Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Απογοήτευση

Κοιτώντας την έρευνα της Public Issue και επειδή έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση την δουλειά και το ήθος του Γιάννη Μαυρή, με έπιασε βαθιά απογοήτευση.
Δεν γίνεται τίποτε. Ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Βλέπει Χ"Νικολάου, Λάκη , Μάκη και θέλει πρωθυπουργό τον Καραμανλή.

Δεν έχει απαιτήσεις. Στεναχωριέται ίσως που πεινάει, που δεν έχει δουλειά, που δεν έχει μέλλον, αλλά με κάθε μαλακιούλα της κυβέρνησης, όπως το ΒΕΤΟ ή οι ρώσικοι αγωγοί, μοιάζει να ξαναβρίσκει το άλοθί του, για να στηρίζει αυτήν την γνώριμη σ'αυτόν στασιμότητα.

Ξέρει ότι θα του φάνε τα λεφτά των ταμείων, ότι θα τον ταίσουν ψέματα, ντόπες, σκάνδαλα κάθε είδους και λάδι με βαλβολίνες, αλλά το διασκεδάζει.

Χαίρονται για κάθε ατυχία του ΓΑΠ και την αντισταθμίζουν με την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, την δήθεν επαναστατική επιλογή τους, στο πρόσωπο του Τσίπρα, την δήθεν απογοήτευσή τους που δεν εξελέγη ο Βενιζέλος αρχηγός και άλλα τέτοια.

Λές και αν εξελέγετο ο Βενιζέλος, δεν θα βρίσκαν καινούριες αφορμές οι ίδιοι για να διαφοροποιηθούν είτε αυτοί είτε οι υποστηρικτές του ΓΑΠ.

Το ευκολώτερο συμπέρασμα θα ήταν να πώ ότι λείπει ένα πνεύμα ενότητας. Δεν θέλουν να βλέπουν, ούτε τα άντερά τους, όπως λέει ο λαός.

Αλλά μάλλον το μεγάλο λάθος μου , είναι ότι πιστεύω πως υπάρχει η δημοκρατική παράταξη. Μεγάλο λάθος. Το μόνο πράγμα που υπάρχει είναι αδιάφοροι, εξυπνάκηδες που νομίζουν ότι το δικό τους κρυφό κόλπο, οι άκρες τους, δεν κινδυνεύει. Μπορούν να είναι ταυτόχρονα και δημοκράτες και στυλοβάτες της συντήρησης.

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην ρήξη, στις εκρήξεις της κοινωνίας, στην ένταση, που είναι η μήτρα που μπορεί να γεννήσει μια νέα γενιά δημοκρατών.
Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην μήτρα της απογοήτευσης, για να μην πώ της απελπισίας.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι

Είμαι ένας από τους 2.727.000 Έλληνες πολίτες που την 16.Σεπτ.2007 ψήφισα το Πα.σο.κ.
Ομολογώ ότι το ψήφισα με κρύα καρδιά .
Λέω κρύα καρδιά γιατί μετά την ιστορία του ψηφοδελτίου Επικρατείας στο καφενείο του χωριού μου με ρώταγαν οι συχωριανοί μου :
''Ο πρόεδρός σου δεν μπορεί να συνθέσει ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας , θα μπορέσει να συνθέσει κυβέρνηση ;''

Γιατί τα έγραψα αυτά ;
Για να σας πω ότι στον απλό πολίτη , τον μη κομματοποιημένο , έχει περάσει η εντύπωση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ηγετικές ικανότητες . Καλός για υπουργός . Ανίκανος για πρωθυπουργός .Λυπάμαι αλλά νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτή η δυσμενέστατη για το Πα.σο.κ. κατάσταση , όσο παραμένει στην Προεδρία ο Γ.Α.Π.

Στις Εθνικές Εκλογές δεν ψηφίζουν τα μέλη και οι ''φίλοι'' μόνο, ψηφίζουν όλοι οι πολίτες .
Από τους 2.727.000 πολίτες που τον περασμένο Σεπτέμβρη ψήφισαν Πα.σο.κ. , μόνο 733.000 έλαβαν μέρος στις εσωκομματικές της 11.11.2007 .

Αυτό δεν θέλει να το καταλάβει ο Γ.Α.Π. και η αυλή του , διότι πέραν της Προεδρίας είναι τεράστιες οι κρατικές επιδοτήσεις προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Και σήμερα ταμείας είναι ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου .

''PASOK poisonous''

Ανώνυμος είπε...

Είναι στενόμυαλη η εκτίμησή σου.
Το πρόβλημα δεν είναι ο ΓΑΠ.
Το πρόβλημα είναι , ότι η ελληνική κοινωνία, πιό εύκολα μπορεί να δεχθεί ανθρώπους που αναπαράγουν τον κυρίαρχο μηντιακό λόγο. Πιστεύουν ότι είναι απλά πράγματα, οι απαντήσεις, εξυπναδίστικα σαν αυτά που λένε όλοι τους στις παρέες όταν κάθε τόσο κάνουν για καμιά ώρα τον πρωθυπουργό. Ξέρεις, την μία απολύουν όλους του δημόσιους υπάλληλους, την άλλη θέλουν κρατικές επιχειρήσεις, την μεθάλη θέλουν ιδιωτικά πανεπιρτήμια και την επόμενη γκρινιάζουν για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, μετά απαιτούν δημόσια έργα, για να τα κόψουν την επόμενη μέρα επειδή πέφτει η μίζα σύννεφο.

Η αιτία είναι απλή.
Τα μήντια στελεχώνονται από ανθρώπους με χαμηλή πολιτική, κοινωνική, αισθητική κουλτούρα. Ειδικά η τηλεόραση που είναι γεμάτη νταγλαράδες που γράφουν στο γυαλί, που είναι πρόθυμοι να πούν και να υποστηρίξουν κυνικές απόψεις και που σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να σκεφτούν και να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο, αναζήτησης του καινούριου.
Ολοι αυτοί αποτελούν τα μεγάφωνα, απόψεων, που τα μορφωτικά τους φίλτρα, τις φοβούνται, επειδή δεν μπορούν να τις καταλάβουν και να τις στηρίξουν.
Από την άλλη μεριά, από το ΠΑΣΟΚ πλέον οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις στα σύνθετα πλέον προβλήματα που έχουν και αυτό είναι ανεξάρτητο από το πρόσωπο του αρχηγού.
Οποιος και αν είναι, όση δημοφιλία και αν έχει, πρέπει να πεί "κανούρια" πράγματα, τα οποία όπως βλέπουμε και από την περίπτωση Τσίπρα, γρήγορα "παγώνουν" το παιχνίδι.

Ο ΓΑΠ, έχει καταλάβει ότι πρέπει να "κουβαλήσει" υλοποιημένες απόψεις σε χώρες του εξωτερικού και αυτά δεν τα καταλαβαίνει ο έλληνας και ειδικά ο έλληνας των ΜΜΕ. Αυτά είναι για αφελή αμερικανάκια, λένε.
Ετσι, χρειάζεται χρόνος, για να γίνουν οι προτάσεις του, πιό συνεκτικές και για να τις συνηθίσουν και οι αμόρφωτοι σχολιαστές των μήντια, αλλά και τα αυτιά των πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμη. Η έρευνα της Pyblic Issue αυτή την φορά δεν με πείθει. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Μαυρής δεν είναι τίμιος στην εκτίμησή του, αλλά επειδή και το 18% της πεοηγούμενης εκτίμησής του και το 17.5% αυτής, έχουν μέσα τους ένα ποσοστό προσηυξημένο από την εκτίμησή του για την διανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου, νομίζω ότι σφάλει αυτή την φορά.
Αν την προηγούμενη είχε μετρημένο ένα 14% και εκτιμούσε, ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος έδινε αλλο ένα 4%, τώρα θα έπερεπε να έχει μετρήσει ένα καθαρό 17.5%, αφού κατά την γνώμη μου η τάση είναι στην καλύτερη περίπτωση πουδέτερη, αν δεν είναι σχετικά πτωτική.
Πιστεύω ότι έχει μεγάλη δόση υποκειμενισμού η εκτίμησή του.

Ανώνυμος είπε...

7:42

Επειδή είναι κάπως πιό δύσκολο να αλλάξουμε την Ελληνική κοινωνία από το να αλλάξουμε τον κληρονόμο της Δυναστείας των Παπανδρέου, έχουμε τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτ.2007 και τις γνωστές δημοσκοπήσεις .
Σε ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα λέμε :
''αυτές είναι Ευρωεκλογές θα περιμένουμε τις Εθνικές'' .

Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις .
Στις συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων δεν πηγαίνει πλέον ούτε το ένα δέκατο των μελών η φίλων ,από ότι πήγαινε πριν 2-3 χρόνια . Πλήρης απογοήτευση.

''PASOK poisonous''

Ανώνυμος είπε...

Περίεργη σύμπτωση με τον Μπρέχτ, βλέπω. Και κείνος εκτιμούσε ότι ήταν δύσκολο ν'αλλάξει τον λαό.
Επειδή όμως χρειάζεται να σοβαρευτούμε, δυστυχώς η ιστορία έδειξε, ότι εκατοντάδες , αν όχι χιλιάδες φορές, ακολουθήθηκε η συνταγή του , αλλά τζίφος.
Μόνο όταν εδέησε και άλλαξε ο λαός έγινε κάποιο βήμα.

Πάντως έχε υπόψη ότι η δομή παπανδρέου, ως κεκτημένο συνεκτικό στοιχείο, είναι δυσκολώτερο να ξαναγίνει, από όσο φαντάζεσαι. Προσοχή λοιπόν, οι καλύτερες προθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα απ'αυτά που σε στεναχωρούν σήμερα.
Δεν είναι πολύ δύσκολο να ξαναζήσουμε άλλα 30 χρόνια παζαριών ομάδων και παραγόντων, ελεγχομένων , από διάφορα εξωθεσμικά κέντρα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι πάντα υπήρχαν , υπάρχουν και θα υπάρχουν εξωθεσμικά κέντρα που θέλουν να επιβάλλουν την δική τους ''γραμμή''.
Αλλά μετά από τριάντα χρόνια που αποχωριστήκαμε από την μαμά-φρίκη δεν ανέχομαι να μου επιβάλλεται κάποια άλλη ''μαμά'' .
Επίτρεψέ μου να πω , ότι γνωρίζω πολλά πράγματα εκ των έσω .
Κανένα εξωθεσμικό κέντρο δεν επέβαλλε στον Πρόεδρο να δώσει χρίσματα στις τελευταίες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές εκτός πάσης Δημοκρατικής και Εσωκομματικής Διαδικασίας .
Κανένα εξωθεσμικό κέντρο δεν επέβαλλε στον Πρόεδρο να σχηματίσει το ψηφοδέλτιο της δικής μου περιφέρειας τέλος Αυγ.2007 , έτσι οι Νεοδημοκράτες υποψήφιοι έκαναν 9 μήνες προεκλογική εκστρατεία και οι δικοί μας ούτε 15μέρες .
Ναι , τον λοιδωρούν τα ΜΜΕ , αλλά και αυτός δεν σταματά να τους δίνει αφορμές .

Άσχετα από το ποιά είναι η δική μου ταπεινή γνώμη για τον Πρόεδρο,η γνώμη της πλεοψηφίας των ψηφοφόρων είναι δυστυχώς αρνητική και αυτό δίνει μεγάλο αβαντάζ για τον κ.Κ.Καραμανλή.

''PASOK poisonous''

KOSTAS είπε...

Οταν δόθηκε το δακτυλίδι στον ΓΑΠ, ήμουν πολύ θυμωμένος. Δεν μου κόλαγε η διαδικασία, δεν μου κόλαγαν οι διθύραμβοι, οι τηλεοπτικές εκδρομές στο Καλέντζι, στα διόδια κλπ.
Καρακιτσαριό, καμαρίλα τα λιγώτερα που μπορώ να σου πώ από όσα με διακατείχαν.
Μην ξεχνάς ότι ήμουν και είμαι ανένταχτος αριστερός, με οργισμένη επιθυμία για την κάθαρση με το σκάνδαλο Κοσκωτά, έντονα αντιαυριανιστής, που από τότε τον έβλεπα ότι ήταν η μήτρα του φασίζοντος λαικισμού στην χώρα.
Ημουν αντιπαπανδρεικός ειδικά για δύο ζητήματα, για το Τσοβόλα δόστα όλα και για τις συντάξεις της εθνικής αντίστασης, που από τότε μαζί με την αντιπαροχή στους λαικούς δήμους, όπως η Καισαριανή , το περιστέρι και η Β' Πειραιώς, που κατά την γνώμη μου απετέλεσαν την πολιτική με την οποία η εξουσία εξαγόρασε την μόνη σημαία ήθους που είχε η χώρα-ίσως εξ ανάγκης- που την είχε η αριστερά.
Από τότε η χώρα δεν έχει ραχοκοκαλιά ήθους, δεν έχει ραχοκοκαλιά οράματος, δεν έχει πιστούς της δημοκρατίας.
Ομως στην συνέχεια είδα ότι ο ΓΑΠ-που όπως όλοι οι άνθρωποι έχει κι αυτός μαμά κι'αδέρφια(αναφέρομαι στα του ταμείου, που κι'άλλος αρχηγός να ήταν το ταμείο θα ήταν σοβαρός λόγος για την εμμονή του στην καρέκλα), ήταν εκτός του κλίματος, που προσπαθούσε να τον φτιάξει "ηγέτη" με τον τρόπο του.
Η αποτυχία των εκλογών του 2004, ήταν ήττα αυτού του συστήματος και το ξέρουμε όλοι και μέχρι τον Σεπτέμβρη, ο ΓΑΠ "υποδυόταν" έναν ηγέτη στα μέτρα τους.
Μόνο μετά τον Φεβρουάριο, μετά το συνέδριο θα έλεγα καλύτερα ο ΓΑΠ υποδύεται τον ΓΑΠ.

Ομως επειδή και εγώ είμαι (τώρα), κατά κάποιο τρόπο, της άποψης που ήταν τα ΜΜΕ στην εποχή του δακτυλιδιού, ότι δηλαδή ηγέτες δεν υπάρχουν, αλλά τους φτιάχνουν τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί, μέσα από την πολιτική και όχι από το ίματζ (η διαφορά μας), πιστεύω ότι ο ΓΑΠ είναι τόσο υποχρεωμένος να βρεί στηρίγματα στον λαό, που είναι ευτύχημα που είναι αυτός ηγέτης και όχι κάποιος άλλος.

Η συγκρότησή του βελτιώνεται όλο και περισσότερο, η πολιτική του γίνεται όλο και περισσότερο με προσανατολισμό, το επιτελείο του , γραμματέας και εκπρόσωπος τύπου, μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, είναι καλή ομάδα και το σημαντικώτερο, αρχίσαν να τον επισκέφτονται οι παραγωγικές ομάδες. Ολα αυτά είναι καλά σημάδια.
Χρειάζεται λίγα καλύτερα δημοσκοπικά ευρήματα ακόμη και λίγο πιό έξυπνη ματιά στην αποκωδικοποίηση της νευρικότητας της ΝΔ.
Ας πούμε η υπόθεση Κούλογλου είναι σημάδι ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει την κριτική, ακόμη και αν αυτή είναι σχετικά ουδέτερη. Η κυβέρνηση βλέπει ξαφνικά γύρω της τα ζόμπι να ξυπνούν, οι βράχοι κουνιούνται, τα φαντάσματα αρχίζουν να την πανικοβάλλουν και αυτό πρέπει να το δούν εκεί στο ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να καταλάβουν ότι "κάνω πολιτική", σημαίνει υποχρεώνω τους άλλους να κινούνται εκεί που θέλω. Και νομίζω, ότι αρχίζουν να το καταλαβαίνουν.
Οσον αφορά τα λάθη, νάσαι σίγουρος ότι δεν θάβγαινε, ακόμη και αν δεν είχε κάνει λάθος με την Φώφη, ακόμη και αν είχε ανακοινώσει τους υποψήφιους 10 μήνες πρίν. Στις εκλογές μετράνε κατά σειρά, η σιγουριά και η αλλαγή και το ΠΑΣΟΚ ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορούσε να τα εμπνεύσει.

Ανώνυμος είπε...

10:09

Ενώ το ξεκίνησες ωραία , στο τέλος μου το χάλασες .
Μου θύμισες τον σύντροφο Γείτονα στην Εθνική Συνδιάσκεψη ,πριν την 11.11.07 ,που έκανε μια θαυμάσια τοποθέτηση αλλά στο τέλος αμόλησε ένα '' Ο Γιώργος μετά την 16.9.07 ωρίμασε και γιαυτό τον υποστηρίζω''
...........
Διαφωνώ για τα σφάλματα των τελευταίων ημερών . Διαφορετικά θα ήταν τα πάντα , αν έχανε τις εκλογές πάνω στο νήμα .
Δηλαδή όπως έχασε ο Καραμανλής από τον Σημίτη το 2000 .
Μιλάμε όλοι εναντίον των πελατιακών σχέσεων, αλλά δυστυχώς παίζουν μεγάλο ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις .
Ωραία τα ιδεολογικά θέματα αλλά οι τύποι σαν τον Μαυρογυαλούρο υπάρχουν ακόμα και το 2008.
Σε βεβαιώ ότι στην επαρχία έπεσε σύννεφο το τριχίλιαρο και σε χωριά που δεν είχαν δει την φωτιά ούτε με τα κυάλια .
Μακάρι οι οργανωτικές ανακατατάξεις να πετύχουν αλλά πάντα διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις.

''PASOK poisonous''

KOSTAS είπε...

Τέλως πάντων.
Δεν λέω αυτό που είπε ο Γείτονας.
Δεν ορίμασε.
Μετά τις εκλογές υποδύεται επιτέλους τον εαυτό του, λέω εγώ.
Και όσον αφορά τις οργανωτικές αλλαγές, δεν πιστεύω σ'αυτές, αλλά στο ότι εκφράζουν μια άλλη πολιτική λογική.
Γράφουν διαφορετικά από πρίν και γράφουν καλά και αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να μην πιστεύω, την έρευνα-εκτίμηση της Public Issue, που στην πραγματικότητα δεν βλέπει την διαφορά.
Θα δούμε ποιός έχει δίκιο στο α΄μεσο μέλλον πιστεύω.
Η πιό σημαντική πρόκληση είναι το πως θα διαχειρισθούν την κρίση στα ΑΕΙ στο άμεσο μέλλον.
Θα είναι μεγάλο λάθος, να πέσουν είτε στην παγίδα της ΝΔ, είτε σ'αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Εχουν και οι δύο τόσο μεγάλη διάθεση να τους στριμώξουν με τα κέρατά τους, που κάθε ταυρομάχος, πρέπει και να βρίσκεται εκεί κοντά και να τραβηχτεί την κατάλληλη στιγμή. Δεν είναι μέρος του προβλήματος και δεν πρέπει να τους αφήσει να τον κάνουν.
Η λύση είναι, ν'αντιπτοτείνουν στην θέση των τετραετών προγραμματικών συμφωνιών, την κατακεφαλή φοιτητού αύξηση της χρηματοδότησης.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Χωριάτη
έθιξες ένα δύσκολο θέμα .
Δεν είμαι απόφοιτος ΑΕΙ αλλά λόγω των παιδιών μου έχω επισκευθεί τα τελευταία χρόνια τα Πανεπηστήμια .
Επισκέψεις λόγω ορκομωσιών αποφοιτήσεων .
Λυπάμαι αλλά ένοιωσα μια τεράστια απογοήτευση .
Έτος 2006 , Πάντειο Πανεπιστήμιο , δεν νομίζω να υπήρχε πιο βρώμικο κτίριο σε όλη την Αθήνα . Εκτός από ΟΛΟΥΣ τους τοίχους που ήταν λερωμένοι από συνθήματα αλλά και βωμολοχίες .Σκουπίδια παντού , είχες την εντύπωση ότι ποτέ δεν μπαίνουν εκεί καθαρίστριες .Οργάνωση για την ορκωμοσία μηδέν .
Μετά μερικούς
μήνες στο Πανεπηστήμιο Πειραιώς .
Πιό καθαρό αλλά το ίδιο χάος .

Κάθε μέρα ακούμε ότι λόγω του ''ασύλου'' τα ΑΕΙ έχουν γίνει άντρον διακίνησης ναρκωτικών .
Δεν τολμά να μπεί η αστυνομία .
Δεν έχει τα κότσια καμία κυβέρνηση να εκδειώξει την αλητεία , την άσχετη με τους φοιτητές και να καθαρίσει τα ΑΕΙ .
Πήγα όμως και στο Πανεπηστήμιο της Λευκωσίας . Ένα καθαρότατο κτίριο στο προαύλιο του οποίου περιπολούσαν ... αστυνομικοί .

Ας αρχίσουν λοιπόν οι πολιτικοί από τα απλά , που δεν απαιτούν έξοδα και να ξεβρωμίσουν τα ΑΕΙ .
Γιατί τα κομπιούτερς που προ ημερών έσπασαν σε ένα ΑΕΙ οι αλήτες , τα πλήρωσα εγώ ο Έλληνας φορολογούμενος .

''PASOK poisonous''

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην ρήξη, στις εκρήξεις της κοινωνίας, στην ένταση, που είναι η μήτρα που μπορεί να γεννήσει μια νέα γενιά δημοκρατών.
......

Για να γίνει η ρηξη..πρέπει να υπαρξουν μπροσταρηδες..φωτεινα μυαλα...καθαρη σκέψη..ανιδιοτέλεια...
Η ρήξη δεν θα ρθει απο μόνη της, οι ανθρωποι θα την προκαλέσουν όταν κάποιοι τους "φωτίσουν"...και όταν οι συγκυρίες το επιβάλλουν..
Η κοινωνία μας ακόμα δεν ειναι έτοιμη για ρηξεις..
Ειδες τα γκάλοπ...37+ 31= 68 %
+ το ΛΑΟΣ..πάμε 72% ..Αυτοι ειναι οι έλληνες..οι βολεμενοι...οι βαθιά νυχτωμένοι..
θα χρειαστει καιρός ακόμα..και μέχρι τότε...παιδεια...μόνο η παιδεια θα μας βοηθησει..