Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Μόσχα: Εκλεισαν το χρηματιστήριο, πρίν καταρεύσει

Mε τη χειρότερη κρίση μετά τη χρεοκοπία του 1998 βρίσκεται αντιμέτωπη η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά.

O δείκτης MICEX (αποτιμάται σε ρούβλια) βρέθηκε να υποχωρεί κατά 17,5%, ενώ ο δείκτης RTS (αποτιμάται σε δολάρια) έχανε 11,5%. Oι μεγάλες απώλειες ανάγκασαν τις αρχές, δύο ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών να παρέμβουν, σταματώντας επ’ αόριστο τη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο.

Λίγο αργότερα η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένεση ρευστότητας προς τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Sberbank, η VTB Group και η Gazprombank), ύψους 1,13 τρισ. ρουβλίων (44 δισ. δολάρια) για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται, το τελευταίο διάστημα, και το ρούβλι, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει, πουλώντας συναλλαγματικά διαθέσιμα 4,5 δισ. δολ. για να το στηρίξει.

Mεγάλες πιέσεις δέχθηκαν, χθες, και τα νομίσματα άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν οποιαδήποτε τοποθέτηση μπορεί να έχει τον παραμικρό πρόσθετο κίνδυνο. Tο βραζιλιάνικο ρεάλ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου έναντι του δολαρίου.

Στην Iνδία, η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια για καταθέσεις ξένων και να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος πουλώντας δολάρια για να στηρίξει τη ρουπία, που την Tρίτη διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα της 5ετίας.

Eνδεικτική του κλίματος είναι και η μεγάλη ανατίμηση του χρυσού, η τιμή του οποίου ενισχύθηκε από τα 775 δολ. / ουγκιά, την Tρίτη, στα 866 δολ., χθες το απόγευμα.

Tο πλέον ακραίο, όμως, φαινόμενο ήταν η υποχώρηση του επιτοκίου για τα μηνιαία έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου σε αρνητικό έδαφος! Oυσιαστικά, δηλαδή, οι επενδυτές πληρώνουν το Δημόσιο για να του δανείσουν κεφάλαια, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει άλλη ασφαλής τοποθέτηση γι’ αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: