Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Για τις καταλήψεις. Απάντηση στον Λίβελο του Πρεςς Τζιάρ

Το κείμενο του Λουτράδη,στο οποίο απάντησα στο Πρέςς Τζιάρ

Ακραίος φασισμός ή....

...ακραία βλακεία; Με αφορμή τις διεκδικήσεις μερίδας φοιτητών.



Λουτράδη, στο έχω ξαναπεί. Μην ασχολείσαι με ζητήματα που δεν τα ξέρεις.
Ασχολήσου με τα καθωσπρέπει σου και άφησε τα ζητήματα που δεν τα καταλαβαίνεις, ήσυχα.
Αντιγράφεις ότι ανοησία βλέπεις στον τύπο, από αρθρογράφους που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, όπως ο Πρετεντέρης και διάφοροι άλλοι της ίδιας τάξης σχολιαστές.
Αναλύσεις που εξαντλούνται στο "φταίει κεφάλι, κόψει κεφάλι".
Ναί όλοι ξέρουμε ότι ο κομματισμός, η παραταξιοποίηση και το παραγοντιλίκι, έχουν την μερίδα τους στο χάλι των ΑΕΙ, αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε κάτι απλό.
Δεν γίνεται Χρηστάκη, να έχεις πανεπιστήμιο με 4.500 ευρώ ανά κεφαλή.
Αν αύριο φτιάχναν ιδιωτικά ΑΕΙ και τους λέγαν ότι θα έχουν αυτόν τον περιορισμό στα δίδακτρα, κανείς δεν θα βρισκόταν να το αποτολμήσει.
Εδώ οι ιδιώτες, ακόμη και στους Παιδικούς σταθμούς φτάσαν τα δίδακτρα στα 6.500 ευρώ.
Η λύση λοιπόν βρίσκεται εκεί. Στην χρηματοδότηση. Δεν μπορείς να έχεις καθηγητές πανεπιστημίου τακτικούς, αποκλειστικής απασχόλησης, με 1.800 ευρώ τον μήνα, μοιραία θα κάνουν άλλες δουλειές.
Τώρα για το επίμαχο, η μαλακία ήταν ότι συνδέσαν την εκπροσώπηση με το ποσοστό φοιτητών, που θα συμμετείχαν στις εκλογές.
Μ'αυτό τον τρόπο, χάσνα από συμμάχους και τους ακομάτιστους φοιτητές, αφού έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι θα είναι αναλογικά λιγώτεροι, από ότι ήταν και βέβαια σ'αυτό διαφψνούν και οι ανεξάρτητοι φοιτητές και οι παρατάξεις.
Αν είχαν αφήσει το ποσοστό απείραχτο και δεν θα υπήρχαν οι σημερινές αντιδράσεις και σιγά σιγά θα αντικαθίσταντο οι εκπρόσωποι των φοιτητών από ανεξάρτητους φοιτητές, αλλά σε μια ισορροπία.
Διότι καλοί είναι οι φοιτητές που ενδιαφέρονται μόνο για τις σπουδές τους, αλλά είναι ανίκανοι να σκεφτούν ότι οι λύσεις απαιτούν μερικές φορές, πολιτικές απαντήσεις.
Οι καλοί φοιτητές θα προσέφεραν το σπουδαστικό ενδιαφέρον τους, αλλά την άπαιτούμενη αύξηση των δαπανών για την παιδεία, κακά τα ψέματα, οι παρατάξεις μπορούν να την διεκδικήσουν.

