Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Οχι στην διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. H επικίνδυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για το μετά την πώληση του ΟΤΕ, στην DT, μέλλον του, φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική της φάση.
Η ΝΔ και ιδιαίτερα ο Αλογοσκούφης, εντός των ημερών, θα ολοκληρώσει την πώλησή του.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι διαφωνούνε και όταν στο μέλλον πάρουν την εξουσία , θα επιστρέψουν τον ΟΤΕ στον έλεγχο του ελληνικού κράτους.
Οι προτάσεις τους, όσο απλά διατυπώνονται, τόσο δύσκολες είναι να υλοποιηθούν.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το ίδιο περιμένει και τις άλλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις του Δημοσίου, όπως η Ολυμπιακή, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κλπ, τότε και επειδή οι απαντήσεις δεν μπορεί παρά να είναι οι ίδιες, αντί να απαντούνε γενικά όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, ίσως πρέπει να διατυπώσουν μια άλλη πολιτική, συνολική πολιτική, για επιχειρηματικές δραστηριότητες του Δημοσίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη εξείγγειλε την πρότασή του, για συγκρότηση κοινής συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων σ'αυτές τις επιχειρήσεις, που όπως είναι κατανοητό, θα περάσουν τις αντιστάσεις σε ένα νέο επίπεδο, σε ένα πολιτικό επίπεδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή λέει ότι θέλει να φτιάξει ένα κοινό μέτωπο.

Ετσι φαίνεται από πρώτη ματιά.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για παράκαμψη του ρόλου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για ένταση της όξυνσης στον συνδικαλιστικό χώρο, για ένα παραπέρα βήμα από τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς.
Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια κίνηση, όσοι θεωρούν ότι ο συνδικαλισμός είναι "ακτιβισμός".
Θα φτιαχτεί ένα ακόμη ΠΑΜΕ.
Ετσι αντί να έχουμε μέτωπο προς την κυβέρνηση και την πολιτική της θα έχουμε εσωτερικούς καυγάδες στο χώρο της αντιπολίτευσης και μεγάλωμα του χάσματος.

Περίμενα αυτή την εξέλιξη, αλλά για να λέω την αλήθεια όχι τόσο σύντομα.
Το συνδικαλιστικό κίνημα σίγουρα χρειάζεται αλλαγές, χρειάζεται να ξαναφτιαχτεί απ'την αρχή όπως έχω ξαναγράψει, αλλά με γνώμονα την ενότητα και όχι τον "τσαμπουκά".

Φοβάμαι ότι η ίδρυση κομματικών συνδικάτων, είναι μονόδρομος. Αν έχω δίκιο, καλό είναι να τους ευχηθούμε καλό ταξίδι. Δεν είναι πάντα κακή η διάσπαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: