Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Μοντέλο Ολυμπιακής στα πανεπιστήμια

Είχα αυτή την αίσθηση, από τις δηλώσεις του υπουργού για τις ευεργετικές συνέπειες της λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ, στα δημόσια ΑΕΙ και βεβαιώθηκα από την ντιρεκτίβα που απέστειλε για την υποχρέωση των ΑΕΙ να αποστείλουν το τετραετές πλάνο μέχρι το τέλος του χρόνου, που είναι απολύτως αδύνατο, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, με ποινή περικοπής των κονδυλίων στο επίπεδο της καταβολής μόνο των μισθών.
Είναι βέβαιο, μετά την εμπλοκή των εκλογών των πρυτανικών αρχών σε μια σειρά πανεπιστήμια, από τις καταλήψεις φοιτητών και την απεργία πανεπιστημιακών, ότι η υπόθεησ λειτουργία των ΑΕΙ, οδηγείται σε αδιέξοδο.

Μου φαίνεται ότι η κυβέρνηση, ακολουθεί το μοντέλο της Ολυμπιακής. Θα αφήσει να απαξιωθούν πλήρως τα πανεπιστήμια, ώστε να ανθίσουν οι Aegean των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που σε βάθος χρόνου θα εξαγοράσουν τα χρεωκοπημένα δημόσια ΑΕΙ.

Η αριστερά πρέπει να σκεφτεί ιδιαίτερα τι λέει και τι κάνει στα ΑΕΙ.
Δεν λέω ότι θα πρέπει να υιοθετήσει τον νέο νόμο πλαίσιο αναγκαστικά, αλλά αντί να αρνείται με αιτιολογίες για Μπολώνιες και Λισαβώνες, καλό θα ήταν να αντιπροτείνει μια δημοκρατική αναδιοργάνωσή τους.
Διαφορετικά θα πληρώσει τις συνέπειες, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: