Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του επενδυτικού συμβούλου της Μονής Βατοπεδίου, Άθου Κοιρανίδη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Όπως είπε, η Μονή μέσω της εταιρίας Madeus, έχει αποκτήσει το 30% του ομίλου Πάπιστα. Επιπλέον μέσω των Rassadel και Madeus, επενδύθηκαν περισσότερα απο 100 εκατομμύρια ευρω.

Το 95% των κερδών όπως είπε ο κ. Κοιρανίδης κατευθύνεται στη Μόνη Βατοπεδιου.

Ο κ. Κοιρανίδης αποκάλυψε σειρά επενδυτικών δραστηριοτήτων της Μονής, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Είπε επίσης, πως αγόρασε και τις δυο εταιρίες, που ήταν ανενεργές, απο τον πρώην κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Οι εταιρείες που διαχειρίζεται ο κ. Κοιρανίδης έχουν αποκτήσει επιχειρηματικές συμμετοχές και σε άλλες επιλεγμένες Ελληνικές εταιρείες, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Όμιλος Πάπιστα. Επίσης, τονίζει ότι με το 30%, δεν μπορεί να ελέγχει την εταιρία.

Προσθέτει οτι αδικαιολόγητα απομονώνεται ο Όμιλος από το σύνολο των επενδυτικών κινήσεων που πραγματοποίησε ο κ. Κοιρανίδης, ώστε να παρουσιάζεται ως δήθεν επιχειρηματικός βραχίονας της Μονής Βατοπεδίου.

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατέθεσε και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Δρυς, ο οποίος το 1999 υπέγραψε γνωμοδότηση του συμβουλίου δημοσίων κτημάτων, με την οποία παραιτήθηκε το ελληνικό δημόσιο από την κυριότητα της Νησίδας Άντα Μπουρού στη λίμνη Βιστωνίδα.

Στη κατάθεσή του ο κ. Δρυς είπε οτι η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη και δικαιώθηκε, καθώς το πολυμελές πρωτοδικείο Ροδόπης που εκδίκασε το ιδιοκτησιακό της Βιστωνίδας αποφάνθηκε ότι η Άντα Μπουρού ανήκει στη Μονή. Επίσης, τόνισε ότι δε φέρει πολιτική ευθύνη και ότι εξετέλεσε τα καθήκοντά του πλήρως.