Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΚΥΠΡΟΣ: Οι μέρες του Τάσσου πέρασαν, ανεπιστρεπτί

Αιφνιδίασε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη χθεσινή του επίσκεψη

Επίθεση φιλίας στη Λήδρας


ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Μίλησε με κόσμο, ψώνισε δίσκους με ελληνική μουσική, έφαγε το παγωτό του κι έστειλε μηνύματα καλής θέλησης
Αρκετούς πόντους σε επικοινωνιακό, συνάμα και σε πολιτικό επίπεδο, κατάφερε να κερδίσει χθες, μέσα σε διάστημα μιάμιση μόλις ώρας, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παίρνοντας την απόφαση να περπατήσει την οδό Λήδρας στις ελεύθερες περιοχές.

περισσότερα εδώ.....

Eπίσης δείτε εδώ... Νερό από την Τουρκία. Ποιός θα το πίστευε, ποτέ αυτό.

1 σχόλιο:

KOSTAS είπε...

Αιφνιδίασε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη χθεσινή του επίσκεψη

Επίθεση φιλίας στη Λήδρας





Μίλησε με κόσμο, ψώνισε δίσκους με ελληνική μουσική, έφαγε το παγωτό του κι έστειλε μηνύματα καλής θέλησης
Αρκετούς πόντους σε επικοινωνιακό, συνάμα και σε πολιτικό επίπεδο, κατάφερε να κερδίσει χθες, μέσα σε διάστημα μιάμιση μόλις ώρας, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παίρνοντας την απόφαση να περπατήσει την οδό Λήδρας στις ελεύθερες περιοχές.




Στα μάτια όσων έτυχε να βρίσκονται λίγο μετά τις 11 το πρωί στην περιοχή της Λήδρας διέκρινε κανείς πως ο περίπατος του τ/κ ηγέτη και η διαχυτικότητα με την οποία χαιρετούσε στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά τον απλό κόσμο, γκρέμιζε έστω και στιγμιαία, μερικά από τα "ταμπού" που έχουν επέλθει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Από τις δηλώσεις του, αλλά ακόμα κι από τα προϊόντα (ψηφιακούς δίσκους με ελληνική μουσική) που επέλεξε να αγοράσει από τις ελεύθερες περιοχές, ήταν εμφανέστατος ο στόχος του. Συντονισμένος πλήρως με τους παλμούς της νέας ατμόσφαιρας, πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση φιλίας προς την ε/κ κοινότητα, ρίχνοντας παράλληλα την "πρόκληση" προς τον πρόεδρο Χριστόφια να ακολουθήσει σε ένα άτυπο διαγωνισμό κινήσεων καλής θέλησης. Και ο στόχος αυτός φάνηκε να επιτυγχάνεται αν προσμετρήσει κανείς την ιδιαιτέρως θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι Ε/Κ που βρέθηκαν στο δρόμο του (Ρεπορτάζ από τον περίπατο Ταλάτ, στη σελίδα 20).


Με θετικό τρόπο είδαν και αρκετοί Τ/Κ την πρωτοβουλία Ταλάτ, η οποία και, προφανώς, θα συμβάλει στο να διαλυθούν τα σύννεφα καχυποψίας που έχουν σχηματιστεί, όσον αφορά τις προθέσεις του στις τάξεις όσων Τ/Κ των στήριξαν στο παρελθόν. Αρκετά επικοινωνιακός και ανθρώπινος και θυμίζοντας κατά πολύ τον Ταλάτ του 2003, έβγαλε για λίγο το κοστούμι του "προέδρου" και θέλησε να στείλει μηνύματα συμβίωσης και συμφιλίωσης. "Να βρούμε αυτά που μας ενώνουν για να λύσουμε όσα μας χωρίζουν", έλεγε λίγο αργότερα κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα.

"Ξέρετε πως νιώθω"
Ένα στοιχείο που προκύπτει αβίαστα από τις δηλώσεις Ταλάτ ήταν η απουσία "εμπρηστικών" αναφορών σε σχέση με το Κυπριακό. "Ξέρετε πώς νιώθω. Θεωρώ επείγουσα τη λύση του Κυπριακού", είπε για να συνεχίσει: "το μήνυμά μου σήμερα είναι να μεταφέρω τις καλύτερες μου ευχές στους Ε/Κ και την ε/κ κυβέρνηση". Με την ίδια διάθεση απάντησε και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αποφεύγοντας να υποδαυλίσει με οποιοδήποτε τρόπο το καλό κλίμα. "Ίσως να μην υπάρχει κοινή αντίληψη, αλλά υπάρχει κοινή βούληση ή ας πούμε κοινή ευχή και επιθυμία", τόνισε.


"Δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα έχουμε τις ίδιες απόψεις αναφορικά με τον χαρακτήρα της λύσης. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι έχουμε την πρόθεση", ανέφερε και, χωρίς περιστροφές, παραδέχθηκε ότι με τον Δημήτρη Χριστόφια ήδη έχουν κάνει κάποια πρόοδο. "Η παρατήρησή μου είναι ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί και αυτή τη λύση. Ευελπιστώ και είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι μεταξύ των δυο ηγετών υπάρχει συναντίληψη για "λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων".




Είδε τα οφέλη
Για να διαπιστώσει και να δει τα οφέλη που επέφερε η διάνοιξη της Λήδρας είπε πως πέρασε στις ελεύθερες περιοχές ο κ. Ταλάτ, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες βοηθούν μεν, αλλά δεν λύνουν το Κυπριακό. "Στην πραγματικότητα δεν σκέφτηκα αρχικά να περάσω σε αυτή την πλευρά, όμως αυτό το πρωί είπα ας περάσω και να δω τα οφέλη από τη διάνοιξη", εξήγησε και ανέφερε πως, πέραν του Λιμνίτη, δεν υπάρχουν στην ατζέντα των συζητήσεων άλλα οδοφράγματα για διάνοιξη. "Με μια συνολική διευθέτηση δεν θα υπάρχει ανάγκη διάνοιξης σημείων διέλευσης. Ετσι, για να ξεφορτωθώ αυτή την πίεση για διάνοιξη και άλλων σημείων διέλευσης προτιμώ να λύσω το Κυπριακό", κατέληξε.


Γνώριζε η κυβέρνηση
Ως ενισχυτική κίνηση του καλού κλίματος είδε η κυβέρνηση Χριστόφια την πρωτοβουλία Ταλάτ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση ειδοποιήθηκε λίγο πριν την επίσκεψη και "όχι μόνο του επέτρεψε να έρθει, αλλά τον διευκόλυνε κιόλας. Άλλωστε, είναι ηγέτης της τ/κ κοινότητας και εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε την επαφή".


Σημείωσε, επίσης, ότι ο κ. Ταλάτ και η συνοδεία του πέρασαν χωρίς διατυπώσεις, ανταποδίδοντας, όπως είπε, τις διευκολύνσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν στον κ. Χριστόφια. "Τούτη την ώρα που προσπαθούμε να υπάρχει ένα καλό κλίμα, να υπάρχει διάλογος για να βοηθήσουμε τα πράγματα, έτσι ώστε να ανοίξουμε την προοπτική της λύσης, πρέπει να διευκολύνουμε και όχι να δυσκολεύουμε", είπε, αμφισβητώντας ισχυρισμούς ότι άνδρες της φρουράς Ταλάτ μετέφεραν όπλα.





ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κωδικός άρθρου: 786661

ΠΟΛΙΤΗΣ - 12/04/2008, Σελίδα: 3