Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Ακρίβεια, ακρίβεια, ακρίβεια ή ο καφές και η δημοκρατία.

Ακρίβεια.

Την είδαμε αυτές τις μέρες όλοι μας, να μας κτυπά αλύπητα από κάθε μεριά και σε κάθε στιγμή καθώς μας περίμενε με το που ξεμυτίσαμε, από το κλεινό άστυ, στα διόδια.

Ομως , ταυτόχρονα, είδαμε και τις πρώτες απαντήσεις στην καταπολέμησή της, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Είδα στην τηλεόραση, μάλλον στην ΕΡΤ3, αν θυμάμαι καλά, την πρωτοβουλία του συνεταιρισμού των ρυζοπαραγωγών στην Θεσ/νίκη, που συσκευάζοντας και πουλώντας μόνοι τους σε δικό τους πρατήριο, το ρύζι , κατάφεραν να πετύχουν για τους ίδιους υπερδιπλάσια τιμή και ταυτόχρονα την μισή τιμή για τους καταναλωτές.

Παλιώτερα είχα ακούσει ότι κάτι ανάλογο γίνεται με τα γαλακτοκομικά στα Γιάννενα.

Είναι γενική η διαπίστωση, ότι η ακρίβεια έχει μόνο μία αιτία. Τους μεσάζοντες ή αλλιώς την ανυπαρξία δικτύου πωλήσεων, από τους ίδιους τους παραγωγούς κατευθείαν στους καταναλωτές.

Αυτή η ανυπαρξία επιτρέπει την δημιουργία καρτέλ σε όλους τους κλάδους, αφού , τις τιμές μπορούν να τις καθορίζουν μερικοί μεγαλομεσάζοντες σε κάθε κλάδο.

--------------

Ομως , όλα ξεκίνησαν και ερμηνεύονται από την σχέση που έχει αυτό το ιδιόρυθμο προιόν, ο καφές, με την Δημοκρατία.

Ο καφές στην Ελλάδα, έρχεται με κόστος περίπου 10 με 15 λεπτά, και πολλά λέω, και όμως κοστίζει το λιγώτερο 2.5 ευρώ.

Είναι προφανές ότι είναι ο βασιλιάς της αισχροκέρδιας, αλλά κανείς δεν ασχολείται μαζί του.

Αν η ντομάτα, φτάσει το 1 ευρώ, ξεσηκώνεται ο κόσμος, για την αισχροκέρδια.

Δεν τον πίνει κανείς όμως τον καφέ αν δεν έχει τιμή μεγαλύτερη από 2.5 ευρώ.

Στον καφέ, στην τιμή του εννοώ, μαζί με τα υλικά ανακατεύονται και η διάθεση για κέρασμα. κανείς δεν πίνει τον καφέ μόνος του. Συχνά πυκνά, ο καφές κερνιέται. Είναι κάτι σαν εισητήριο, που σου πληρώνει κάποιος φίλος ή κάποιος συνεργάτης, με σκοπό να σε ευχαριστήσει, να σε δέσει και να σε συνοδεύσει, σε ένα ευχάριστο μισάωρο, με τον άλλον, είτε για να δέσει μια φιλία, είτε για να κλείσει μια δουλειά.

Στην τιμή του κατά συνέπεια, προστίθεται κάθε φορά, ο "φραγμός" στους παρείσακτους.

Δεν μπορεί να σε "ενοχλεί" ο κάθε παρείσακτος, είτε την ώρα που κάνεις καμάκι, είτε την ώρα που κανονίζεις και κλείνεις μια δουλειά.

Το κόστος του κατά συνέπεια το καθορίζουν ο βαθμός εχεμύθειας, που απαιτούν οι δουλειές.

Στο καφενείο με τους εργάτες, δεν υπάρχουν περίεργες δουλειές για να κλείσουν. Ο καφές λοιπόν κάνει ένα ευρώ.

Στο καφέ για τις μεγάλες δουλειές, η τιμή περιλαμβάνει τα περιθώρια που έχουν αυτές οι "δουλειές" και ο καφές κρυπάει τιμές πάνω και από 5 ευρώ.

Στην τιμή του είναι κρυμμένη η "διαπλοκή".

Αν γινόταν μια έρευνα, σε διάφορες χώρες, πιστεύω ότι θα κατέληγε, ότι η τιμή του θα ήταν πολλαπλασιασμένη, με τον δείκτη διαφθοράς κάθε μίας απ'αυτές.

Η τιμή του καφέ, είναι ο δείκτης στρέβλωσης της Δημοκρατίας.

Στα χρόνια των δεκαετιών του 80 και του 90, ο καφές ανέβηκε στα ύψη, αλλά κανείς δεν έδοσε σημασία. Η τιμή του έχει την εικόνα των μιζών , της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ηταν η απλοχεριά του "εύκολου χρήματος" που η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, επέτρεπε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρέ σείς,
ή είσαστε τελείως αδαείς (και αφελείς), ή είσαστε φούλ υποκριτές.
Η αποκαλούμενη από εσάς τούς βλάκες, "αισχροκέρδεια", είναι ένα απολύτως εξηγήσιμο και ΑΝΑΓΚΑΙΟ για την ποιότητα τής ελληνικής κοινωνίας, οικονομικό μέγεθος / φαινόμενο.
Για να μήν καμώνεστε τούς έκπληκτους ανίδεους, δίκην ξεφτεριού Άκη Παυλόπουλου και Ευαγγελάτου), σάς παραπέμπω στην ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΙΚΗ εξήγηση πού έδωσε σε ξένο περιοδικό, Γερμανός επιστήμων, όταν ρωτήθηκε ο άνθρωπος γιατί το λίτρο φρέσκο γάλα στήν Γερμανία πωλείται 0,90 € ενώ στην ΓΕλλάδα, 1,30 €.
Είπε ο άνθρωπος: "Στήν Ελλάδα, έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, ΔΙΟΤΙ οι μέθοδοι παραγωγής είναι αναποτελεσματικές ΚΑΙ διότι έχουν μεγαλύτερο κόστος προώθησης τού προϊόντος, (διάβαζε διαφήμισης)."
ΔΗΛΑΔΗ : Πρώτον, είσαστε ολίγον τεμπέληδες, βλάκες και απείθαρχοι ώς "εργαζόμενοι" και δέν μπορείτε να οργανωθήτε και δεύτερον, οι γαλακτοβιομήχανοί σας έχουν πολλούς ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους γιά να διατηρούν το ΚΑΘΕΣΤΩΣ σας (εννοούσε, ηλίθιοι, πολιτικούς και καναλάρχες και δημοσιογράφους και ρούλες κορομηλιές).
Από πού πλουτίζουν όλοι αυτοί, ρέ απορούντες πράκτορες, έ, ?
Γι' αυτό, πέστε στούς βρωμο - υποκριτές κολόβλαχους, ότι, πουλάνε φτηνά, ΔΙΟΤΙ πληρώνουν τά μπούτια της ρούλας αλαξανδράτου πού θα δούν το βράδυ ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ πληρώνουν την περηφάνεια τους και τα δίδακτρα τού γυιού τους τού φραπεδοτεμπελχανά, πού δήθεν σπουδάζει επιστήμονας - διερευνητής από που κλάνει το ψάρι, στό ΤΕΟΙΟΟΕΕ Κολοπετεινίτσας.
Αφήστε λοιπόν τα περί καρτέλ και ΤΡΙΧΕΣ και σκάστε τα γιά να ζείτε, εσείς οι ίδιοι, τα ΠΑΡΑΣΙΤΑ πού αποτελείτε το 95 % της κοινωνίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Τρυκιμία εν κρανίω αγαπητέ ανώνυμε 4¨07 ποιοί, ποιός,ποιανού,γιατί και πού? Τελικά για όλα φταίνε οι κωλόβλαχοι, εσύ το έχεις λύσει το πρόβλημα!Είσαι Μέγιστοτεράστιος μπράβο!!Σεμνά και ταπεινά ρούφα τη φραπεδιά σου... μεγάλε αναλυτή...το χρέος το έκανες..