Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Μείωση διαφοράς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (νέες δημοσκοπήσεις των Κάπα Research- MRB -ALCO)

Μείωση διαφοράς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Κάπα Research
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται σταθερά η ΝΔ με 29,8% (από 29,1% τον Φεβρουάριο), το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 25,8% (από 23,2%), ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι τρίτο κόμμα με 15,2% (από 18,4%), το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,4% (από 7,5%) και ο ΛΑΟΣ έχει ποσοστό 4,9% έναντι 5,1%.

MRB
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8% (από 28,8% το Μάρτιο), το ΠΑΣΟΚ 27,2% (από 23,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2% (από 17,9%), το ΚΚΕ 6,8% και ο ΛΑΟΣ 3,9%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κ.Καραμανλής με άνοδο από το 36,6% στο 41,6%. Ανοδική και η πορεία του Γ.Παπανδρέου στην ίδια ερώτηση, με 17,9% από 17,2%. Πτώση εμφανίζει ο κ. Αλέξης Τσίπρας με 11,4% από 17,2%.

ALCO
Η ίδια, περίπου, εικόνα υπάρχει και στη δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα Πρώτο ΘΕΜΑ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενισχύονται από 1,5 μονάδα, περίπου, ενώ τρεις μονάδες χάνει ο ΣΥΝ. Η ΝΔ συγκεντρώνει 28,3%, το ΠΑΣΟΚ 24,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 14,3%. Μικρή πτώση, από 0,5 έως 0,7 μονάδες παρουσιάζουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Σύντομο Σχόλιο
Είναι φανερό ότι το εκρεμές κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ο δικομματισμός ξεπέρασε την κρίση που φαινόταν ότι μπορούσε να του δημιουργήσει η εκλογή Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε περίοδο αναστοχασμού. Τελείωσε η περίοδος της αλλαζονείας και μπαίνει σε φάση άγχους, διατήρησης των ποσοστών του. Ομως είναι φανερό ότι τα διψήφια νούμερα, σε λίγο καιρό θα είναι ανάμνηση.

Με τον ίδιο τρόπο που τα μικρά κόμματα, παίρναν ποσοστά από τον δικοματισμό, όλα μαζί, τώρα αρχίζουν να χάνουν όλα μαζί.

Το σημαντικώτερο εύρημα είναι ασφαλώς η ανατροπή του ΓΑΠ, που τα γκάλοπ τον θέλαν να τον ξεπερνάει ο κανένας, να παίρνει 8% στις θετικές ψήφους κλπ.

Ο ΓΑΠ κερδίζει σταθερά τον θεσμικό του ρόλο και ταυτόχρονα την ευκαιρία να έχει εθνικό ακροατήριο ο πολιτικός του λόγος.

Οι απαξιωτικές αυτονόητες αττάκες, έχουν καταρεύσει μαζί με τους εκφραστές τους και η συμφιλίωση των ΜΜΕ με τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του, είναι πλέον δεδομένη.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες η Αριστερά στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, θυμίζει πυγμάχο ζαλισμένο από τις γροθιές του αντιπάλου. Φαίνεται ζαλισμένη από την ταχύτητα των αλλαγών που πραγματοποιούνται στην οικονομία και στην κοινωνία. Δυσκολεύεται να τις κατανοήσει, δυσκολεύεται να παραγάγει νέες ιδέες και στρατηγικές, να μην μπορεί να πείσει για τα οράματά της.

Από τη μια πλευρά, η καθεστωτική Αριστερά, η «νέα σοσιαλδημοκρατία», παραδόθηκε στο τσουνάμι του νεοφιλελευθερισμού και κυβέρνησε στο όνομά του. Μόνο τελευταία κάποια κομμάτια της αρχίζουν δειλά να αναγνωρίζουν ότι ήταν ολέθριο λάθος η κατάλυση του κοινωνικού κράτους και η παράδοση της Οικονομίας στα χέρια της ελεύθερης αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, η ριζοσπαστική Αριστερά παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της αλυσοδεμένη στον δογματισμό της. Θρυμματισμένη σε κόμματα-παρέες, απολιθώματα ενός ένδοξου παρελθόντος που αναπαράγουν τον εαυτό τους έξω από κάθε κοινωνική διεργασία. Και είναι κρίμα, γιατί σήμερα, σε μια τόσο δραματική εποχή, έχουμε ανάγκη την ευφυΐα, τη φαντασία, την ικανότητα όλης της Αριστεράς.

Παρ΄ όλα αυτά η πολιτική είναι ακόμη ζωντανή. Ας θυμηθούμε τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη αριθμητικά και ασυνήθιστες για την κοινωνική τους σύνθεση. Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους των διαδηλώσεων, κατέβηκε στους δρόμους μέγα πλήθος που ήθελε να εκφράσει όχι μόνο την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο αλλά και την ανάγκη για νέες μορφές πολιτικής και αντιπροσώπευσης.

Αυτή η ανάγκη δυσκολεύεται να βρει έκφραση. Η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το αίτημα για «έναν άλλο κόσμο» αλλά δεν είναι λευκή επιταγή. Η μαγιά υπάρχει, η πίτα φουσκώνει αλλά για να μην καθίσει απότομα χρειάζεται ηγεμονική πρόταση στην κοινωνία. Χρειάζεται να καταλάβει το καινούργιο που γεννιέται, να ανοιχθεί οργανωτικά και πολιτικά σε νέες, άγνωστες θάλασσες.

Το μεταπολεμικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε δομική κρίση. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχιστούν έτσι, ότι η δημοκρατία ψαλιδίζεται, ότι η νεοφιλελεύθερη οικονομία (είτε γαλάζια είτε πράσινη) οδηγεί τους πολλούς στην καταστροφή, ότι ο ανέμελος κόσμος του καταναλωτισμού είναι εικονικός, ότι οι νεωτερικές ιδεολογίες των μεταμοντέρνων αριστερών και δεξιών οδηγούν την ανθρωπότητα στην παλαιολιθική εποχή. Οι πολίτες ζητούν μια νέα πολιτική πρόταση, θέλουν να συνδέσουν τη ζωή τους με ένα νέο όραμα για την κοινωνία. Είναι καιρός για την Αριστερά να τους ακούσει.

Karl Marx Jr

KOSTAS είπε...

Τζούνιορ, το κείμενό σου είναι θαυμάσιο.

Η άποψή σου ήταν και η δική μου άποψη μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από τον Τσίπρα.

Τώρα δεν πιστεύω ότι αυτή η αριστερά έχει το μυαλό στην σοβαρότητα του ρόλου της ως καταλύτη του πολιτικού σκηνικού.

Η πρεμούρα για τα ποσοστά, δεν αφήνει περιθώριο για "εναλλακτικές αριστερές στρατηγικές".

Λυπάμαι, αλλά η εντιμότερη φωνή είναι αυτή του ΓΑΠ, έστω και αν δεν είναι η αριστερή φωνή , που θα μπορούσε να γίνει, αν ο ΣΥΝ δεν είχε μπεί στην ανοησία του ΣΥΡΙΖΑ.

Alexantro Trollientes είπε...

Και σε μενα συμβαινει αυτο δλδ η άποψή σου ήταν και δική μου άποψη μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από τον Τσίπρα ,αλλα μου την δινει αυτος ο τυπος που εγινε αρχηγος του συριζα .
Ουτε απο τζακι ειναι, ουτε μουσολινικο υφος εχει, μητε σαρδαμ κανει και ειναι και ωραιο το κολοπαιδο , τριανταρης διχως καραφλα κι κοιλιτσα , ασε που καβαλαει και μοτο , τι θελει να μας πει δλδ , για δεν καβαλαει ποδηλατο σαν τον Γιωργο που σεβεται το περιβαλλον ... ε δεν ειναι κατασταση αυτη ... δεν τον αντεχω ουτε εγω

Οποτε και φυσικα δεν θα πιστεύω πλεον ότι αυτή η αριστερά έχει στο μυαλό της , την σοβαρότητα του ρόλου της ως καταλύτη του πολιτικού σκηνικού... αλλα μονο πρεμούρα για ποσοστά,που δεν αφήνει περιθώριο για "εναλλακτικές αριστερές στρατηγικές", σαν το ΠΑΣΟΚ που εχει φαει και χορτασμενο ειναι και τωρα διεκδικει μονο μια τετραετια οπου η αγαθοεργια και η λαικη πολιτικη θα δωσει τον τονο.

