Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Τι λένε χρηματιστές για το "κραχ"

Τι λένε χρηματιστές για το "κραχ"
Νέα "Μαύρη Δευτέρα": Η μόλυνση περνάει στην Ευρώπη (Bradford & Bingley, Fortis, Hypo Real Estate). Στις 2.840 μονάδες (-5,9%) βούτηξε το ΧΑ. H "προβληματική" ΔΕΗ βούλιαξε 22%. Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι εκροές στα α/κ! μέσα σε 20 ημέρες Τι λένε χρηματιστές για το κραχ. Απώλειες σχεδόν 3% στις ευρω-αγορές. Πιέσεις άνω του 2% στη Wall Street
"Η" Online 12:43
-----------

Ποδαρικό στο νέο ωράριο... με το ΓΔ στο ΧΑ να υποχωρεί στις 2.840 μονάδες (-5,9%). Βούτηξε ο τραπεζικός κλάδος (-6,5%). Η "προβληματική" ΔΕΗ βουλιάζει κοντά 22%. Υποχωρούν άνω του 3% οι ευρωπαϊκές αγορές και άνω του 2% η Wall Street.

Η ΔΕΗ ήταν ο αρνητικός ο πρωταγωνιστής με τη μετοχή να κατακρημνίζεται 22% ύστερα από την επίσημη ομολογία της διοίκησης της ΔΕΗ όχι μόνο για την οικονομική κατάρρευση της αλλά και για την αδυναμία της να βγάλει την εταιρία από χειρότερα αποτελέσματα. Βούτηξε 15,7% η ΜΥΤΙΛ. Σοβαρές απώλειες σε ETE (-6,7%), ΠΕΙΡ (-7,1%), ΚΥΠΡ (-12%), ΕΥΡΩΒ (-5%), ΤΤ (-7,9%), ΟΤΕ (-7,7%).

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ μέσα σε 20 ημέρες οι εκροές στα αμοιβαία κεφάλαια!

Η διάχυτη ανησυχία που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα γύρω από την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης, επιβαρύνουν περαιτέρω την ψυχολογία των επενδυτών. Υπό αυτές τις συνθήκες, το κλίμα πανικού που επικρατεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι μάλλον δικαιολογημένο, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει... ντόμινο χρεοκοπιών σε διάφορες εταιρείες που σχετίζονται με τους «προβληματικούς» κλάδους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της «Merit ΑΧΕΠΕΥ» κ. Διονύση Λευτάκη, πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι... ο κύβος ερρίφθη! Οι τράπεζες εγκαταλείπουν σταδιακά τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και σιγά-σιγά θα επιστρέψουν στην παλιά τους core business που δεν είναι άλλη από τη λιανική εμπορική τραπεζική».

Τρόμος στο ΧΑ

Στα του... ελληνικού χρηματιστηρίου, τα κακά «μαντάτα» από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πίεση από τα ξένα funds, αλλά και με τις άσχημες ειδήσεις που συνοδεύουν κάποιες ελληνικές εισηγμένες (π.χ. ΔΕΗ, τράπεζες), ο Γενικός Δείκτης οδεύει πιο γρήγορα του αναμενομένου προς τα επίπεδα των 2.800 μονάδων.

«Σε βραχυχρόνιο επίπεδο», όπως υποστηρίζει ο κ. Λευτάκης, «θα ρίσκαρα την τοποθέτηση σε επιλεγμένους τραπεζικούς τίτλους, καθώς αναμένω ότι σήμερα ίσως, εγκριθεί από το Κογκρέσο το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει μία βραχύβια έντονη ανοδική αντίδραση στις αγορές. Την Τετάρτη θα ακολουθήσει και η Γερουσία, ωστόσο ακόμη κι αν εγκριθεί το σχέδιο Paulson, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ» Μάνος Χατζηδάκης προσθέτει ότι «η σημερινή ακραία συμπεριφορά των αγορών είναι και συγκυριακή καθώς είναι το κλείσιμο του μήνα αλλά και του εννεαμήνου. Σημειώνω ωστόσο ότι όταν ξεκινήσει η πρώτη ανοδική αντίδραση των αγορών θα είναι έντονη, ενώ ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ενισχυθεί κατά 500-800 μονάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα».


Ευρώπη

Την ίδια ώρα υπάρχουν σκέψεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση των επιτοκίων από τις αρχές του 2009. Βουτιά κάνουν οι δείκτες με τις τράπεζες στο στόχαστρο (Dexia -34%, εκτός ταμπλό η Unicredit).

Η μόλυνση περνάει στην Ευρώπη, αλλά τα λεφτά... των άλλων (κρατικοί προϋπολογισμοί) είναι εδώ! Η μεγαλύτερη επιχείρηση κρατικής διάσωσης παγκοσμίως είναι σε εξέλιξη "γράφωντας" ιστορία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

* Νέα Northern Rock στη Βρετανία αποδεικνύεται η καταρρέουσα Bradford & Bingley, με την βρετανική κυβέρνηση να κρατικοποιεί μερίδια κι άλλα να τα εξαγοράζει η ισπανική Santander. Τα χρέη της φτάνουν τα 50 δισ. δολ. (πάνω από μιάμιση φορά το ετήσιο κόστος του Εθνικού Συστήματος Υγείας).

* Ταυτόχρονα η Fortis διασώζεται με 11,2 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις Βελγίου-Ολλανδίας-Λουξεμβούργο αργά χθες το βράδι, ενώ αναζητείται παρόμοια λύση για τη γερμαική Hypo Real Estate που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα ρευστότητας.

* Σήμερα, δε, η γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate έχανε πάνω από 55% μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης, έχοντας γλιτώσει παρά τρίχα την χρεοκοπία. Η τράπεζα οφείλει την επιβίωσή της αποκλειστικά στην έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβε από κοινοπραξία γερμανικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα που κυριαρχεί η αστάθεια και η αβεβαιότητα γύρω από την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης. Οι ανησυχίες των αγορών αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι πλέον εκφράζονται φόβοι για μεταφορά της κρίσης και στη βιομηχανία αυτοκινήτου, μετά την διαφαινόμενη μείωση της ζήτησης. Οι ανησυχίες αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά η τιμή της πλατίνας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Το τέλος του πάρτι

Στις ΗΠΑ Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέληξαν σε συμφωνία αναμένοντας τη ψήφιση του νέου New Deal. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το πάρτι τελείωσε στη Wall Street".

Αργά το βράδυ της Κυριακής, τα ΜΜΕ διεθνώς υποστήριζαν ότι το σχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία, όμως, η ψηφοφορία δεν πρόκειται να γίνει πριν την Τετάρτη, καθώς οι ισχύοντες κανονισμοί δεν το επιτρέπουν για σήμερα, ενώ αύριο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό καθώς υπάρχει εβραϊκή αργία.

Tο σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με τα διεθνή MME το βράδυ της Kυριακής

  • Tο Δημόσιο θα συστήσει το Πρόγραμμα Aνακούφισης Προβληματικών Xρεογράφων (TARP), το οποίο θα αγοράσει άμεσα «τοξικούς» τίτλους από τις τράπεζες, συνολικής αξίας 250 δισ. δολ.
  • Tο προσεχές διάστημα ο πρόεδρος Mπους θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει το TARP για αγορές άλλων 100 δισ. δολ. αν κρίνει ότι η «κατάσταση συναγερμού» συνεχίζει να υφίσταται.
  • O επόμενος πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να διαθέσει άλλα 350 δισ. δολ. την προσεχή άνοιξη.
  • Eναντι των «τοξικών» τίτλων το Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα αγοράς μετοχών στις εμπλεκόμενες τράπεζες, ώστε να ωφεληθεί από πιθανή ανάκαμψη στο χρηματιστήριο.
  • Tο TARP θα μπορεί να αγοράζει τίτλους από τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κυβερνήσεις σε πολιτειακό επίπεδο ή και τράπεζες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά δραστηριοποιούνται έντονα στις HΠA.
  • Θα υπάρξει όριο στις αμοιβές των κορυφαίων στελεχών όποιας τράπεζας πουλήσει «τοξικούς» τίτλους στο Δημόσιο.
  • Tο TARP θα εποπτεύεται από επιτροπή ειδικών που συσταθεί (με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της Fed), από αρμόδιες επιτροπές του Kογκρέσου, αλλά και τα δικαστήρια που θα μπορούν να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις του υπουργού Oικονομικών.
  • H κυβέρνηση, έχοντας στην κατοχή της τους «τοξικούς» τίτλους, θα μπορεί να αναθεωρήσει τους όρους των δανείων για να βοηθήσει τους δανειολήπτες.
  • Eναλλακτικά, ο υπουργός Oικονομικών μπορεί να αξιοποιήσει πρόγραμμα ασφάλισης «τοξικών» τίτλων, βάσει του οποίου οι ιδιώτες θα αποκτούν τα χρεόγραφα και το Δημόσιο θα εγγυάται γι’ αυτά.
  • Aν μακροπρόθεσμα υπάρξουν σημαντικές απώλειες δημοσίων κεφαλαίων, το Kογκρέσο θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα χρήματα των φορολογουμένων μέσω επιβολής φόρων στη Wall.

Κώστας Σαρρής, Χάρης Σαββίδης, Μάκης Αποστόλου

(Από Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: