Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Μια σκέψη για τα στεγαστικά δάνεια, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Διάβαζα σήμερα στο in.gr για το πρόβλημα των αστέγων που πληθαίνουν σαν τα ρυάκια και καταλήγουν ένα τεράστιο ποτάμι στις ΗΠΑ και για τα διάφορα μέτρα που παίρνονται εκεί με δημιουργία "καταφυγίων αστέγων, σε κάθε πόλη, με ενοικιάσεις ξενοδοχείων για την στέγαση οικογενειών σε μονόκλινα δωμάτια ολόκληρων οικογενειών και σκεφτόμουν ότι εδώ δεν έχει προετοιμασθεί τίποτα και είμαι σίγουρος ότι δεν θα προετοιμασθεί τίποτε και όταν οξυνθεί το πρόβλημα.

Κανένα κόμμα δεν έχει θέσει το θέμα της κοινωνικής φροντίδας, όλων αυτών των συμπολιτών μας που στο προσεχές εγγύς μέλλον θα δοκιμαστούν με ανάλογη σκληρότητα.

Διάβαζα όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα σκεφτόμουν, ότι τελικά οι άνθρωποι είναι ανόητοι.
Από την μια μεριά πετιούνται οικογένειες στον δρόμο, κατάσχονται σπίτια, βγαίνουν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές αξίες τους και κανείς δεν καλεί όλη αυτή την κόλαση και όλη αυτή την βλακεία, να της πεί.

Ρε σείς για σταθείτε, λίγο. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη λύση που δεν θα πονέσει τόσο πολύ ούτε τους οικογενειάρχες, ούτε τις τράπεζες;

Μήπως θα ήταν πιό λογικό, να απεμπλακεί η διαδικασία της "έξωσης" από την διαδικασία της αποπληρωμής των δανείων;

Ωραία, δεν μπορεί κάποιος να αποπληρώσει το δάνειο και κατά συνέπεια δικαιούται η τράπεζα να του κάνει έξωση. Τί θα κερδίσει;

Γιατί δεν διερευνάται η λύση της μετατροπής του δανείου, σε λήζιγκ ή σε απλή ενοικίαση με χαμηλώτερο από την δόση ενοίκιο, χωρίς να έχει ο ένοικος το δικαίωμα να αποκτήσει την ιδιοκτησία του σπιτιού με το πέρας του χρονικού ορίου του δανείου;

Γιατί δεν ερευνάται η υπόθεση του "ανοικτού λήζινγκ", με την έννοια αν με το πέρας της χρονομίσθωσης, υπάρχει η δυνατότητα για αποπληρωμή του 20 ή του 30% της αξίας να αποκτά αν το θέλει την ιδιοκτησία;

Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε λογικοί.

Δεν μας οφελεί σε τίποτε το δράμα της έξωσης και της δημιουργίας αστέγων.

Το κράτος να ορίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να μένει κάποιος στο σπίτι ως ενοικιαστής ή ως χρήστης λήζινγκ, ανάλογα με το αν μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο που δίνεται για σπίτια ανάλογης επιφάνειας στην περιοχή ή προσηυξημένα κατά 20% για λήζινγκ, ώστε να ξελαφρώσει η κοινωνία από την αφόρητη πίεση των στεγαστικών δανείων και να μπορέσει να κινηθεί και η αγορά.

Αλλη μια σκέψη είναι να εφευρεθεί μια νέου τύπου ιδιοκτησία, για 20 ή 30 ή 50 χρόνια, με την έννοια ότι μετά την παρέλευση τους να μένει το ακίνητο στην τράπεζα, με την ανάλογη εξυπακούεται ελάφρυνση τώρα.

Δηλαδή σου πουλάω τράπεζα τα δικαιώματα του σπιτιού μου μετά από 30 χρόνια και σύ μου μειώνεις την τιμή σήμερα στο μισό ας πούμε ή έστω εκεί που θα το εκτιμήσει κάποιος αντικειμενικός εκτιμητής.

Ετσι αύριο που θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, θα αρχίσω να πληρώνω και δικαιώματα αγοράς της ιδιοκτησίας μεταξύ 30 και 50 χρόνων και πάει λέγοντας μέχρι την έννοια της πλήρους αγοράς.

Τέλος πάντων.
Να αφήσουμε τα μυαλά μας ελεύθερα να σκεφτούν και μπορούμε να βρούμε λύσεις χωρίς μεγάλα και ανόητα δράματα.

Υ.Γ.1 Εχω βαρεθεί να κλέβουν αυτούσιες σκέψεις μου χωρίς να κάνουν καμμία αναφορά στην πηγή. Δεν με πειράζει τρομερά.
Δεν με πείραξε που πήραν το "κανείς γάλα με τιμή μεγαλύτερη από 1 ευρώ", ούτε το θέμα με "τα 28 δίς για τράπεζες κεφαλαιακής αξίας 20 δίς που θα μπορούσαν να αγορασθούν με 10 δίς", " ή το ζήτημα της μη πληρωμής δόσεων για 1 χρόνο", αλλά πικράθηκα που ακόμη και στην "Ε" ο δημοσιογράφος δεν είχε την ευαιασθησία να κάνει μια απλή αναφορά έστω και γενικά στα μπλόγκς, αντί να αφήσει να ενοηθεί ότι ήταν σκέψη του.

Υ.Γ.2 Τώρα αν δώ κάποιον να λανσάρει την άποψη για το λήζινγκ ή για τηνμετάπτωση σε ενοικίαση χωρίς αναφορά, θα λυπηθώ πολύ, διότι όπως και οι άλλες σκέψεις ήταν απολύτως δικές μου, πράγμα που μπορεί κανείς να δεί συγκρίνοντας ημερομηνίες δημοσιεύσεων.

Υ.Γ.3 Μερικές φορές σκέφτομαι να μη δημοσιοποιώ καθόλου τις σκέψεις μου εξαιτίας της γαιδουριάς τους. Τουλάχιστον ας αφήναν ένα σχόλιο, ότι κάναν χρήση της σκέψης μου. Θα το χαιρόμουν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλη η ιδεα σου αλλα μη εφαρμοσιμη...γιατι ειναι δυσκολο οι τραπεζες να δεχτουν κατι τετοιο.


Παρε και μια ιδεα δικια μου .

Ολα τα ακινητα που βγαινουν στον πληστηριασμο να τα αγοραζει το κρατος οσο το αγορασε ο ιδιοκτητης .Η τραπεζα δεν θα εχει προβλημα.Το αρχικο κεφαλαιο που ηδη θα εχει αποπληρωσει ο ιδιοκτητης θα του καταβαλετε ολο και κοινωνικη πολιτικη θα κανει το κρατος δινοντας τα σπιτια σε αυτους που πραγματι δουλεψαν και τα εχουν αναγκη εφοσοντο κρατος τα διαθεσει ως εργατικες κατοικιες.Ολοι κερδισμενοι.

Χαμενοι τα κορακια και οι εργολαβοι εργατικων κατοικιων και η διαπλοκη!!!

Ανώνυμος είπε...

Χωριατη δεν εσω χρονο να την ψαξω την παραπανω ιδεα.

Συνταξε την σωστα προσθεσε τα αναλογα νουμερα που μπορουν να την συνοδευσουν και καντην βασικο θεμα στο μπλογκ σου.Λυνει πολλα προβληματαμε δικαιο τροπο.

...αν βρω χρονο στην διαρκεια της μερας θα το κανω εγω...αλλλα με βαση το προγραμμα μου δυσκολα να τα καταφερω....