Σταμάτα λοιπόν τα εμπαθή τεχνοκρατικά σου και τα υβριστικά κείμενά σου προς ότι πολιτικοποιημένο υπάρχει, όχι επειδή δεν έχεις δικαίωμα, αλλά επειδή μιλάς ανόητα και με εμπάθεια.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή καλό είναι να ξέρουμε τι λέμε πριν το πούμε και δη δημοσίως, ο νέος νόμος ΔΕΝ αλλάζει το ποσοστό αναλόγως με την συμμετοχή. Αυτό είναι το δυστύχημα. ΔΗλαδή είτε 10 ψηφίσουν είτε 10000 40% θα μετράει η ψήφος των φοιτητών, και εφόσον θα είναι τα κομματόσκυλα που θα ψηφίσουν αυτοί πάλι θα καθορίζουν την εκλογή πρυτάνεων.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε φίλε και συναγωνιστή

Με δυο κουβέντες είσαι πάντα στην ουσία της υπόθεσης.
Τωρα για τον παλιό μας φίλο τον Χρήστο ισχύει το ...κριμα που στη νιοτη σου εδειχνες πως θα γινοσουνα αλλιως....
Αβυσσος η ψυχη του ανθρώπου.

Παντα με εκτιμηση

babis

KOSTAS είπε...

Φίλε δεν είμαι φοιτητής και έτσι ίσως δεν ξέρω με ακρίβεια τον Νόμο Πλαίσιο που ψηφίστηκε.
Το νομοσχέδιο που είχα διαβάσει μιλούσε για ποσόστοση. Αν έγινε τροποποίηση την τελευταία στιγμή, μέσα στην αναμπουμπούλα και αφαιρέθηκε, έχει καλώς.

Δεν έχω καμμία όρεξη να διασπείρω ψέματα.

Ομως έτσι κι αλλιώς, το πρόβλημα με τα ΑΕΙ, είναι πρόβλημα υποχρηματοδότησης πρώτα απ'όλα. Καταλάβετέ το.

Ας αφήσουμε τα πολλά λόγια. Θα σου βάλω ένα απλό ερώτημα.

Ξέρεις κανέναν επιχειρηματία που θα "αγόραζε όπως είναι επιπλωμένο" ένα σημερινό ΑΕΙ και θα το λειτουργούσε με αμοιβή για κάθε φοιτητή με 4.500 το κεφάλι;

Οταν στην Ευρώπη οι χρηματοδότηση είναι κατά μέσο όρο διπλάσια τουλάχιστον και στην Φιλανδία τριπλάσια;

Απλά είναι τα πράγματα και μη φανατίζεστε.

Τα ιδιωτικά γυμνάσια ζητούν αυτή την στιγμή από 8.500 έως 13.000 από κάθε μαθητή και έχουν 5 καθηγητές και μια αίθουσα 25 ατόμων όλο κι'όλο.

Για πάρε και φτιάξε εργαστήρια, βρές καθηγητές, όχι από τους αδιόριστους ακόμη καθηγητές , αλλά καθηγητές πανεπιστημίου, βρές εξοπλισμούς και όλα όσα χρειάζονται και θα σου πώ εγώ κύριε εσύ που σε ενοχλούν οι παρατάξεις και η δημοκρατία, πόσο θα φτάσει το μαλί.

Αλλά το σημαντικώτερο. Ας βγεί σήμερα ένας λεφτάς, να φτιάξει ΑΕΙ με 4.500 ευρώ.

Για πάτε να ρωτήσετε πόσο κοστολογούν τα ΙΕΚ και τα κολλέγια πρώτα και μετά ελάτε να πείτε την παπαριά σας.

Ετσι κι αλλιώς με την οδηγία της ΕΕ, τα ΙΕΚ θα δίνουν πανεπιστημιακούς τίτλους σε λίγο. Για να δούμε με τι δίδακτρα θα το κάνουν αυτό;

Εγώ θα συμφωνούσα να φτιαχτεί Ιδιωτικό ΑΕΙ, με έναν όρο.
Ή θα λειτουργούσε με δίδακτρα όσο δίνει και το κράτος στα δημόσια ΑΕΙ ανά φοιτητή ή να δίνει το κράτος ανά φοιτητή όσα θα είναι τα δίδακτρα για το Ιδιωτικό ΑΕΙ.

Απλά είναι τα πράγματα, φίλοι.
Με πορδές δεν βάφονται αυγά και πολύ περισσότερο με το ζόρι δεν φτιάχνεται παιδεία.

KOSTAS είπε...

ΚΟΟΡΠΟΡΑΤΙΣΤΙΚΗ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
-------

Δηλαδή για να καταλάβω, εσείς φίλοι, που υπαραμύνεστε της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών και σύ Λουτράδη που εισήγαγες το θέμα, ξέρετε, τι ακριβώς εννοείτε;
Ξέρετε κανένα άλλο σύνολο ανθρώπων, που δέχεται να μη διαπραγματεύεται το συνδικάτο του τα θέματα δημοκρατικής εξουσίας, αλλά να υποχρεούται, να αποδέχεται την επιθυμία ενός γενικού σώματος όπως "όλοι οι εργαζόμενοι" που αντί να εξουσιοδοτούν αυτό, να επιλέγουν τις επιθυμίες της εργοδοσίας;
Ξέρω ότι το σχήμα δεν είναι ακριβές, αλλά δεν βρήκα κάτι καταλληλότερο να σας προτείνω, ως σχήμα.

Τέτοιου τύπου "δημοκρατία" ήταν η "δημοκρατία του Σαλαζάρ" στην Πορτογαλία, όπου η έκφραση δεν γινόταν από τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα, αλλά από τις συντεχνίες, η λεγόμενη και Κορπορατίστικη οργάνωση της κοινωνίας, ή κάπως έτσι τέλως πάντων, πράγμα που δεν είναι βέβαια ίδιο πράγμα με την συνταγματική άποψη για την δημοκρατία στην χώρα μας, την δημοκρατία των κομμάτων και των κινημάτων.

Η καθολική ψηφοφορία στην βάση της έχει σαν ιδεολογική αρχή την κατάργηση της πολιτικής, κάτι από κατάργηση της πάλης των τάξεων που έλεγε και ο Μπάλκος.

Είναι μια καθαρά "φασιστικής έμπνευσης" άποψη για την "διοίκηση" και πολύ σωστά το φοιτητικό κίνημα την αντιμάχεται.
Ξυπνήστε. Σήμερα κινδυνεύει η δημοκρατία στο φοιτητικό κίνημα αύριο θα κατασργηθούν τα συνδικάτα σας και στην θέση τους θα βρεθούν μορφές συντεχνιακής ψευδοέκφρασης, που στην πραγματικότητα θα είναι βαθιά κομματικές από το κόμμα της εξουσίας.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια πληγώνει .
Με δικαιολογία το περίφημο άσυλο , όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών έχουν μετατρέψει τα ΑΕΙ σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών .
Τα μετέτρεψαν σε κωλοχανία .
Αυτή είναι η αλήθεια .
Ο κάθε αλήτης είναι δεν είναι φοιτητής μπορεί να μπεί μέσα , να κάνει ότι ζημιά γουστάρει και θα την πληρώσουμε , ως συνήθθως , εμείς οι μαλάκες Έλληνες φορολογούμενοι .
Μην τα μαλώνετε λοιπόν τα ‘’παιδιά’’ .
Μετά απορούμε για το πόσα από τα ‘’παιδιά’’ πεθαίνουν από ενέσεις .
Μας αρέσει η δεν μας αρέσει δεν έχει σημασία .
Αυτή είναι η αλήθεια .


''PASOK poisonous''

Ανώνυμος είπε...

Ετερον εκάτερον. Δεν διαφωνούμε σε αυτά που θίγεις. Διαφωνούμε στον τρόπο αντίδρασης κάποιων φοιτητών που υιοθετουν φασιστικές μεθόδους (ξύλο, σπάσιμο κάλπεων, αποκλεισμούς καθηγητών κτλ κτλ) για να διεκδικήσουν υποτίθεται ένα καλύτερο πανεπιστήμιο χωρίς όμως να καταθέτουν καμιά πρόταση και εναντιόμενοι σε οποιαδήποτε αλλαγή προτίνεται.

Επί του θέματος, το ότι ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές αντι να ψηφίζουν οι κομματάρχες μόνο, είναι θετικό ναι ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

Μα είμαστε σοβαροί; Είναι αντιδημοκρατικό να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές αλλά όχι το να ψηφίζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων μόνο που έχουν επιλέξει στην καλύτερη το 20% των φοιτητων;;;; Δηλαδή να καταργήσουμε και την ψήφο στις βουλευτικές και να ψηφίζουν οι νομαρχιακές επιτροπές των υφιστάμενων κομμάτων;;

KOSTAS είπε...

Ελεος ρε Δηλητηριώδη.
Υποτίθεται ότι ενδιαφέρεσαι για λογικές εκτιμήσεις για τα πράγματα.
Με το να τα καταριώμαστε και να μην τα ερμηνεύουμε, με το να φορτώνουμε τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, δεν κάνουμε τίποτε, νομίζω.
Οχι ότι η εξουσία δεν έχει ευθύνες, αλλά όχι εκεί που τις εντοπίζεις, κατά την γνώμη μου.

Σκέψου ότι με το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ, πρίν από 20 χρόνια είχαμε στην χώρα δυόμιση πανεπιστήμια με το 1/3 των φοιτητών και το προσπερνάς έτσι, την μιά φορά λέγοντας ότι είναι πολύ βρώμικα τα πανεπιστήμια, μη αναλογιζόμενος, ότι δεν υπάρχουν χρήματα να τα κρατήσουν καθαρά -για να μη μιλήσω για την εκπαιδευτική λειτουργία τους- και την άλλη για τα ναρκωτικά.
Οταν όλη η νεολαία έχει πλέον μαζευτεί στα πανεπιστήμια, δεν είναι φυσικό να έχει μεταφερθεί εκεί και η διακίνηση ναρκωτικών;
Οταν στα πανεπιστήμια πήγαινε το 1/3, και δεν είχαμε ακόμη την εξάπλωση των ναρκωτικών που έχουμε σήμερα και αυτά διακινούνταν εκεί που ήταν η νεολαία, δηλαδή έξω από τα πανεπιστήμια, ενώ σήμερα θα ήταν ανόητο να είναι κάπου αλλού.

Ηρέμησε και κοίτα την νεολαία με αγάπη. Τα παιδιά μας είναι διάολε.

KOSTAS είπε...

Μη μου βάζεται στο στόμα πράγματα που δεν είπα.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα.
Η εκλογή πρυτανικού συμβουλίου, είναι ζήτημα εξουσίας.
Ο καθένας φορέας πάει εκεί με τα όργανά του.
Είναι σαν να λέτε, στις συζητήσεις με την διοίκηση του εργοστασίου δεν θα πηγαίνει το συνδικάτο, αλλά ένας εκπρόσωπος, όλων των εργαζομένων, που δεν θα έχει πίσω του τίποτε άλλο από την διάθεση των άλλων εργαζομένων και μάλιστα βάζοντας στην μπάντα με την εκλογή του, το όπλο τους που είναι το συνδικάτο.

Μ'αυτό τον τρόπο, απλά καταργούνται οι φοιτητικοί σύλλογοι σαν κέντρα έκφρασης των φοιτητών.

Οσον αφορά το ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής ενός 20% των φοιτητών, δεν είναι λογικό επιχείρημα.
1. Ας πήγαιναν όσοι -τάχα μου όλοι θέλουν να συμμετάσχουν τώρα και εμποδίζονται- στις εκλογές του, ώστε να ήταν η έκφραση του 100%.
2. Εντάξει εκεί πηγαίνει το 20%, στις εκλογές με καθολική συμμετοχή των πρυτανικών αρχών, εκτός από το ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΟ όνομα ΚΑΘΟΛΙΚΗ , ποιός σας εγγυάται ότι θα πήγαιναν περισσότεροι;
3. Αν πάνε περισσότεροι, γιατί δεν πήγαν να ψηφίσουν, στις εκλογές των συλλόγων;
Ξέρουμε γιατί.
Επειδή είναι συντηρητικής επιλογής φοιτητές, που δεν γουσταρουν τους συλλόγους και αυτό σας αρέσει, επειδή ενσαρκώνουν το πνεύμα της Φασιστικής Κοοπερατίστικης "δημοκρατίας" που αναφέρω πάραπάνω, που δουλειά της είναι να μην αντιστέκεται στην εξουσία αλλά να υποτάσσεται σ'αυτήν.

Λυπάμαι αλλά δεν θα περάσει.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως δεν πάνε διότι δεν τους εκπροσωπεί κανείς από τις παρατάξεις που κατευθύνονται από τα κόμματα; Μήπως λέω; Και μήπως θα προτιμούσαν να πάνε να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κριτήρια και να επιλέξουν πρυτανικό συμβουλιο;
Ο παραλληλισμός σου με το εργοστάσιο είναι άτοπος. Το πρυτανικό συμβούλειο είναι διοικητικό όργανο ενός οργανισμού κοινής ωφελείας, δεν προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη μιας επιχείρησης. Οι φοιτητές δεν είναι εργαζόμενοι εντός του πανεπιστημίου, είναι ο καθένας του άρρεικτο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας και μπορεί να σκεφτεί για τον εαυτό του. Δεν διαπραγματεύονται οι φοιτητές τους μισθούς τους και τα δικαιώματά τους με την πρυτανεία!

Alexantro Trollientes είπε...

πρεπει να ειναι κανεις αφελης η πολυ στημμενος για να μην βλεπει οτι η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ αποφαση για συμμετοχη ΟΛΩΝ των φοιτητων στις πρυτανικες εκλογες αποσκοπει σε διαφορετικο σκοπο απο την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ .

Σιγα ρε παιδια μην επιασε τον στυλιανιδη η νοσταλγια για την αρχαια αγορα και την ΑΜΕΣΗ δημοκρατια και πασχιζει να την κανει πραξη .

Να καταργησουν συλλογους και παραταξεις θελουν οι Ν.δουλες.

Αμα θελετε να κουβεντιασουμε πανω σε αυτο πολυ ευχαριστως ,αλλα μη λεμε οτι σας/τους νοιαζει η αντιπροσωπευτικοτητα, η πολιτικοποιηση και η ενεργοποιηση των απαθων η απομακρυσμενων απο τα κοινα φοιτητων .

Να ελαχιστοποιηθει η επιρροη και η δραση συλλογων και παραταξεων θελουν που και στη τελικη χιλιες φορες κακες παραταξεις και αθλιοι συλλογοι , παρα καθολου ...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 12.40.
Προφανώς δεν πάνε επειδή δεν ενδιαφέρονται ή δεν εκφράζονται από τις παρατάξεις ή για διάφορους άλλους λόγους, που δεν φανταζόμαστε, όπως δουλεύουν κάπου, είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν κλπ.
Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση, ότι δεν θα μπορούσαν να κατεβούν οι ίδιοι στις εκλογές ή εν τέλει να έχουν το δικαίωμα να μην πάνε σε κάθε περίπτωση.
Οι εκλογές ξέρεις δεν είναι υποχρεωτικές, όπως δεν είναι υποχρεωτική και η προτεινόμενη "καθολική ψηφοφορία".
Ομως δεν μπορούμε να συζητάμε στα σοβαρά, ότι μπορεί να θεωρούμε δημοκρατική διαδικασία, μια διαδικασία "ψηφοφορίας", από την οποία λείπει το "σώμα συζήτησης".
Το πρόβλημα με τις πρυτανικές εκλογές είναι πρόβλημα διοίκησης των πανεπιστημίων, στα πλαίσια της "συνδιοίκησης", όπως αυτή ισχύει.
Συνδιοίκηση είναι η διοίκηση που αναγνωρίζει σαφώς τα μέρη. Από την μια μεριά το 50% είναι οι καθηγητές, από την άλλη το 10% είναι το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ και το 40% είναι οι φοιτητές.
Τα τρία αυτά μέρη εκλέγουν με τις δικές τους διαδικασίες τους εκπροσώπους. Θα είχε έννοια η καθολική ψηφοφορία, αν υπήρχε και μια "καθολική συνέλευση" του ΑΕΙ.
Διαφορετικά η λειτουργία της, έχει σαφώς ρόλο διάλυσης των συλλόγων των φοιτητών.
Προσωπικά δεν συμφωνώ με την πολιτική που εκφράζουν στα πανεπιστήμια , όλες οι παρατάξεις, αλλά το ίδιο πρόβλημα έχω και με την κοινωνία. Πείνα, ακρίβεια, ανεργία ζούμε και όμως δεν έχουμε τρόπο να τα αλλάξουμε, παρά το ότι λειτουργεί η κοινωνία με "καθολική ψηφοφορία".

Στην πραγματικότητα όσοι θέλουν να καταργηθεί η λειτουργία των συλλόγων, είναι αυτοί που σε επίπεδο κοινωνίας τους φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους που κυβερνάνε. Τους φταίει το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά, τους φταίνε οι εργάτες που κλείνουν τους δρόμους με τις πορείες τους, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, που πέφτει το ρεύμα κατά την απεργία τους, οι αγρότες που ακριβαίνουν τα τρόφιμα και ποτέ οι ίδοι και τα στρώματα που καλύπτουν , όπως οι αισχροκερδείς, λαθρέμποροι πετρελαίου, μεσάζοντες, τράπεζες και τα άλλα παράσιτα που εκπροσωπούν.

Θα προτιμούσαν να είχαμε χούντα, για να κάνουν τα αίσχη τους χωρίς αντιδράσεις.

Alexantro Trollientes είπε...

δυο λογια για την ουσια του κορπορατισμου ...

Κορπορατισμός οριζεται η
συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών τάξεων με την πίεση και υπό την αιγίδα του φασιστικού κράτους, για τη διασφάλιση της κοινωνικής
ειρήνης και τη διατήρηση του status quo.

Τα συνηθη μετρα και μεθοδολογια συνιστανται :

1)στην απαγόρευση της απεργίας
2)στην εγγύηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων
3)στην οικονομική ενίσχυση του κράτους και των βιομηχάνων

Το συστημα αναγνωριζει και "ενσωματωνει" απαλοτριονοντας τα αιτηματα των εργαζομενων ταξεων , ετσι η Πρωτομαγιά, ημέρα πάλης άλλοτε για το διεθνές εργατικό κίνημα, αποτελεσε από το 1933 και μετά επίσημη εορτή ως "ημέρα εθνικής εργασίας".

επισης οπως ελεγαν οι οπαδοι του ...
"η επίλυση του κοινωνικού ζητήματος μπορεί να παρακαμφθεί, εάν δοθεί στον εργάτη περισσότερη τιμή αντί περισσότερου μισθού, περισσότερη χαρά αντί περισσότερου ελεύθερου χρόνου, περισσότερο μικροαστικό αυτοσυναίσθημα αντί καλύτερων εργασιακών και βιοτικών συνθηκών".

Ετσι ομοιως η αντιληψη της καθολικης ψηφοφοριας ειναι μια εκδηλωση του κοπερατισμου του αυταρχικου κρατους

1)συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακων "ομαδων" με την πίεση και υπό την αιγίδα του κράτους, για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και τη διατήρηση του status quo του πανεπιστημιου

2)προσπαθειες απαγόρευσης φοιτητικων διεκδηκησεων ,αποχες, απεργιες,καταληψεις κλπ

3)δηθεν εγγύηση εκ μερους του κρατους του επιπεδου της εκπαιδευσης

3)αναληψη στην οικονομική ενίσχυση εφ οσον συμμορφωθουν

4)Το συστημα επιπλεον αναγνωριζει και "ενσωματωνει" απαλοτριονοντας τα αιτηματα των φοιτητων για συμμετοχη και ευθυνη στην διοικηση και τα μετρα των πανεπιστημιων

5)τελος η αντιληψη οτι η επίλυση του εκπαιδευτικου ζητήματος μπορεί να παρακαμφθεί, εάν δοθεί στον φοιτητη η καθηγητη περισσότερη τιμή αντί περισσότερου μισθού, περισσότερη χαρά αντί περισσότερου ελεύθερου χρόνου, περισσότερο μικροαστικό αυτοσυναίσθημα αντί καλύτερων εργασιακών και βιοτικών συνθηκών"