Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Συνέντευξη Τσίπρα στην "Ε". Νέα εποχή στον διάλογο της Κεντροαριστεράς.

Βρήκα την συνέντευξη του Τσίπρα στην "Ε", συγκροτημένη. Ικανοποιητική θα έλεγα προσπάθεια για να ανοίξει ο απαραίτητος διάλογος προς το ΠΑΣΟΚ.
Δεν παραβλέπω τα στοιχεία "ανεντιμότητας", που περιλαμβάνει και αυτή η συνέντευξη, απέναντι στις απαιτήσεις ενός διαλόγου, όπως η επίκληση των 15 σημείων, που εκ των προτέρων, αποτρέπουν την διεξαγωγή του, αλλά επισημαίνω ως θετικά δείγματα, την πλήρη αποσιώπηση της βεντέτας με τον Πάγκαλο και την έκταση που είχε η αναφορά σε πραγματικά θέματα ενός διαλόγου, όπως η οικονομία, η πολιτική διακυβέρνηση ως "ενδιαφέρον" από την πλευρά του, η πλήρης απουσία αναφοράς στο "ΚΚΕ" και η νύξη της ανάγκης συγκρότησης ενός "πόλου" που προφανώς δεν καλύπτεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν αναφέρεται ρητά ή ΟΧΙ.

Νομίζω , ότι σωστά έπισημαίνει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε διατύπωση μιας εναλλακτικής πολιτικής από τώρα, ώστε να μην είναι όμηρος ο ΓΑΠ, αν υποθέσουμε ότι το επιθυμεί των ισορροπιών που θα χρειαστεί μετεκλογικά να κρατηθούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, από ρεύματα και παράγοντες που θα ασκήσουν την δική τους "πολιτική".

Η χώρα, δεν έχει ανάγκη από τεχνοκράτες ικανούς, που το ΠΑΣΟΚ έχει με το τσουβάλι, αλλά από πολιτικές ριζοσπαστικές, που θα το φέρουν αντιμέτωπο με συμφέροντα.

Η διακυβέρνηση, δεν έχει τα περιθώρια να σκηθεί με πολλούς τρόπους, δεν δίνει στον ΓΑΠ την ευχέρια να ξεδιπλώσει όπως θα το επιθυμεί πλευρές ανώδυνες.
Αυτή η διακυβέρνηση ή επιτυγχάνει ή αποτυγχάνει και μαζί μ'αυτήν ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ την μοίρα της καταρρέουσας ήδη ΝΔ.

Η διακυβέρνηση της "έκτακτης αλλάγης" που έχει ανάγκη η χώρα, είναι μια υπόθεση που δεν θα γίνει με "αντιπροσώπους", αλλά με ζωντανές συμμαχίες και συσκέψεις με τις ίδιες τις τάξεις σε πρώτο πρόσωπο. Η διακυβέρνηση δεν θα γίνει με τους 151 βουλευτές στην Βουλή, αλλά με την κοινωνική πλειοψηφία, στους δρόμους, στις δουλειές, στις συνοικίες.

Μην έχει κανείς καμμία αμφιβολία. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στην βουλή, αλλά αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στους δρόμους, στην ίδια την κοινωνία.

Ας ξεκινήσει λοιπόν πρακτικά ο διάλογος, με θέματα που να τον βοηθάνε να γίνει και ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξυπνάδες με τις βάσεις και τα έξω από το ΝΑΤΟ.
Ας καταφέρει η Αριστερά να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μετά ας αποφασίσουμε και για την τύχη των βάσεων.
Αλλιώς ας βγεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μας αναλύσει γιατί η έξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο των βάσεων, είναι απαραίτητες πρώτες ενέργειες για να λυθεί η κρίση.
Αν έχουν πραγματικά , λόγους που το θυμούνται κάθε φορά, να μας το αναλύσουν, αλλά αν τους θυμούνται μόνο και μόνο για να μην γίνει ο διάλογος, καλό είναι σιγά σιγά να μην το ξανακάνουν, γιατί ο κόσμος έχει και όρια στα νεύρα του. Να το θυμούνται.

4 σχόλια:

Alexantro Trollientes είπε...

πριν απο οτιδηποτε αλλο να ξεκαθαρισθει κατι

ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΑΣΟΚ , ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΕΕ , ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

η απαιτηση ειναι για ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ , που να μπορεσει να περασει τα μετρα της αυστηρης λιτοτητας , που μονο αυτα βλεπουν ως τροπο ξεπερασματος της κρισης

σημερα περισσοτερο παρα ποτε ειναι παντελως ανεφικτη η οποιαδηποτε συνομιλια , συννενοηση, συνεργασια με τα νεοφιλελευθερα ακροδεξια στοιχεια του ΠΑΣΟΚ που ελεγχουν το κομμα

το ΠΑΣΟΚ αν επιθυμει οποιαδηποτε σχεση , θα πρεπει να ξεκαθαρισει το πιατο του

η ανοχη εφτασε στα ορια της

KOSTAS είπε...

Συνομωσιολογίες.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΑΣΟΚ , ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΕΕ , ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

-------
Ωραία, δεν θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ. Τι θα λύσει;

Ρε σύ Αλεχάντρο, ποιός τις χέζει τις εκλογές.
Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικώτερο.
Οι εκλογές είναι απλά "μία μόνο φάση του μάτς", που όμως είναι απαραίτητη για να πάρει η ομάδα την μπάλα.

Οπως γράφω και πάρα πάνω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει, είναι τα μυαλά μας, η εντύπωσή μας ότι χρειάζεται απλά να αλλάξουν οι "διαχειριστές".

Σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει πρώτα απ'αόλα να φύγουν οι σημερινοί διαχειριστές, από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, τα κόμματα.

Χρειάζεται να ανασυσταθεί όλο το πολιτικό σύστημα. Να φύγουν οι χοντρές κοιλιές που περιμένουν να πιάσουν ξανά τις καρέκλες και ταυτόχρονα, να πάρουν επιτέλους την ευθύνη "ενηλικίωσης", όλοι αυτοί οι "έντιμοι" διαμαρτυρόμενοι της αριστεράς.

Μη μου ξαναγράψεις λοιπόν συνθήματα με κατάρες. Αρκετά, χόρτασα από αντίσταση και "σιγουράντζες" που νοιάζονται μόνο μη τους κακοχαρακτηρίσει κανείς, αν αναφερθούν σε πιό πεζά πράγματα, από την κατάκτηση του Ουρανού.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Οι λύσεις που έρχονται πρέπει να είναι ταξικού χαρακτήρα.

Γι' αυτό και απαιτούνται ευρύτατες συναινέσεις στην κοινωνία.

Με δεδομένο ότι η κεντροδεξιά και ο φιλελευθερισμός δεν είναι επίκαιρες επιλογές αυτό τον καιρό, απαιτούνται συνναινέσεις που θα επιβάλλουν σοσιαλιστικές τομές.

Υπάρχει άλλη λύση από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ;

Πιστεύω πως όχι.

Alexantro Trollientes είπε...

δεν διαφωνω σε τιποτα , απλως επεσημανα (για οποιον καλοπροαιρετο ψηφιζει ΠΑΣΟΚ για να φυνει η ΝΔ) οτι:

ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΑΣΟΚ , ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΕΕ , ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

η απαιτηση ειναι για ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ , που να μπορεσει να περασει τα μετρα της αυστηρης λιτοτητας , που μονο αυτα βλεπουν ως τροπο ξεπερασματος της κρισης

και αυτο δεν ειναι συνομωσιολογια ειναι πολιτικη εκτιμηση