Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Οι επενδυτές πουλούν μετοχές, προτιμούν ρευστό - εμπορεύματα

Την πιο αρνητική εικόνα για τα χρηματιστήρια εδώ και μια δεκαετία καταγράφει έρευνα της Merrill Lynch

FT 20/6

Της Rachel Μorarjee

Οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον πιο απαισιόδοξοι για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών σε σχέση με κάθε άλλη περίοδο στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων. Η νέα, ακόμη πιο δυναμική εμφάνιση των «αρκούδων» στο προσκήνιο των αγορών έρχεται μετά από μια διαρκή βουτιά που καταγράφουν οι τιμές των μετοχών παγκοσμίως, με τον δείκτη S&P να έχει ήδη υποχωρήσει κατά 7% (στοιχεία της Πέμπτης) σε σχέση με τα υψηλότερα του Μαϊου, ενώ ο FTSE έχει χάσει πάνω από το 10% στο ίδιο διάστημα.

Το κλίμα που επικρατεί έναντι των μετοχών είναι ακόμη πιο αρνητικό και από το αντίστοιχο της περιόδου 2000 - 2003, παρά το γεγονός ότι τότε οι τάσεις πώλησης ήταν πολύ πιο έντονες. Οι επενδυτές έχουν, μάλιστα, περιορίσει την έκθεσή τους τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα και έχουν στραφεί στη ρευστότητα, καθώς οι φόβοι για εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού εντείνονται, όπως αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποίησε η Merrill Lynch σε 204 διαχειριστές κεφαλαίων. Το 27% των ερωτηθέντων επενδυτών απάντησαν ότι είναι σήμερα υπο-εκτεθειμένοι σε μετοχές σε σχέση με άλλα χρεόγραφα, ενώ το 42% δήλωσε ότι είναι υπερ-εκτεθειμένο σε ρευστό, ποσοστό κατά πολύ αυξημένο έναντι του 31% που είχε καταγραφεί τον Μάιο.

Για τα χειρότερα
Παράλληλα, οι προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας διεθνώς εξανεμίζονται, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για υψηλότερους δείκτες πληθωρισμού αλλά και υψηλότερα επιτόκια, όπως έδειξε η ίδια έρευνα.

Το 81% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι προβλέψεις που κυριαρχούν όσον αφορά την κερδοφορία για τους επόμενους 12 μήνες είναι μάλλον υπερβολικές. «Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν πού να τοποθετηθούν. Προτιμούν το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα στις διεθνείς αγορές, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός απειλεί με καταστροφή την υπόλοιπη οικονομία», σχολίασε η Κάρεν Όλνεϊ, κορυφαίο στέλεχος της Merrill Lynch στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη, εξάλλου, έχει ήδη αισθανθεί τις συνέπειες από την αλλαγή στάσης των επενδυτών, καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους η ευρωζώνη μετακινείται σταθερά από την πρώτη προς την τελευταία θέση όσον αφορά τις προτιμήσεις των επενδυτών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 22% δηλώνει υπο-εκτεθειμένο σε ευρωπαϊκές μετοχές, επισημαίνοντας ως βασικό πρόβλημα την υψηλή ισοτιμία του ευρώ.

Πάντως, η απαισιοδοξία για την Ευρώπη ωχριά μπροστά στην εικόνα που έχουν οι επενδυτές για τη Βρετανία. Στην ίδια έρευνα καταγράφεται ότι το 38% είναι υπο-εκτεθειμένο σε βρετανικές μετοχές, ποσοστό που είναι το χειρότερο εδώ και μια δεκαετία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι διευρύνεται διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στον εκρηκτικά αναπτυσσόμενο πετρελαϊκό κλάδο και τον ευρισκόμενο υπό ασφυκτική πίεση τραπεζικό τομέα, με το 62% των επενδυτών να δηλώνει ότι είναι υπερ-εκτεθειμένο στον πρώτο και υπο-εκτεθειμένο στον δεύτερο.


Από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: