Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Νέες Μορφές ιδιοκτησίας

Με αφορμή συζήτηση που έχει ανοίξει στο Μπλόγκ του ο Μίμης Ανδρουλάκης, για το πρόβλημα με τον δανεισμό της χώρας (ομόλογα κλπ), διατύπωσα την άποψή μου, για εξεύρεση πόρων χωρίς να χρειασθεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Η πρότασή μου στηρίζεται στην βασική ιδέα, της "εφεύρεσης" "νέων μορφών ιδιοκτησίας".

Πιστεύω, ότι θα μπορούσε το κράτος, να βρεί χρήματα και ταυτόχρονα να ξαναβάλει σε κίνηση την ατμομηχανή της οικονομίας, την κατασκευή σπιτιών, αν πολεοδομούσε δημόσιες εκτάσεις και διέθετε τα οικόπεδα χωρίς αντίτιμο ή με μερικό αντίτιμο και ταυτόχρονα κρατούσε εν ήδη λίζινγκ, την ιδιοκτησία, παραχωρώντας ας πούμε την γή για 30 χρόνια.
Μ'αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να βρεί χρήματα από μέρος του αντιτίμου που θα μπορούσε να απαιτήσει τώρα, αλλά να αποταμιεύσει και για τις μελλοντικές γενιές, στο ασφαλιστικό σύστημα ας πούμε, την αξία αγοράς της γής μετά από 30 χρόνια όταν ο ιδιώτης θα μπορούσε να καταβάλει την τελική δόση για την αγορά της γής.
Ετσι το κόστος αγοράς της κατοικίας θα έπεφτε αρκετά και έτσι θα μπορούσε να αναθερμανθεί η οικοδομή, δίνοντας εργασία στους εργαζόμενους του κλάδου και βέβαια θα παρέσερνε σε κίνηση και τους άλλους κλάδους της οικονομίας που επηρεάζει αυτή.
Αντίστοιχα θα μπορούσε να εξετάσει τέτοιες λύσεις και στον τουρισμό ή την βιομηχανία και οπωσδήποτε την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή.

Ενας άλλος τρόπος θα ήταν να επιβάλει στους Δήμους να δημιουργήσουν Λαικά Σούπερ Μάρκετ, μικτής ιδιοκτησίας Δήμου και ιδιωτών , με χαμηλές τιμές, με χρήματα από τους δημοτικούς φόρους τα οποία θα μπορούσαν να προσφερθούν στους ιδιώτες για να πληρώνουν τους μισθούς του απατούμενου προσωπικού σε ένα ποσοστό ας πούμε 20%, υποχρεωτικά, παράγοντας έτσι και θέσεις εργασίας, αλλά και ενός μηχανισμού κτυπήματος των καρτέλ των Σούπερ Μάρκετ που δημιουργούν τα προβλήματα αισχροκέρδιας.

Γενικά πιστεύω ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα αναθερμάνουν την οικονομία και θα παρέμβουν στο ζήτημα της αισχροκέρδιας.

11 σχόλια:

VKP είπε...

Καλημέρα,
διάβασα το σχόλιό σου στο τελευταίο ποστ του Ανδρουλάκη και με έβαλες σε σκέψεις για το χρήμα και τους λόγους ύπαρξής του. Η ερώτηση που ήρθε στο μυαλό μου έιναι: ποιοί είναι εκείνοι που έχουν το χρήμα αλλά δεν το βγάζουν απο τις τσέπες τους; Μήπως είναι αυτοί που τόσα χρόνια ανέβαζαν τις χρηματιστηριακές τιμές και έπειτα λόγω φόβου κατρακύλισης άρχισαν να πουλάνε; Αυτό το τόσο απλό παιχνίδι του καπιταλισμού γιατί δεν το διδασκόμαστε στο σχολείο; Γιατί να γεμίζουμε εμείς οι συντηρητικοί με ενοχές σχετικές με την κατοχή του χρήματος; Γίνομαι παιδί και μπράβο μου μιας και μπαίνω ευκολότερα στο πνεύμα των ημερών (και δεν εννοώ τα χριστούγεννα). Μπορείς να με διαφωτήσεις ως προς το πρώτο τουλάχιστον;

Alexantro Trollientes είπε...

δεν καταλαβαινω τι νοημα ομωςεχει η κουβεντα στον ανδρουλακη
το ατομο ειναι τελειωμενο
ενας μετριος αριβιστακος, ημιμαθης και χαζοχαρουμενος που την οποια εχτισε σαν το τρελο ταλεντο της αριστερας διανοησης , την εξαργυρωνει σημερα να χαζογελαει με τους τραμπουκομαγκες και αρκουδιαρεους συνδαιτημονες της μπρεντεντερικης καμαριλας
ουτε εγωιστης και φιλαυτος δεν ειναι πλεον
βγαλτον στο γυαλι ,δωστου ενα μικροφωνο , δωστου σημασια και αυτος θα υμνησει και τη χουντα
εχω δει ξεφτιλες και ξεφτιλες ...
καταντιες και καταντιες
τετοιο πραμα , ξεπερναει πασα νοσηρη φαντασια και ονειρωξιματικη ψυχοπαθολογια

Ανώνυμος είπε...

Μια παρομοια προταση ειχα κανει και εγω στο ιδιο μπλογκ εδω και πολυ καιρο..και αν θυμαμαι καλα μιλουσαμε για το"πρασινο ταμειο"και τροπους χρηματοδοτησης του.

ειχα προτεινει το κρατος να νοικιαζει δασικες εκτασεις(ανω των 1000 στρεμματων) για κτηνοτροφικους και αγροτικους σκοπους..και να δινει το δικαιωμα περιφραξης στον νοικιαστη και αδειες κατασκευης αναλογων κτισματων...

μπεεε

Ανώνυμος είπε...

Αφού το ξεκινάς μπορείς να επεκτείνεις τη σκέψη σου και παραπέρα.Αντί να λες για ιδιώτες που θα πληρώνουν εργαζομενους, πες εργαζόμενοι και ταυτόχρονα συμμέτοχοι και υπεύθυνοι των super markets.Δηλαδή πολιτική και οικονομική αυτοδιαχείριση.Αργότερα μπορεί να πάρει και άλλες μορφές.
Στόχος η οικονομική και πολιτική δημοκρατία (άμεση).

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (συγκεντρωσιάρχης του σιδερένιου) στο άρθρο του «Σκέψεις για την επικαιρότητα και τη λειτουργία του κόμματος» υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ρεύμα νίκης στην κοινή γνώμη, δεν έχει πείσει ότι έχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχει εγκαταλείψει τον κυβερνητισμό του παρελθόντος και τα στελέχη του, στην πλειονότητά τους, συνωστίζονται και δουλεύουν για να έχουν απολαβές από την επικείμενη κατάκτηση της εξουσίας.


"Αυτήν την περίοδο που φαίνεται το Κίνημά μας να ανακάμπτει, μοιάζει σαν μπουκωμένο όχημα. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και καμία μέριμνα. Το κόμμα δεν λειτουργεί. Κατ’ ουσίαν είναι ανύπαρκτο και δεν ανταποκρίνεται ουδόλως στη στοιχειώδη λειτουργία ενός δημοκρατικού και σοσιαλιστικού κόμματος».

Κάνει λόγο για «εκφυλισμένες συγκεντρώσεις και στελέχη που κουράζουν με τον ξύλινο λόγο τους».

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΜΕΤΑ μου λες εσύ βάνδαλοι, αλήτες και κοπρίτες. Προσέξτε το μήνυμα των πολιτικών κοστουμιών προς τη γενιά των εξεγερμένων μαθητών. Το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ο δούρειος ίππος των πλουτοκρατών. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί «υπαρκτός σοσιαλισμός» και ελευθερία πολιτών έχουν πάρει διαζύγιο προ πολλών ετών. Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί στα λόγια να πορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάθε τόσο ρίχνει λάδι και ανάβει μεγάλη φωτιά. Η Νέα Δυστυχία ούτε το συζητάει για το ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο αυτό. Και τέλος το ΠΑΣΟΚ βγάζει φλύκταινες ακούγοντας για συνεργασία με τη Δεξιά, πιστεύοντας πως όπου να ΄ναι θα καταγάγει νίκη αυτοδύναμου πασά. Κάθε άρνηση και κάθε κριτική υπηρετεί ανάγκη αυτιστική. Να μαντρώσει πρόβατα από τα αριστερά ή τα δεξιά. Προσέξτε διαφορά. Για τα κουκιά τα κόμματα τα πολιτικά. Για την κοινωνία τα παιδιά. Από τη μια τα άδεια παλτά. Από την άλλη μια ανυπάκουη καρδιά. Επομένως μία η ελπίδα. Αύριο τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά!

Ανώνυμος είπε...

4:04

Αφού γράφει αυτά τα λόγια ο Παναγιωτακόπουλος , το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι το Πασοκ είναι σε πολύ καλό δρόμο .

Χρόνια Πολλά σε όλους

Ανώνυμος είπε...

4.23 αυθαίρετο το συμπέρασμα, τρώγονται πάλι οι φράξιες, καλή χώνεψη

KOSTAS είπε...

@ vkp
Δεν εννοώ τίποτε σύνθετο.
Οπως ξέρεις , ο πλούτος είναι ανισόμερα κατανεμημένος. Αυτό σημαίνει ότι το χρήμα, αλλού λείπει και αλλού υπάρχει.
Αυτό το χρήμα, για να επενδυθεί είτε στο Χρηματιστήριο, είτε στην πραγματική οικονομία, πρέπει να έχει "ελπίδα" ότι θα έχει κερδοφόρο αποτέλεσμα.
Η γνώμη μου είναι ότι αυτή την περίοδο, εκτός από μια κατηγορία ιδιαίτερα "φαντασμένων" επενδυτών που θεωρούν ότι η κρίση είναι ευκαιρία για "ευκαιρίες", οι περισσότεροι "κατέχοντες" , δεν συμμερίζονται τα "ρίσκα" τους και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί η "ελλείπουσα ρευστότητα". Γενικά η πλειοψηφία έχει σώας τας φρένας και κάνει σίγουρες κινήσεις.

---------
Προς όλους

Οταν μιλάω για άλλες μορφές ιδιοκτησίας, δεν λέω κάτι το ιδιαίτερα ριζοσπαστικό και σπουδαίο.

Γύρω απ'αυτό το θέμα θα ανεβάσω καινούρια ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΦΤΙΛΗΣΤΕ ΤΟΥΣ

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΟΠΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ
ΜΜΕ ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ , ΣΚΑΤΑ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ , ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ,ΑΧΡΗΣΤΟΙ,ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ

http://trollkaipalitroll.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

ΑΠΕΔΩ ΚΑΙ ΕΥΓΕ ΓΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕΣ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ
http://anything-but-nd.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσαν οι προτάσεις αυτές έστω και αν ακούστηκαν δια στόματος Ανδρουλάκη..
Οτι κι αν ειναι ο τύπος σύμφωνα με το φιλο μου τον Αλεξ..κ.λ.π. ε λεει και κάποια σωστα πράγματα.
Μακαρινα τα ακουν αυτά και οι πολιτικοί μας που νομίζω ότι έχουν βαλτώσει οι περισσότεροι για να μην πω όλοι.