Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

4.4% μόνο ο πληθωρισμός ή έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση

Σε υψηλό εξαετίας
Στο 4,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


Στο επίπεδο του Ιανουαρίου του 2002 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΣΥΕ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κινούνται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,4% από 3,9% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που καταγράφηκαν στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των πρώτων υλών.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ

2 σχόλια:

KOSTAS είπε...

Σε υψηλό εξαετίας
Στο 4,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

Eurokinissi
Αυξημένο κατά 5% τουλάχιστον έναντι των αρχών του 2007 είναι το κόστος των μεταφορών
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 16:27



Στο επίπεδο του Ιανουαρίου του 2002 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΣΥΕ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κινούνται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,4% από 3,9% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που καταγράφηκαν στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των πρώτων υλών.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πληθωρισμό 4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τα καύσιμα και τα εποχικά είδη, ενισχύθηκε στο 3,3% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 4,5% από 3,9% που ήταν τον Ιανουάριο.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ενισχυθεί κατά 38,1% το τελευταίο έτος, κατά 30,1% οι τιμές των σπορέλαιων, κατά 21,3% των ζυμαρικών, 19% στο αλεύρι, 15% στο ψωμί, 13,5% στα νωπά λαχανικά, 13% στα όσπρια, 13,6% στα αυγά, 11,8% στα νωπά πουλερικά, 11,3% στα νωπά φρούτα, ενώ στη βενζίνη η τιμή έχει αυξηθεί κατά 19%.

«Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο κατά μισή μονάδα έναντι του Ιανουαρίου οφείλεται στις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης. Σημειώνεται ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης ήταν στα περυσινά επίπεδα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα ήταν στο 3%» είπε ο γγ της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης.

«Η εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή το Μάρτιο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αν η τιμή δεν παρουσιάσει σημαντική μεταβολή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το Φεβρουάριο» προσέθεσε.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.

Όπως επισήμανε «υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες αναφορικά με την εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα από την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και ένα πρόβλημα διεθνούς πληθωρισμού, το οποίο προκαλείται κυρίως από τις μεγάλες ανατιμήσεις που γίνονται στο πετρέλαιο και στις πρώτες ύλες, καθώς και στις τιμές των τροφίμων. Και αυτό βεβαίως έχει επηρεάσει και την Ελλάδα, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο Συμβούλιο ECOFIN και στα συμπεράσματα που είναι υπό διαμόρφωση τώρα για τη Σύνοδο Κορυφής προκύπτει ότι ο δρόμος για την Ευρώπη είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία ακόμη πιο ανταγωνιστική και, βεβαίως, να φροντίσουμε όλοι στην Ευρώπη - και οι κοινωνικοί εταίροι και οι κυβερνήσεις- ώστε το πρόβλημα του πληθωρισμού να μην εξελιχθεί σε μόνιμο», πρόσθεσε ο Γ.Αλογοσκούφης.

Τα ποσοστά αύξηση κατά ομάδα προϊόντων

Αναλυτικά, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4,4% το Φεβρουάριο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

Α) Από τις αυξήσεις των δεικτών:

1) Κατά 6,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: ρύζι, αλεύρι, ψωμί, φρυγανιές-παξιμάδια, άλλα προϊόντα αρτοποιΐας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι νωπό, πουλερικά νωπά, αλλαντικά, ψάρια γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, γάλα διατηρημένο, γιαούρτι, τυρί φέτα, τυριά σκληρά, αυγά, βούτυρο γάλακτος, φυτικό βούτυρο, σπορέλαιο, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, όσπρια, γλυκά-ζαχαρωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων.

Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών: αρνί και κατσίκι (νωπά), πατάτες νωπές.

2) Κατά 1% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

3) Κατά 1,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

4) Κατά 10,2% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των στερεών καυσίμων.

5) Κατά 2,8% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες.

6) Κατά 3,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

7) Κατά 5,3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας, υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων.

8) Κατά 1,9% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφικά, άνθη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

9) Κατά 4,6% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών/ΙΕΚ.

10) Κατά 4,3% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα) και των τιμών των ξενοδοχείων.

11) Κατά 3% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

Β) Από τη μείωση του δείκτη :

Κατά 3,3% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών της κινητής τηλεφωνίας.

* Πληθωρισμό 3% για το 2008 προβλέπει σε έκθεση του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% και το έλλειμμα του προϋπολιγισμού στο 1,9% του ΑΕΠ.

Newsroom ΔΟΛ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λεει ο ΔΟΛ και ο ΜΟΛ αλλα ξέρω τι αγοράζω..
το ψωμί απο 60 λεπτα πήγε 85..αυτο δεν ειναι 6,6%..αλλα 40 %..αυξηση
Θα μου πεις βγάζει το μέσο όρο..
αλλα σιγουρα δεν ειναι 6,6 ειναι πολυ περισσότερο..Οπως και στις άλλες κατηγορίες..
Δεν θέλω να αραδιάζω τιμες..