Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΡΑΧ. Πρέπει να είναι πολύ απελπισμένοι για να ρίχνουν 1 τρίς

Άρθρο 21 &4. Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους.
Σύνταγμα της Ελλάδας
-----------------
Πρέπει να είναι πολύ απελπισμένοι, για να ρίχνουν στην αγορά 1 τρις δολάρια.
Θα φτιάξουν έναν κρατικό φορέα που θα αγοράζει τις επισφαλείς υποθήκες με τις οποίες οι τράπεζες δόσαν τα επισφαλή δάνεια πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ.
Δηλαδή κάθε τράπεζα που θα δηλώνει ότι βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας, θα προστρέχει στον φορέα και αυτός θα αγοράζει την σαβούρα έναντι αρκετά υψηλότερου τιμήματος απ'αυτό που δίνει η ελεύθερη αγορά.
Από πρώτη ματιά, φαίνεται ορθή κίνηση. Μένει όμως να δούμε αν είναι και ικανή να λύσει το πρόβλημα.
Το παράδοξο στην υπόθεση είναι, το ότι δεν φαίνεται στην επιλογή αυτή , η φροντίδα για την διάσωση των δανειοληπτών.
Θα μπορούσε να "πουλήσει" την διάσωση των τραπεζών με ταυτόχρονη ελάφρυνση των βαρών των δανειοληπτών μέσα από μια μείωση των επιτοκίων, κάτι σαν επιδότηση των επιτοκίων, όπως για παράδειγμα κάνει με τα δάνεια των Δημοσίων υπαλλήλων το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

--------
Επειδή σύντομα θα βρεθούμε και μείς στην ίδια θέση, καλό θα ήταν να επισημάνω δύο πράγματα.

1. Η ευχέρεια των Δημοσίων υπαλλήλων να παίρνουν δάνεια με επιδότηση επιτοκίων, είναι σαφώς αντισυνταγματική ρύθμιση. Είναι προνομιακή μεταχείριση.
Οι φορολογούμενοι πληρώνουν την επιδότηση των επιτοκίων των Δημοσίων υπαλλήλων, που κάποτε είχε έννοια, όταν οι υπηρεσίες τους διόριζαν όπου ήθελαν και τους μετέθεταν όποτε ήθελαν. Θα είχε ακόμη έννοια, αν στις μεγάλες πόλεις τους είχαν μαζέψει με το ζόρι και όχι επειδή το θέλουν οι ίδιοι.
2. Επειδή αν παρθούν και εδώ τα ίδια μέτρα -όπως συμβαίνει συνήθως- οι μέχρι χθές κερδοφόρες τράπεζες θα ανακαλύψουν ξαφνικά ότι κολυμπάνε στα επισφαλή δάνεια, ώστε να υπαχθούν στις ρυθμίσεις που θα τους επιτρέπουν να πάρουν τον πακτωλό χρημάτων, καλό είναι το ταμείο να δόσει τα χρήματα. ως επιδότηση επιτοκίων, ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Αλλωστε αυτό επιτάσει και το Σύνταγμα στο άρθρο 21 παράγραφος 4, όπως βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: