Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ποιός ασχολείται με την πολιτική; Είναι όλοι ίδιοι;

Την δεκαετία του 90 άρχισε η απαξίωση της πολιτικής, ίσως και λίγα χρόνια νωρίτερα, αλλά τα τελευταία χρόνια, ο κανένας, ο δικομματισμός, ο "όλοι ίδιοι είναι", έγιναν το κεντρικό ιδεολογικό στίγμα της κοινής γνώμης.

Θυμάμαι να με αντιμετωπίζουν σαν ψώνιο, κολλημένο, οι φίλοι μου, πριν εννοείται τους χάσω και από φίλους. Πάλι με την πολιτική ασχολείσαι; Δεν βαρέθηκες; Ολοι ίδιοι είναι, δεν το βλέπεις , μόνο για την πάρτη τους ενδιαφέρονται και άλλα τέτοια. Και μάλλον είχαν δίκιο εδώ που τα λέμε. Συνέχισα να ασχολούμαι με την πολιτική, επειδή ήμουν ψώνιο και επειδή μόνο αυτό ήξερα να κάνω εδώ που τα λέμε.
Να βγάλω λεφτά από κονέ, κομπίνες, αλλά και υγιή επιχειρηματικότητα -αν υπήρχε , δεν την συνάντησα- δεν ήμουν ικανός, να παίξω τένις δεν ήξερα, ούτε είχα ιστιοπλοικό για να δοκιμάσω εκεί τις δυνατότητές μου. Τί μου έμενε; Η πολιτική.
Η πολιτική σε εποχές που ήταν χωμένη στο βούρκο, σε εποχές που είχε βαλτώσει , αλλά που γι'αυτό με ενδιέφερε ακόμη περισσότερο.

Σήμερα, παρά την κρίση την οικονομική και την γενικώτερη, νοιώθω καλά. Ξαναποκτάω φίλους και το να συζητώ πολιτικά, δεν μου το χρεώνει κανείς -ευθέως τουλάχιστον- ως ψώνιο.

Αναλογίζομαι όμως, αρκετές φορές εκείνες τις εποχές και προβληματίζομαι, αν είχα δίκιο ή αντίθετα είχαν δίκιο οι παλιοί μου φίλοι.

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση.
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τους φίλαθλους που δεν ξέρουν ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα οι περισσότερες γυναίκες δεν το ξέρουν το άθλημα και έτσι δεν δίνουν σημασία, στους κανόνες που το διέπουν. Προφανώς αυτό που τους αρέσει, σ'αυτό είναι η "νίκη", οι εντάσεις, η δύναμη. Οταν συζητάς μαζί τους για ποδόσφαιρο, βαριέσαι. Δεν ξέρουν βασικά πράγματα. Δεν ξεχωρίζουν τους αντιπάλους από τον διαιτητή όταν χάνει η ομάδα τους και δεν ξεχωρίζουν τον διαιτητή από τους παίκτες της ομάδας τους όταν κερδίζουν.
Εύκολα μπορούν , αν πρόκειται για την ομάδα τους, να δεχθούν την εισαγωγή στοιχείων του μπάσκετ , με ταυτόχρονη παραβίαση των κανόνων. Αρκεί να κερδίσουν.

Εκανα αυτή την παρένθεση για να γίνει ευκολώτερη η κατανόηση, των αλλαγών που έγιναν από το 90 και μετά στην πολιτική.
Ο νεοφιλευθερισμός εγκατέστησε στην οικονομία το δικαίωμα της παραβίασης των κανόνων.
Είτε μέσω των off-shore, είτε μέσω της κίνησης των κεφαλαίων με πλεονεκτήματα τις νέες τεχνολογίες (ίντερνετ) έναντι των συμπαικτών, είτε με την εισαγωγή προιόντων όπως τα παράγωγα και τα διάφορα δομημένα , τα διάφορα subprime κλπ.
Διάβαζα αυτές τις μέρες, ότι ενώ η πραγματική παγκόσμια οικονομία είναι ένα μέγεθος της τάξης των 50 τρίς δολλαρίων ετησίως, στα ταμπλώ η οικονομία είχε μέγεθος 300 τρίς.
Μια φούσκα με εξαπλάσιο όγκο από αυτόν της πραγματικής οικονομίας, τον οποίο η πολιτική έπρεπε να διαχειριστεί ή κυρίως να μη διαχειριστεί, διότι έτσι θα αποκαλύπτεταο το απατηλό μέγεθός της και θα έπρεπε να ξεφουσκώσει.
Ο Νεοφιλελευθερισμός με άλλα λόγια εισήγαγε στην οικονομία κανόνες του μπάσκετ και το παιχνίδι που έπρεπε να σχολιάσει κανείς δεν είχε καμμία άλλη σοβαρή ερμηνεία , απ'αυτήν που περιέγραψα στην παραπάνω μεταφορά με το ποδόσφαιρο.
Το παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι, γινόταν με παραβίαση βασικών κανόνων, από τους οποίους όμως κρινόταν πραγματικά αποτελέσματα.
Ετσι πολλές πολιτικές δυνάμεις, υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν απόψεις και ιδεολογίες και να προσαρμοστούν στην ιδεολογία αυτού του παιχνιδιού μέσα στην διογκούμενη φούσκα.
Ετσι είδαμε τους σοσιαλδημοκράτες να μιλάνε με σοσιαλνεοφιλελεύθερους όρους, τους συντηρητικούς να μιλάνε με νεοφιλελεύθερους όρους και την αριστερά, προσκολημμένη στις μαρξικές βεβαιότητες, να μιλάει για έναν άλλο κόσμο που δεν είχε καμμία επαφή με την πραγματικότητα.
Ολοι δηλαδή, ο καθένας με τον τρόπο του, βρεθήκαν σε αφασία είτε με την πραγματικότητα, είτε με την ιδεολογία τους.
Δεν είχε άδικο λοιπόν η αριστερά όταν μίλαγε για δυνάμεις του δικομματισμού, δηλαδή των κομμάτων που συμμετείχαν και διαχειριζόταν την φούσκα και που ασφαλώς μοιάζαν ως διαχειριστές που εγκαταλείπουν τις ιδεολογικές αφετηρίες τους προκειμένου να γίνουν ρεαλιστές.
Δεν είχαν άδικο όσοι διαπιστώναν ότι η αριστερά είναι στον κόσμο της.

Ολα αυτά μέχρι τώρα.
Διότι η κρίση, δεν έχει μόνο την τραγική σημασία, αλλά και την σημασία της εισόδου σε μια περίοδο περισυλλογής και διαμόρφωσης κρίσης επί των πραγματικών δεδομένων, όπως αυτά αποκαλύπτονται με την κατάρευση του κόσμου της φούσκας.

Η "κρίση" είναι το κάλεσμα στην ικανότητα "κρίσης" όλων μας, να περιγράψουμε τον πραγματικό κόσμο "μας" που τον είχαμε ξεχάσει χαμένο μέσα στον όγκο της φούσκας και να προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα που γεννήθηκαν στο παιχνίδι, μόλις ο διαιτητής ξαναέγινε διαιτητής και το χέρι δίνεται πέναλτυ, αντί να μετράει σαν γκόλ.

Η "κρίση" μας καλεί να μιλήσουμε επί της ουσίας, με την ιδιότητα "μας" πλέον, όχι εκείνη του "όλοι ίδιοι είμαστε, επειδή διαφορετικά θα είμασταν κορόιδα", αλλά του "είμαστε διαφορετικοί" και ευτυχώς, διότι μας "ζώσαν τα φίδια" και δεν ξέρουμε πως τα αντιμετωπίζουν.

Σε πρώτη φάσση "ολική επαναφορά των παιλών πολιτικών ταυτοτήτων" και βλέπουμε ....

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυκλοφορεί ένας νέος ιός: η κωδική ονομασία του είναι 'δουλειά'. Αν λάβατε 'δουλειά' από τους συναδέλφους, το αφεντικό σας, μέσω e-mail ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, μην ακουμπήσετε τη 'δουλειά' για οποιοδήποτε λόγο!!

Αυτός ο ιός σβήνει εντελώς την προσωπική σας ζωή.

Αν έρθετε σε επαφή με τον ιό αυτό,κινδυνευεται απο σοβαροτατη μολυνση , πάρτε λοιπον δυο καλούς φίλους και πηγαίνετε κατ' ευθείαν στο κοντινότερο μπαρ.

Παραγγείλτε τρία ποτά, και μετά από 14 επαναλήψεις, θα δείτε ότι 'η δουλειά' έχει σβηστεί εντελώς από το μυαλό σας.

Προωθήστε αυτή την προειδοποίηση σε τουλάχιστον 5 φίλους.

Αυτός ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος.

Δώστε του μεγάλη προσοχή και παραδειγματιστείτε!

Ανώνυμος είπε...

Ολοι ίδιοι είστε

Ερίζατε χθες στη Βουλή ποιος έδωσε τη Βιστωνίδα στα Ρασπουτινοειδή και ποιος την ξεπούλησε; Το ΠΑΣΟΚ την έδωσε και η Ν.Δ. την ξεπούλησε! Τόσον απλό! Και οι δύο έχετε κάνει την κάθε Βιστωνίδα και την πάσα Ελλάδα μιας πεντάρας τσατσά.

KOSTAS είπε...

Οχι Στάθη μου, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και κυρίως δεν είμαι εγώ ίδιος με σένα, ώστε να συζητώ μαζί σου περί ευθύνης.
Και ξέρεις γιατί;
Να σου πώ αν θέλεις.

Αλλά να μου το ζητήσεις στα ίσα, ώστε να σου εξηγήσω, γιατί ΕΣΥ είσαι σ'αυτούς που ευθύνονται , ενώ εγώ είμαι σ'αυτούς που κατήγγειλαν την συμπεριφορά σου.

Είπαμε όμως. Να μου το ζητήσεις κανονικά, ώστε να σου δόσω και τις αποδείξεις.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία θα σε παρακαλέσω γονατιστός να μου πεις το γιατί εγω είμαι σ'αυτούς που ευθύνονται , ενώ ΕΣΥ είσαι σ'αυτούς που κατήγγειλαν την συμπεριφορά μου.
Φαντάζομαι αυτό εννοείς με το "Να μου το ζητήσεις κανονικά" , την γονατιστή στάση που έπαιρνες μπρος στο πνευματικό Ρασπουτινοειδές σου.

KOSTAS είπε...

Οχι εννοώ, ότι όταν καπτόσουν για το έθνος και την ορθοδοξία, όταν επί χρόνια συμμετείχες με τον πιό εμμετικό τρόπο στην εκστρατεία του φασισμού, με τον Παρασκευαείδη επικεφαλής, δεν δικαιούσαι να απορείς πως και ποιός έβαλε τα Ρασπουντοειδή στην ζωή της χώρας.

Εσείς οι "πατριώτες" τους φέρατε.
Εσύ συμμάχησες με διάφορα προσχήματα μαζί τους.
Από το Σχέδιο Ανάν, το μακεδονικό, μέχρι την υστερία με την Ιστορία της ΣΤ', με τα εμμέσματά σου, και στην "Ε" και στο διαδίκτυο.

Γνωριζόμαστε σ'αυτό τον μικρό κόσμο και με το ένα ή το άλλο νικ νέιμ έχουμε συναντηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Εσύ ήσουν με την πλέυρά του κληρικαλισμού, όπως και η μερίδα των κνιτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Λαφαζάνη αλλά και τον Αλαβάνο παλιώτερα.

Θέλεις κι άλλα ή σου φτάνουν αυτά.

Ξαναδιάβασε τι σκατά έχεις γράψει και μετά έλα να μου κάνεις πνεύμα.
Να θυμάσαι πάντως ότι εγώ ήμουν σταθερά με την πλευρά του διαφωτισμού, αν καταλαβαίνεις βέβαια τι σημαίνει αυτό, διότι η θεία σου η Φωτούλα, δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα.

Εσύ ο Τριάντης, ο Δελαστίκ , ο παπακωνσταντίνου, ο Λυγερός κλπ, ελέγχεσθε.

Τουλάχιστον από μένα.

KOSTAS είπε...

Το κανονικά σημαίνει, να μου δόσεις μια διεύθυνση, να σου στείλω τις αποδείξεις.
Οχι δεν μου αρέσεις ούτε γονατιστός.
Δεν ψάχνω για δούλους.
Και δεν γονατίζω μπροστά σε κανένα ρασπουτινοειδές εγώ.

Είμαι άθεος και με πιάνει μια αποστροφή σε κάθε τί που μυρίζει τον κόσμο της "ετερονομίας", με τον οποίο φλερτάρεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλά για να μην υπερ αλλων τυρβάζουμε ,δεν απαντάς επι της ουσίας καλύτερα ?
Συμφωνεις η όχι οτι

τη Βιστωνίδα στα Ρασπουτινοειδή το ΠΑΣΟΚ την έδωσε και η Ν.Δ. την ξεπούλησε!
Τόσον απλό!
Και οι ΔΥΟ ΕΧΕΤΕ κάνει την κάθε Βιστωνίδα και την πάσα Ελλάδα μιας πεντάρας τσατσά.

Σ αυτό έχεις να πεις κάτι?
Τα άλλα είναι εκ του πονηρού συκοφαντίες και πέταμα της μπάλας στην εξέδρα

KOSTAS είπε...

Κάτι δεν έχεις καταλάβει μου φαίνεται.

Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν.

Δεν ήμουν και δεν είμαι ΠΑΣΟΚ. Είμαι Αριστερός που ενδιαφέρεται για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Τώρα σε ότι αφορά το ερώτημα σου, δεν χρειάζεται να σου απαντήσω εγώ. Σου απάντησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ακύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης, που με πρωτοβουλία της Προέδρου του κ. Ψάλτη, είχε κρατήσει την απόφαση που απέρριπτε τις αξιώσεις των Ρασπουτινοειδών "συντρόφων" σου Εφραίμ και σία και μεθόδευσε την παράτυπη διαδικασία της απόσυρσης του δημοσίου από την διεκδίκηση του Δημόσιου συμφέροντος.
Απλά και καθαρά.
Το ΠΑΣΟΚ δεν συναινούσε στην παραχώρηση της Βιστονίδας.

Προσωπικά βέβαια πιστεύω, ότι οι "εθνικιστές- χριστιανοί- πατριώτες" του ΠΑΣΟΚ που τόσες φορές βρεθήκατε σύντροφοι στα μετερίζια του εθνικισμού, θέλαν να δόσουν την Βιστονίδα στο παπαδαριό, αλλά δεν τους έκανε το χατήρι ο Σημίτης.

Εχεις καμμία διαφωνία;

Αυτή είναι η άποψή μου και για τα πραγματικά γεγονότα και για την "δίκη προθέσεων" που θέλεις να κάνεις στην ζούλα.
Αυτοδικάζεσε Στάθη, αμόρφωτε.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ καπτόμουν για το έθνος και την ορθοδοξία και επί χρόνια συμμετείχα με τον πιό εμμετικό τρόπο στην εκστρατεία του φασισμού, με τον Παρασκευαείδη επικεφαλής??
Και δεν δικαιούμαι να απορω πως και ποιός έβαλε τα Ρασπουντοειδή στην ζωή της χώρας!!!!!!

Δεν δικιούμαι να απορώ , μήπως ούτε να ομιλώ !!!

Εχεις ξεφύγει νεοταξικέ αλητάκο , έχεις απογειωθεί σε εισαγγελέα.

καλή πρόοδο σημείωσες , αλλά αγράμματος , αμόρφωτος και ανενημέρωτος εισαι , αν δεν είσαι επικινούμενο υδροβλοβιοβιδιο της νεοταξικής επέλασης η αφελής ,διοτι μονο ένα τέτοιο θα έγραφε
Προσωπικά βέβαια πιστεύω, ότι οι "εθνικιστές- χριστιανοί- πατριώτες" του ΠΑΣΟΚ που τόσες φορές βρεθήκατε σύντροφοι στα μετερίζια του εθνικισμού, θέλαν να δόσουν την Βιστονίδα στο παπαδαριό, αλλά δεν τους έκανε το χατήρι ο Σημίτης
Ούτε για εκπρόσωπος τύπο δεν κάνεις ανόητε τζερεμέ .

Κι από πότε κι από που γνωριζόμαστε σ'αυτό τον μικρό κόσμο και με το ένα ή το άλλο νικ νέιμ έχουμε συναντηθεί όλα αυτά τα χρόνια ?

Ανύπαρκτος είσαι , μια βίρτουαλ περσόνα και τίποτα άλλο

KOSTAS είπε...

Ξυδάκι.
Κάνει καλό.

Αυτό που ζείς και σύ και όλος ο εθνικιστικός εσμός που μας κάθησε στο σβέρκο όλα αυτά τα χρόνια και έφτιαξε την ηγεμονία του "καταλληλότερου" που αγοράζει ακόμη και νερό της λίμνης για να βρίσκει το εθνικιστικό λόμπυ τα λεφτά που χρειάζονται οι "σύντροφοι πατριώτες σου", δεν είναι τίποτε άλλο από τις πολλές κηδείες που συνοδεύσαν τον θάνατο του ενός.
Εκείνου που χάιδευες από τα δήθεν ευθυμογραφήματά σου.

Καημένε.

KOSTAS είπε...

Και για να το κλείσουμε εδώ.

Ιδιοι είστε εσείς.
Τελείως ίδιοι θα έλεγα μάλιστα.

Φανατικοί, κατά βάθος θρησκόληπτοι, φοβισμένοι, ρατσιστές, που ξέρουν ότι για όσους καταλαβαίνουν, δεν αξίζετε δεκάρα και το χειρότερο ότι σιγά σιγά ξεσκεπάζεστε και δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε και τους αφελείς που σας παρακολουθούσαν μέχρι τώρα.

Εγώ μπορεί να μην υπάρχω, παρά σαν μια βίρτουαλ περσόνα, έχεις δίκιο.
Η αιτία είναι ότι έχω αγοραφοβία.
Αλλά εσύ δεν υπάρχεις σαν υποτίθεται ταλαντούχος καλλιτέχνης και αυτό είναι το σοβαρότερο.

Και ναί δεν κάνω για εκπρόσωπος τύπου, επειδή δεν αντιπροσωπεύω κανέναν, παρά εμένα και επιπλέον επειδή δεν έχω σχέση με τον τύπο, τον οποίο υποτιμάω βαθύτατα.

Οχι όλους, αλλά τους περισσότερους.
Μεταξύ αυτών των δεύτερων έχεις περίοπτη θέση.
Και μένα δεν μπορείς να μου μιλάς με επίθετα και υπονοούμενα συνομοσιολογικά και σεξιστικά.

Δεν σε παίρνει και το ξέρεις.