Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Πρόταση πέντε σημείων από το ΠΑΣΟΚ κατά των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας

Πρόβλημα υπερδανεισμού



Πέντε προτάσεις ανακούφισης των δανειοληπτών κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για κοινό σύμφωνο στοχευμένων μεταρρυθμίσεων.

Επικαλούμενος το οξύ πρόβλημα του υπερδανεισμού της ελληνικής κοινωνίας από τις τράπεζες, καθώς και την «έκρηξη» που σημειώνουν οι κατασχέσεις ακινήτων, ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε πέντε προτάσεις για την προστασία των πολιτών:

1) «Καταργείστε άμεσα τις προϋποθέσεις που ακυρώνουν στην πράξη την απαγόρευση των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία. Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα γίνεται κανείς πλειστηριασμός για οφειλές κάτω από 20.000 ευρώ όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία δανειοληπτών»

2) «Ορίστε ότι δεν θα βγαίνει κανένα ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει τη διαφορά της οφειλής του, τουλάχιστον από την αντικειμενική αξία».

3) «Να επεκτείνουμε τη ρύθμιση για τους αγρότες και στους υπόλοιπους πολίτες -η συνολική οφειλή να μην μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού δανείου, αντί του τριπλάσιου που ισχύει σήμερα».

4) «Όταν μειώνονται τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μειώνονται και τα επιτόκια δανεισμού και στην Ελλάδα».

5) «Να υπάρξουν διαδικασίες, για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής, να μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση».

Την κίνησή του είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή στου στα Νέα: «Πολλοί συμπολίτες μας απειλούνται με κατάσχεση της πρώτης κατοικίας τους. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ήδη πέρυσι καταθέσαμε πρόταση νόμου για την προστασία των συναλλασσόμενων με το τραπεζικό σύστημα.

»Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει εκ νέου πρόταση για την προστασία των συμπολιτών μας από τον κίνδυνο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας τους και τη διευκόλυνση της εξόδου τους από τον φαύλο κύκλο του υπερδανεισμού. Αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό χρέος» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοκοσκούφης ανέφερε πως εξετάσει τις προτάσεις, λέγοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση έλαβε σχετικά μέτρα, με την απαγόρευση εκποίησης της πρώτης κατοικίας οφειλέτη, για χρέη από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Ο ΣΥΝ από την πλευρά του τόνισε ότι «είναι ανάγκη να παγώσουν οι κατασχέσεις ακινήτων και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος». Ζήτησε δε να υπάρξουν ρυθμίσεις στην τραπεζική αγορά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: