Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Αμεση κατάργηση των παραγώγων στα εμπορεύματα




Το ράλι των πρώτων υλών και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Για περίπου 200 χρόνια, οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Τόμας Μάλθους (1766-1834) για μια μεγάλη οικονομική κρίση ως συνέπεια του υπερπληθυσμού αποδεικνύονται λανθασμένες. Άραγε το 2008 θα έλθει η δικαίωσή του; Οι ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων ... "Η" Online 15:44

---------------
Ο φάκελος της Ημερησίας για τις τιμές των πρώτων ύλών και πως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, μας δείχνει ανάγλυφα, ότι η "αγορά" τους είναι πλέον απολύτως στρεβλή και η μόνη λύση που υπάρχει για να μην πεινάσει ο κόσμος, είναι η κατάργηση της αγοράς παραγωγων γι'αυτά.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι εκτός από το λογικό κέρδος που θα προσδοκούσε ένας παραγωγός, τώρα παρεμβάλεται το υπερκέρδος που πρέπει να εξασφαλίσουν τα μεγάλα φάντς, που επενδύουν σ'αυτή την αγορά.

Γενικά είναι ένα ανήθικο κέρδος, ένα κακούργημα κατά της ανθρωπότητας και θα είχαν καταργηθεί, αν δεν κινδύνευαν με τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν επενδύσει σ'αυτά τα ομόλογα.

Λύση είναι να βρεθεί τρόπος να αποσυρθούν με λογικές αποτιμήσεις και στην συνέχεια να καταρφηθεί αυτή η ανήθικη αγορά.

Ισως θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα το συνδικαλιστικό κίνημα, πριν τα τρομερά "κέρδη στα χαρτιά" τα διαδεχθεί το σπάσιμο της "φούσκας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πολιτικό πρόβλημα» η επισιτιστική κρίση
Φούσκα στα τρόφιμα... α λα subprime
Ρώμη: Ωρα για πράξεις
Τζόγος στον άρτο τον επιούσιο
Νερό: Η αγορά του μέλλοντος
Ο πόλεμος των τροφίμων
Εφιάλτης η νόσος της νήσου του Πάσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια: