαφορετικούς τρόπους. Ετσι Μακεδόνας έγινε και ο Αλβανός της Βόρειας Μακεδονίας και ο Πόντιος της Νότιας Μακεδονίας και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χωριάτη
Τί έγινε στην ... Βόρεια Μακεδον ...........;;;;;;;;;;

KOSTAS είπε...

Τί έγινε;
Εγινε ότι έφυγε το κείμενο πρίν γραφεί, από λάθος πληκτρολόγηση.
Συμβαίνουν κι'αυτά.