Γιαυτο και χαιρομαι που η εντιμότερη φωνή είναι αυτή του ΓΑΠ και μην με ρωτατε γιατι, ειναι η εντιμοτερη φωνη επειδη ετσι το λεω εγω και δεν το λεω στην τυχη αλλα επειδη τις ζυγησα σε ζυγαρια τιμιοτητας ...

Οχι δεν τρολλαρω , θα τρολλαρα αν υπονομευα υφολογικα η θεματικα ενα "αλλον" λογο .
Εδω το μονο που κανω ειναι να ειμαι πιστος στο κλιμα του ομνυομαι χοχοχοχο

KOSTAS είπε...

Το πρόβλημά μου με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακριβώς , ότι διακινεί μια άποψη για την αριστερή πολιτική, χριστιανικού τύπου.

Οτι δηλαδή Αριστερά είναι ο φορέας αγαθοεργιών και λαικών πολιτικών.

Εμένα η άποψη είναι δημοκρατική.
Εκτιμώ ότι το πρόβλημα δεν είναι να πάρει κανείς την εξουσία, ως Μεσσίας, Μουσολίνι ή ωραίος τριαντάχρονος, αλλά να αφήσει την δημοκρατία να λειτουργήσει χωρίς να παρεμβάλλονται στην "βρώμικη πραγματικότητα, συμφερόντων, ηλίθιων απόψεων, κτυπημάτων κάτω από την ζώνη", "δήθεν μεσιανικές φιγούρες", μιας άλλης πάστας ανθρώπων.

Δεν μπορώ άλλους Δονκιχώτες.

Καιρός να μιλήσουν και οι δυσλεκτικοί.

Alexantro Trollientes είπε...

Καιρός να μιλήσουν και οι δυσλεκτικοί


Ουγκ ο ΓΑΠ εαινι ο ετνιτερομος ολων
ουγκ
Ουγκ ο ΓΑΠ εαινι ο ετνιτερομος ολων
ουγκ
Ουγκ ο ΓΑΠ εαινι ο ετνιτερομος ολων
ουγκ
Ουγκ ο ΓΑΠ εαινι ο ετνιτερομος ολων
ουγκ

kafeneio είπε...

Χωριάτη για σου . Την αποψή μου για το τι θα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις στο είχα γράψει στο blogs ΄από καιρό .και μάλλον βγήκα αληθινός . Ανέβασα σήμερα στο blog μου ένα θέμα για την αριστερή στροφή του ΠΑΣΟΚ και με ενδιαφέρει η αποψή σου .Σχολιασέτο αν θες.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός κοροιδεύει ποιόν ;
Η Νέα Δημοκρατία είναι πάνω από 3 μονάδες από το Πα.σο.κ. παρόλα τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψηφίζει .
Απλούστατα οι βαρώνοι των ΜΜΕ αποφάσισαν να πετάξουν ένα σωσίβιο στον Γιώργο Παπανδρέου με άρθρα της πλάκας ότι δήθεν ... ανακάμπτει το Πα.σο.κ.
Παρόλη την συφορά που ρήχνει η δεξιά στα κεφάλια μας ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται με μεγάλη διαφορά ακόμη σαν ο ‘’καταλληλότερος ‘’ .

kafeneio είπε...

Χωριάτη
ΠΡΟΣΟΧΗ ALARM ALARM ALARM

Η Ευρωπαϊκή ένωση ανακοίνωσε μαζί με το CNN και τη Microsoft για την ύπαρξη νέου και πολύ επικίνδυνου ιού .

Όλες οι λεπτομέρειες στο καφενείο
Δεν είναι πλάκα .Προσοχή