Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Η Γλώσσα του σώματος

Είναι αλήθεια, ότι η επικοινωνία γίνεται με δύο τρόπους.
Την γλώσσα και
Τις προγλωσσικές δυνατότητες, μέρος των οποίων είναι η γλώσσα του σώματος.

Ολοι ξέρουμε από τις "περιπέτειες του φλέρτ", ότι δεν πείθουν τα λόγια. Ο άλλος-άλλη δεν ξεγελιέται, από τα "ωραία λόγια", επειδή η "γλώσσα του σώματος" δεν μπορεί να πεί "ψέματα".

Τα μηνύματα εν τέλει τεστάρονται με τους "προγλωσσικούς κώδικες" και λαμβάνονται αναλόγως από τον αποδέκτη.

----------
Ετσι είναι και η πολιτική. Μπορείς να λές ότι "χαίρεσαι" για την επιτυχία της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, αλλά η "γλώσσα του σώματος" δηλώνει το αντίθετο.

Δηλώνει το αντίθετο βέβαια, επειδή από την άλλη μεριά οι δηλώσεις για θετική συνεισφορά του συνόλου της αντιπολίτευσης, συνοδεύεται με δηλώσεις στην "γλώσσα του σώματος" περιπαικτικές, αλήτικες, εξοργιστικές.

Ας μιλήσουμε λοιπόν και στις δύο γλώσσες και κυρίως, σε όσες "αλήθειες" λέει η "γλώσσα του σώματος".

Ολοι ξέρουμε ότι αν στην θέση του Καραμανλή ήταν ο ΓΑΠ, δεν θα του δινόταν η "σιωπηρή" με την "γλώσσα του σώματος" δυνατότητα να κάνει επίσημη πολιτική, την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας.
Ολοι ξέρουμε, ότι για τον Καραμανλή, οι επιλογές , δεν γίνονται στην βάση "αρχών" διακυρηγμένων, όπως αυτή της "μη αποδοχής του όρου Μακεδονία και των παραγώγων της στο όνομα", αλλά στην βάση του δικαιώματος του, να αλλάζει θέσεις, χωρίς να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί, εθνικά μειοδότης.
Εχουμε μια παρτίδα δηλαδή όπου ο ένας δικαιούται να κοιτάζει τα χαρτιά του άλλου, δικαιούται να σημαδεύει την τράπουλα.
Εχουμε ένα μάτς που παίζεται στην έδρα των εθνικιστών, όπου η εξέδρα, ελάχιστα ενδιαφέρεται για την ποιότητα του ποδοσφαίρου. Την ενδιαφέρει η νίκη, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αυτή θα επιτευχθεί.

Πώς όμως κατάφερε ο Καραμανλής να παίξει το μάτς στην έδρα του;

Πως η χώρα έγινε έδρα του;

Προφανώς έπαιξαν τον ρόλο τους ο Χριστόδουλος και τα ΜΜΕ που όπως έχουμε αναλύσει στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη "κόμμα" και μάλιστα φασιστικό.

Ομως οι διαπιστώσεις, δεν δίνουν πλήρη εξήγηση. Χρειάζεται να συμπληρωθεί η ανάλυση και κυρίως χρειάζεται η αντιπολίτευση, να δηλώσει με σαφήνεια, όχι με τον ΛΟΓΟ, αλλά με την "γλώσσα του σώματος", τις αντιρρήσεις της και τα θέλγητρά της, ώστε να γίνει επιθυμητή από τον λαό.

Τον ρόλο αυτό πάντα τον έπαιζαν οι γέφυρες των δύο γλωσσών. Οι άνθρωποι που χειρίζονται τα οράματα και την ειρωνεία.

Αποδομήστε τους χειριστές της που κατοικοεδρεύουν στα ΜΜΕ. Απαξιώστε τους. Είναι δυνατόν.

Οτι και να λέει ο ΓΑΠ, φτάνει δύο αλήτες, όπως ο Μάκης και ο Λάκης, για να καταστρέψουν τα μηνύματά του. Ανοίξτε τους το κατάλληλο μέτωπο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαι αδιόρθωτος .
Προσπαθείς με ανόητες επινοήσεις να δικαιολογήσεις το ΓΑΠ .Δεν σου ταιριάζει αυτός ο ρόλος . Αν θέλεις να βοηθήσεις το ΓΑΠ πες του να διαβάσει το καινούριο βιβλίο του Σημίτη . Και για να μη κουράζεσαι σου δίνω δυό τρία αποσπάσματα.
<<....Το ζητούμενο είναι, επίσης, η προοδευτική διακυβέρνηση να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει, στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της, να έχει μια επεξεργασμένη αντίληψη για το πού στοχεύει με τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται. Χρειάζεται να αντιμετωπίζει τα κοινωνικά φαινόμενα ως στοιχεία ενός συστήματος το οποίο είναι ο κύριος στόχος της μεταρρυθμιστικής της παρέμβασης, να παρεμβαίνει σε ό,τι μπορεί και πρέπει να μεταβληθεί, να θέτει διαρκώς ερωτήματα, να την κινεί η αμφιβολία, αλλά να τη δεσμεύει επίσης μια θεώρηση απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις και προκαταλήψεις. Η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, οραματικής κοινωνίας. Σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή, για μια δικαιότερη κοινωνία και για βιώσιμη ανάπτυξη. Τούτο απαιτεί εγρήγορση, ρεαλιστική ανάλυση της πραγματικότητας, πολιτική βούληση και τόλμη για την αναθεώρηση πολιτικών και στόχων όταν τα προβλήματα δεν λύνονται και η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται".

".....Η επιστροφή στις ρίζες εκφράζει σήμερα μια ενσυνείδητη αγνόηση των προβλημάτων. Είναι στρουθοκαμηλισμός ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν την ικανότητα να διαμορφώσουν νέες αντιλήψεις. Οι ρίζες ανήκουν κάθε φορά στη δική τους εποχή. Μπορούν να εμπνεύσουν, αλλά δεν μπορούν να στηρίξουν το καινούργιο. Αλλωστε, η ιδεώδης κατάσταση που αναζητείται δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν...»

"....Πολιτική ηγεμονία έχει μια πολιτική παράταξη όταν ο λόγος, οι απόψεις, οι πρωτοβουλίες της αποτελούν κυρίαρχο θέμα στη δημόσια συζήτηση, διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις και τις αντιδράσεις των πολιτών, τους εμπνέουν, τους κινητοποιούν, τους οδηγούν σε στράτευση και πολιτική συμμετοχή, καθορίζουν τη δράση και τις προσπάθειές τους για κοινωνικές μεταβολές. ....... Η αντιπολίτευση που θέλει να αποκτήσει πολιτική ηγεμονία πρέπει να ξεπεράσει το στάδιο κατά το οποίο η δραστηριότητά της συνίσταται μόνο στην παρακολούθηση και τον σχολιασμό των κυβερνητικών κινήσεων. Θα πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, των πολιτικών εξελίξεων, της στάσης των πολιτών."

«..........Για να εισπράξει ένα κόμμα τη φθορά των άλλων, πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα θέματα εξουσίας. Πρέπει να έχει εκπονήσει σχέδια τα οποία θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, αποτελώντας έτσι μια εναλλακτική λύση για όσους διαπιστώνουν ότι υπάρχει αδιέξοδο...>>

<<......Το κόμμα που διεκδικεί την εξουσία θα έχει πιθανότητες επιτυχίας, μόνο εάν αντιπαραθέσει στη δυσαρέσκεια τα δικά του σχέδια ανασυγκρότησης και μάλιστα με πειστικό τρόπο».
Mε ενδιαφέρον για το τρόπο που σκέφτεσαι διότι είναι ο τρόπος που σκέφτονται όσοι είναι στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα.
gf

Ανώνυμος είπε...

Πριν τη γλωσσα του σωματος καλυτερα να μιλησουμε για τη σιωπη του σωματος και γιαυτο συστηνω την

"Η σιωπη του σωματος" του

G Ceronetti

Alexantro Trollientes είπε...

ρε συ gf καταλαβαινω οτι τον γουσταρεις τον Σημιτη , αλλα παραψηνεσαι ρε απο μονος σου .
Τι λεει σε αυτο το ΠΟΝΗΜΑ ο μεγας ανδρας;
Μαλλον τι λεει που δεν θα μπορουσε , η δεν θα ελεγε ο Καραμανλη , ο Παπανδρεου, ο Καρατζατζας κλπ κλπ
Τι λεει ρε ;

Οτι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ διακυβέρνηση πρεπει να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει, στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της, να έχει μια επεξεργασμένη αντίληψη για το πού στοχεύει με τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται

Χαχαχαχαχα και ποιος λεει το αντιθετο;

Ενοσω και Η ΣΥΝΤΡΗΤΙΚΗ διακυβέρνηση πρεπει να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει, στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της, να έχει μια επεξεργασμένη αντίληψη για το πού στοχεύει με τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται

χιχιχιχιχιχι

Αμ το παρακατω ....

Η κοινωνική αλλαγή ... σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή, για μια δικαιότερη κοινωνία και για βιώσιμη ανάπτυξη.

Δλδ πιστευεις οτι ο Καρατζατζας λεει κατι διαφορετικο;

ΗΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ :

Η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, ΟΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
Δλδ το μαγκες προσγειωθειτε , αραξτε στα κιλα σας και στα αυγα σας και μην σχεδιαζεστε , ονειρευεστε , οραματιζεστε μια ΟΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να παμε για ψαρεμα δλδ και τα προβληματα μας τα οποια θα τα λυσει ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ... λεω εγω

Ανώνυμος είπε...

alexantrotrollientes

Προσγειώσου γύρισε από το ψάρεμα για να σου υπενθύμίσω μερικά πράγματα.

1ον Ο Σημίτης ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός για 8 χρόνια και άφησε το ΠΑΣΟΚ στο 41 % σε συνθήκες εκλογών.
2ον Αυτά που λέει ο Σημίτης θα μπορούσε να τα λέει ο Καραμανλής ,ο Παπανδρέου ή ο Καρατζατσας με τη διαφορά ότι ο Καραμανλής τα κάνει πράξη στο χώρο του και από ότι δείχνουν τα πράγματα έχει την ηγεμονία της κοινωνίας σε ποσοστά , ο Παπανδρέου δεν τα καλοκαταλαβαίνει και ο καρατζ.... ψάχνει απλά να επιβιώσει.
3ον Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψουμε να ζούμε μα αυταπάτες , και να συνηδητοποιήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κάμμα εξουσίας και διαχείρησης του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος (όσο και αν ακούγεται σκληρό αυτό ) ,έχει περάσει τη παιδική ηλικία της οραματικής κοινωνίας εκεί γύρω στα 1974 -80 και έχει κατανοήσει (αν έχει ) ότι η εφαρμοσμένη πολιτική είναι πολύ σκληρή και αν είναι δίκαια μπορεί πράγματι να προσφέρει πολλά στους ανθρώπους της χώραw μας.
4ον Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμα του Ερωπαικού σοσιαλισμού (καταλαβαίνουμε και οι δύο τι σημαίνει αυτό ) ,άλλωστε η χώρα μας έχει δύο προτάσεις για οραματική αριστερή πρόταση (ουτοπικές για μένα στο συγκεκριμένο παγκόσμιο κατεστημένο) με τα ποσοστά και την ανταπόκριση που αντίστοιχα τους δίνει ο λαός.

Το θέμα φίλε είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα επεξεργαστεί μια ουτοπική στροφή στα αριστερά ή θα ανοίξει δρόμους για να κερδίσει στις εκλογές.
Ενδιαφέρον έχει ότι υπάρχουν φωνές πολιτικές στα blogs.
gf

Ανώνυμος είπε...

gf
περίμενα, μια συζήτηση πάνω στην αξία , στην πολιτική, της "γλώσσας του σώματος".

Για παράδειγμα η Αριστερά, βασίζεται ακριβώς και μόνο σ'αυτήν.

Τα κινήματα -όχι τα πραγματικά μαζικά κινήματα- αλλά οι ακτιβίστικες ασκήσεις, η επαναστατική γυμναστική, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια άλλη έκφρασή της.

Κανείς δεν ξέρει τι λέει ο ΣΥΝ, αλλά ο Τσίπρας ως φαινόμενο, μιλάει με το "κορμί" του και τις υποτίθεται ανυπότακτες συμπεριφορές και την ορμή μιας ορισμένης - οργισμένης νεολαίας. Του άρθρου 16 που λέει και ξαναλέει και ο Αάβάνος.

Τέλος πάντων, δεν κατάφερα φαίνεται να τα πώ καλά.

Υ.Γ.Αν το ενδιαφέρον σου είναι να δείς αυθεντικά πως σκέφτεται η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διαβάζοντας τα κείμενά μου, να σε πληροφορήσω, ότι δεν έχω ιδέα. Δεν γνωρίζω από κοντά κανέναν τους.

Χωριάτης

Alexantro Trollientes είπε...

1ον Ο Σημίτης ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός για 8 χρόνια και άφησε το ΠΑΣΟΚ στο 41 % σε συνθήκες εκλογών.
Απαντηση
Ε και επειδη ηταν πρωθυπουργος;
και τι σημαινει 41%, τι ηταν αυτοι ; πελατες; προβατα; ειχαν υπογραψει συμβολαιο αιωνιας πιστης και λατρειας;

2ον Αυτά που λέει ο Σημίτης θα μπορούσε να τα λέει ο Καραμανλής ,ο Παπανδρέου ή ο Καρατζατσας....
Απαντηση
Μου αρκει που θα μπορουσαν να τα ελεγαν και αυτοι , για να αποριψω πασα ιδεα καταφυγης στο "πονημα" του για αναζητηση λυσης, προτασης, ιδεας κλπ

3ον Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψουμε να ζούμε μα αυταπάτες , και να συνηδητοποιήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κάμμα εξουσίας και διαχείρησης του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος
Απαντηση
Τι να σας πω ρε παιδια παψτε να ζητε με αυταπατες και συνηδητοποιειστε οτι ειστε κομμα εξουσιας και διαχειρησης του ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ... μονο φωναξτε το δυνατα να το καταλαβουνε και οσοι φαντασιωνονται οτι εσεις εκει στο ΠΑΣΟΚ ειστε κατι αλλο απο διαχειρηστες


4ον Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμα του Ερωπαικού σοσιαλισμού
Απαντηση
Οκ συμφωνοι , το ΠΑΣΟΚ ειναι "κωμα" , του Ευρωπαικου "σοσιαλισμου" , ουδεμια αντιρηση

5ον Το θέμα φίλε είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα επεξεργαστεί μια ουτοπική στροφή στα αριστερά ή θα ανοίξει δρόμους για να κερδίσει στις εκλογές.
Απαντηση
Καλα μην ορκιζεσαι κιολας .
Αυτο ειναι το μονο που ειναι λυμενο για το ΠΑΣΟΚ .
Προφανως και δεν το απασχολει να επεξεργαστει μια ου-τοπικη η τοπικη στροφη , αλλα να κερδισει τις εκλογες με οποιοδηποτε τροπο κι οποιοδηποτε τιμημα .
Δεν αμφιβαλω