Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

«Δικαίωμα στην διατροφή»


Τον κώδωνα του κινδύνου για την επισιτιστική κρίση κρούει το Ευρωκοινοβούλιο

Associated Press
Σεβασμό στο «δικαίωμα στη διατροφή» για κάθε άνθρωπο ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Στρασβούργο

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πρόταση έξι πολιτικών ομάδων, εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των τιμών τροφίμων παγκοσμίως ενώ καλεί και την διεθνή κοινότητα να σεβαστεί το «δικαίωμα στη διατροφή» για κάθε άνθρωπο. Ανησυχία και για την προτεραιότητα στα βιοκαύσιμα αντί για τα τρόφιμα.

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 485 ψήφους υπέρ, 52 κατά και επτά απόχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η αύξηση των τιμών «έχει γυρίσει επτά χρόνια πίσω τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση της φτώχειας» και υπολογίζει σε 2 δισεκατομμύρια τους ανθρώπους που ζουν σε «δεινή ένδεια» και 850 εκατομμύρια όσους «πεινούν καθημερινά».

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την συστηματική παραβίαση του δικαιώματος στη διατροφή, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές σίτου έφτασαν το 181% μέσα στην περίοδο 36 μηνών έως τον Φεβρουάριο 2008, ενώ από τον Ιανουάριο του 2008 οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 141% και ενώ οι σοδειές σίτου και ρυζιού ήταν πολύ καλές το 2007.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι μέρος της παραγωγής δεν θα χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση, αφού μεγάλα ποσοστά προορίζονται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα ενώ ζητούν να δίνεται προτεραιότητα στα καύσιμα αντί για τα βιοκαύσιμα, η παραγωγή των οποίων πρέπει να συνδέεται με κριτήρια αειφορίας. Στο ψήφισμα σημειώνουν ότι «δεν αιτιολογείται πλέον η επιδότηση των καλλιεργειών με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμων».

Το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει τον θεμελιώδη χαρακτήρα του «Δικαιώματος στη διατροφή» και καλεί το Συμβούλιο να εντείνει τις δεσμεύσεις του προς τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (AΣX)» και επιβεβαιώνουν τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις και εγκρίνουν ένα Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ για τους Στόχους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την αειφόρο παραγωγή τροφίμων και ζητούν να αναλυθεί η διαφορά τιμών ανάμεσα στις πρωτογενείς τιμές και τις τιμές στα καταστήματα.

Διεθνής ανησυχία για την επισιτιστική κρίση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχου του ΟΗΕ οι αυξημένες τιμές στα τρόφιμα απειλούν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην διατροφή και υπονομεύει θεμελιώδη δικαιώματα όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λουίζ Αρμπουρ ενώπιον του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι τιμές «θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία και τα δικαιώματα αναρίθμητων ανθρώπων» ενώ προειδοποίησε για φαινόμενο ντόμινο από την κρίση.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κρίση στην ουσία οφείλεται στην έλλειψη των τροφίμων και απαρίθμησε ανάμεσα στα αίτια τις στρεβλώσεις στην ζήτηση και την παραγωγή, τις άδικες πρακτικές και τις πολιτικές παροχής κινήτρων και επιχορηγήσεων.

Παράλληλα, κοινή έκθεση του ΟΗΕ και του ΟΟΣΑ τονίζει ότι 854 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ελλείψεων στα τρόφιμα και προβλέπουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και για τα επόμενα χρόνια λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις αναδυόμενες οικονομίες και λόγω της παραγωγής βιοκαυσίμων.

Σε μία άλλη εξέλιξη, 30 μέλη του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθέτησαν ψήφισμα όπου ζητά από τις χώρες να θέσουν σε προτεραιότητα την ικανοποίηση των επισιτιστικών αναγκών των πολιτών τους .

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: