Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Η κρίση των στεγαστικών δανείων και ο θάνατος των δύο παιδιών

Βλέποντας τον τόπο του θανάτου των δύο παιδιών, μέσα σε μια "νεκρή οικοδομή" αβοήθητα, μου ήρθαν στον νού εικόνες από τις "νεκρές περιοχές" στις αμερικάνικες μεγαλουπόλεις, εξ αιτίας των κατασχέσων των σπιτιών, όπως εκείνη η γειτονιά στοΚλήβελαντ που μας έδειχνε τις προάλλες το ντοκυμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ.
Μια ολόκληρη οικοδομή νεκρή.
Πόσες άλλες τέτοιες οικοδομές άραγε υπάρχουν που στέκουν σαν στοιχειωμένοι τοίχοι μέσα στις ελληνικές πόλεις.

Μόνο στο Ισόγειο μάθαμε λειτουργούσε κάποιο μπακάλικο.
Σήμερα διαβάζω στο ΒΗΜΑ, ότι έπεσε η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο 3-μηνο κατά 37% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007.
Μιλάμε για κράχ δηλαδή στην οικοδομή, μιλάμε για κράχ στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Ηδη τα δημόσια έσοδα, υπολείπονται κατά 1.3 δίς ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο μας πληροφορεί το ΒΗΜΑ.
Δεν το πολυπιστεύω, κάποιο λάθος θα κάνουν. Και μόνο να αναλογισθεί κανείς τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση της τιμής της βενζίνης, από τον ΦΠΑ των τροφίμων, δεν μπορεί να χωνέψει ότι τα κρατικά έσοδα έχουν πρόβλημα.
Εκτός και αν είναι τόσο σημαντική η συμμετοχή της οικοδομικής δραστηριότητας σ'αυτά που παρά τις υπεραντλήσεις από τις αυξήσεις των προιόντων, δεν καλύπτεται η απώλεια.

Αρχίζει να σχηματοποιείται μέσα μου η ιδέα, για ανακούφιση της αγοράς, με αναγκαστικές πράξεις.
Ισως πρέπει η κυβέρνηση να έρθει σε κάποια συμφωνία με τις τράπεζες, για "οργάνωση της αποπληρωμής των χρεών", με την άκδοση κάποιου ομολόγου αμνήστευσης των δανειακών βαρών, αν θέλουν να ξαναμπεί μπροστά η επιχειρηματική δταστηριότητα στην οικοδομή, στην ατμομηχανή της οικονομίας, αλλιώς σε λίγο καιρό θα γεμίσουν οι πόλεις με "νεκρά κατεσχεμένα κτίρια", που μια νέα γενιά "αυθαιρέτων καταλήψεων", από τους υπερχρεωμένους πολίτες θα τα ξαναλειτουργήσει.
Η χώρα μας έχει παράδοση "αυθαιρέτων", οι μηχανισμοί ανοχής υπάρχουν και η αστυνόμευση, υπό ορισμένες πολιτικές προυποθέσεις είναι ανύπαρκτη.
Ας τα σκεφτεί αυτά και η κυβέρνηση και οι τράπεζες, αλλιώς δεν θ'αργήσει η μέρα που θα γίνουν συντονισμένες μαζικές χρεωκοπήσεις και ταυτόχρονα επανκατάληψη των κατεσχεμένων κατοικιών.

Τα κέρδη δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να μπούνε πάνω από τις ανάγκες, μπορούν όμως να μην γίνουν ζημίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: