Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Ιδιωτικά ΑΕΙ, γιατί όχι; Αρκεί να φροντίσουμε με την ευκαιρία τα Δημόσια ΑΕΙ.

Οσοι επιχειρηματολογούν υπέρ των Δημόσιων ΑΕΙ, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν.
Η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, σύμφωνα με την ρητορική του Ε.Στυλιανίδη, αλλά και την ομιλία του Προέδρου του Γέηλ, θα μπορούσε να βοηθήσει και τα δημόσια ΑΕΙ να βελτιωθούν.
Καμμία αντίρρηση.
Οχι όμως επειδή θα κινητοποιούσε το φιλότιμο των καθηγητών και των φοιτητών των φημοσίων ΑΕΙ, αλλά επειδή θα προέκυπτε η σύγκριση που δεν θέλει η κυβέρνηση να γίνει.

Ανά φοιτητή σήμερα η κυβέρνηση δαπανά 4.500 ευρώ, δηλαδή τα μισά από την υπόλοιπη Ευρώπη και το 1/3 όσων δαπανά η Φιλανδία.
Περιττό να πώ ότι δεν έχει γίνει καμμία σύγκριση με το πόσο δαπανούν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, για κάθε φοιτητή.

Καμμία αντίρρηση λοιπόν να ξεκινήσει η άμιλλα απ'αυτό ακριβώς το σημείο.
Να δεσμευθεί συνταγματικά η πολιτεία ότι οι δαπάνες για τα δημόσια ΑΕΙ δεν θα υπολείπονται αυτών των διδάκτρων και της αναλογίας των ιδιωτικών και δημόσιων χορηγιών στα ιδιωτικά.

Ετσι είτε θα κληθούν οι φιλόδοξοι ιδιώτες να τα ιδρύσουν με δεδομένο ότι τα δίδακτρα θα είναι 4.500 ευρώ. Αμφιβάλλω ότι θα βρεθεί κάποιος.
Είτε θα κληθεί το δημόσιο να αναγνωρίσει ότι η δαπάνη ανά φοιτητή είναι αυτή των ιδιωτικών και άρα έτσι θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο νούμερο για να υπολογίζει κανείς τις δαπάνες για την παιδεία και δεν θα είναι "αόριστο νούμερο στην εκτίμηση κάθε κυβέρνησης".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε φιλε.
Μια οαση μεσα στην παραπληροφορηση και στο γκριζο ενημερωτικο περιβαλλον.
Συγχαρτηρια.

Παντα με εκτιμηση

babis

KOSTAS είπε...

Ευχαριστώ babis για τα καλά σου λόγια.
Οταν θέλεις κάτι να ανεβάσω, ευχαρίστως να το κάνω.
Πήγαινε στο βοηθητικό Μπλόγκ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΑΣΤΕΡΙ (δες στην δεξιά μπάρα) και ανέβασέ το στα σχόλια του πόστ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