Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Ελληνομακεδονικό βέτο στον εθνικισμό

11.05.08

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΚΟΠΙΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΐΟΥ
Οργανώσεις από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας πραγματοποιούν πολιτική εκδήλωση και στη συνέχεια διαδήλωση στο κέντρο των Σκοπίων, το Σάββατο 17 Μαΐου.
Το κεντρικό σύνθημα αυτής της αντιεθνικιστικής αντιμιλιταριστικής πρωτοβουλίας είναι "ΒΕΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ".
Σε μια περίοδο που με αιχμή το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας αναπτύσσεται ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές των συνόρων και παράλληλα η εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και τα μιλιταριστικά κέντρα και στις δύο χώρες υπάρχουν οργανώσεις και κινήματα που πιστεύουν ότι η λύση δεν βρίσκεται στα βέτο, τους αποκλεισμούς, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και τη μισαλλοδοξία, αλλά στην καλή γειτονία, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, τη συνεργασία όλων εκείνων που πιστεύουν ότι η μοίρα των λαών των Βαλκανίων ή θα είναι κοινή ή τραγική.
Με αυτό το σκεπτικό η Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία (στην οποία συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, μέλη της πρώην Αντιπολεμικής Αντιεθνικιστικής Συσπείρωσης, η Νεολαία Συνασπισμού, η ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), η πολιτική οργάνωση Κόκκινο, η ομάδα Αυτονομία ή Βαρβαρότητα, καθώς και ανένταχτοι/ες πολίτες εναντίον του εθνικισμού) από την Ελλάδα και οι οργανώσεις από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας Δράση για την Ειρήνη, Ένωση Πολιτών για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και την Ανοχή - AURORA και "Δεν Πίνουμε Πετρέλαιο" - Πρωτοβουλία για την απόσυρση των μακεδονικών στρατευμάτων από το Ιράκ πραγματοποιούμε από κοινού ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στα Σκόπια με το εξής μήνυμα προς τους δύο λαούς:

Εμείς, στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουμε στην ελληνική κυβέρνηση να "βαφτίσει" τη γειτονική χώρα.

Και εμείς, στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν επιτρέπουμε στη μακεδονική κυβέρνηση με πρόσχημα το όνομα να οικοδομεί το δικό της εθνικιστικό οικοδόμημα.

Θέλουμε και από τις δύο πλευρές οι μειονότητες, οι εθνικές διαφορές, οι διαφορετικές γλώσσες να είναι πλούτος, γέφυρα φιλίας και όχι αιτία διαιρέσεων, ανταγωνισμού και μίσους.
Δεν χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ, γιατί θέλουμε την ειρήνη.
Δεν χρειαζόμαστε εξοπλισμούς, γιατί επιθυμούμε τη συνύπαρξη.
Στις 17 Μαΐου το μήνυμά μας από τα Σκόπια θα είναι το ίδιο που στείλαμε και την περίοδο του 1992:
Οι γειτονικοί λαοί δεν είναι εχθροί μας, όχι στον εθνικισμό, αλληλεγγύη των λαών των Βαλκανίων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της αποστολής αλληλεγγύης είναι το εξής:Παρασκευή 16-5, 11 μ.μ. αναχώρηση από το Μουσείο (Πατησίων).Σάββατο 17/5, 6 π.μ. αναχώρηση από Θεσσαλονίκη (σταθμός ΟΣΕ). 11 π.μ. άφιξη στα Σκόπια. 1 μ.μ. δημόσια συγκέντρωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Σκοπίων. 5 μ.μ. διαδήλωση στο κέντρο των Σκοπίων. 7 μ.μ. συναντήσεις με οργανώσεις, συνδικάτα, έντυπα και διανοούμενους από τη γειτονική χώρα.Κυριακή 18/5, 11 π.μ. αναχώρηση από τα Σκόπια.
Κόστος μεταφοράς από την Αθήνα 60 ευρώ, από τη Θεσσαλονίκη 30 ευρώ.
Για όσους/όσες το επιθυμούν έχει εξασφαλιστεί δωρεάν διαμονή, καθώς και φτηνά ξενοδοχεία.
Προσοχή, χρειάζεται νέο διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται σε 3 ημέρες.

Επικοινωνία:
diktio@diktio.org
Τηλ. 210-3813928 (4-8 μ.μ.), 6944-594.869, 6973-035.796.
-------------
Εύχομαι να πάνε όλα καλά.
Χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες, για να φιμωθεί ο εθνικισμός στα Βαλκάνια.

3 σχόλια:

Alexantro Trollientes είπε...

πολυ σωστη κινηση αν και θα χτυπηθει απ ολα τα γνωστα μετωπα ως εθνικη μειοδοσια

η ουσια ειναι το διπολο

"- Εμείς, στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουμε στην ελληνική κυβέρνηση να "βαφτίσει" τη γειτονική χώρα.
- Και εμείς, στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν επιτρέπουμε στη μακεδονική κυβέρνηση με πρόσχημα το όνομα να οικοδομεί το δικό της εθνικιστικό οικοδόμημα."

ειναι βεβαιο οτι θα εχει κοστος αυτη η πραξη για τον συριζα ... γιαυτο και δυο φορες μπραβο που το κανει και ας ειναι κοντρα στο ρευμα , αλλα και στα στενα κομματικα συμφεροντα ... δεν πειραζει διχως να σπασεις αυγα δεν φτιαχνεις ομελετα , ουτως η αλλως

Ανώνυμος είπε...

Έλα Αλέκο…

Τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος?

ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ???

http://www.youtube.com/watch?v=ykwmS0ZUqq4

Λυπάμαι πολύ!

Περαστικά...

KOSTAS είπε...

Δεν κατάλαβα ποιό πρόβλημα ακριβώς έχεις.
Κάθεσαι και ασχολείσαι με ανόητες ερωτήσεις ενός τηλεπαιχνιδιού;
Και μόνο η ερώτηση είναι ανόητη.
Πόσο μάλλον η διχαστική απάντηση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ήταν ούτε νεοέλληνας, ούτε νεομακεδόνας.