Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008

Απεβίωσε η Ιρένα Σέντλερ, η γυναίκα που έσωσε 2.500 παιδιά από το γκέτο της Βαρσοβίας


Ηρωίδα του Β' Παγκοσμίου


Associated Press
Η ηρωίδα του Β' Παγκοσμίου, Ιρένα Σέντλερ
Βαρσοβία

Απεβίωσε, σε ηλικία 98 ετών, μια από τις ηρωίδες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιρένα Σέντλερ.

Η Σεντλέρ, κοινωνική λειτουργός πριν από τον Πόλεμο, βοήθησε οικογένειες φτωχών Εβραίων, ενώ όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος έσωσε 2.500 παιδιά από το γκέτο της Βαρσοβίας.

Από το φθινόπωρο του 1940, η Σέντλερ εφοδίαζε με τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα τους εγκλείστους στο γκέτο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 1942, η προσχώρησε στο αντιστασιακό κίνημα Ζεγκότα. Τότε ήταν που φυγάδευσε παιδιά από το γκέτο, και τους βρήκε καταφύγιο σε οικογένειες Καθολικών και σε μοναστήρια.

Τα παιδιά φυγαδεύτηκαν από το γκέτο μέσα σε βαλίτσες που μετέφεραν πυροσβέστες και απορριμματοφόρα ή ακόμα και κρυμμένα κάτω από τα παλτά ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στο γκέτο.

Η Σέντλερ συνελήφθη στο σπίτι της στις 20 Οκτωβρίου του 1943. Καταδικάσθηκε σε θάνατο, αλλά αφέθηκε ελεύθερη λίγο πριν από την εκτέλεσή της από ένα Γερμανό αξιωματικό τον οποίο η αντίσταση κατάφερε να δωροδοκήσει.

Η Σέντλερ συνέχισε την αντίσταση με άλλο όνομα έως την απελευθέρωση. Μετά τον Πόλεμο εργάσθηκε σε γηροκομεία και ορφανοτροφεία.

Το 1965 τής απονεμήθηκε το μετάλλιο των «Δικαίων των Εθνών» από το Ινστιτούτο Γιαντ Βασέμ.

Γεννημένη στις 15 Φεβρουαρίου του 1910, η Ιρένα Σέντλερ ήταν επί χρόνια ελάχιστα γνωστή στην Πολωνία. Μόλις τον Μάρτιο του 2007, η χώρα της την τίμησε προτείνοντάς την για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
(Από Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό )

Δεν υπάρχουν σχόλια: