Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Αλογοσκούφης:«αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευτώ για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού»

του john maynard keynes
Μέσα στη λαίλαπα του σκανδάλου της Siemens, πέρασε στα χαμηλά η συγκλονιστική, από κάθε πλευρά, δήλωση του κ. Αλογοσκούφη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι «αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευτώ για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού»!
Πρόκειται για πρωτοφανή ομολογία από υπουργό εθνικής οικονομίας. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Λάθος απολογισμοί, κακές εκτιμήσεις, σπατάλη, κακοδιαχείριση και αναποτελεσματικότητα! Οπως επίσης και παταγώδη διάψευση όλων των «πανηγυρισμών» των προηγούμενων χρόνων περί σταθερής εξυγίανσης των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας και θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Πώς μπορεί να ισχύουν όλα αυτά και ο υπουργός, ταυτόχρονα, να σηκώνει τα «χέρια ψηλά» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού;
Η στήλη αυτή, από την περίοδο της κατάρτισης και της ψήφισης του προϋπολογισμού, εξέφραζε ισχυρές επιφυλάξεις κατά πόσον θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί και δεν θα... εκτραπεί.
Τώρα, αυτούς τους φόβους τους επιβεβαιώνει και ο κ. Αλογοσκούφης.
Η ιδιωτική κατανάλωση πέφτει συνεχώς. Η οικοδομή παίρνει την «κάτω βόλτα». Τα έσοδα από τον τουρισμό μειώνονται. Η άνοδος των επιτοκίων μεγαλώνει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ενώ το ίδιο διευρύνεται λόγω ελλειμμάτων και δανεισμού κ.ο.κ.
Αφού έχει «κάτσει» η οικονομία, τα έσοδα μειώνονται (πέρα από τη διάλυση των μηχανισμών είσπραξης). Τα αναμενόμενα έσοδα από το ενιαίο τέλος ακινήτων (και λόγω υστέρησης) δεν επιβεβαιώνονται, ενώ ούτε τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα αποδίδουν τα προϋπολογιζόμενα.
Ολα αυτά μαζί με τη διεθνή οικονομική κρίση δημιουργούν «ασφυξία» στον προϋπολογισμό. Οι υπηρεσίες του κ. Αλμούνια χτυπούν «καμπανάκι». Η κυβέρνηση, σαστισμένη, το μόνο που κάνει είναι να «παίζει με τον χρόνο». Θα δούμε, λένε, τον Σεπτέμβριο... Μέχρι τότε «παρακολουθεί» απαθής, ενώ η οικονομία και η αγορά αρχίζουν να «στενάζουν», μπαίνοντας σε έναν «φαύλο κύκλο» στασιμοπληθωρισμού, με ραγδαία πτώση των τζίρων και των εσόδων.
Τι γίνεται; Η κυβέρνηση δείχνει παραλυμένη. Υπό μία έννοια «κρύβεται» πίσω από τη χιονοστιβάδα της Siemens.
Προσπαθεί τον Σεπτέμβριο να εμφανιστεί με ένα νέο «επικοινωνιακό τρικ», που θα είναι ένα μείγμα «μέτρων κατά της φτώχειας», τρόπος του λέγειν, φόρων και ιδιωτικοποιήσεων, τη στιγμή όμως που η πραγματική οικονομία θα χει πάρει επικίνδυνα την κατιούσα... Σώζουν αυτά την κατάσταση;

(το αλίευσα από τα σχόλια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: