Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Η πιστωτική κρίση στην Ελλάδα, δεν έχει λύση

Αν θα ήθελε κανείς, να πεί με δύο λόγια ποιό είναι το βασικό χαρακτηριστικό, του προβλήματος Υπερδανεισμός των νοικοκυριών, θα έλεγα ότι έχει ξεπεράσει το λογικό όριο, κάτω από το οποίο θα έβλεπε κανείς λύση.
Ο υπερδανεισμός, σύμφωνα με την τραπεζική λογική, ορίζεται με κριτήριο, το αν οι δανειακές υποχρεώσεις ξεπερνούν το 40% του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.
Υποτίθεται ότι το υπόλοιπο 60% είναι ικανό ποσοστό για να έχει το νοικοκυριό μια "ελάχιστα αξιοπρεπή διαβίωση".
Από που προκύπτει αυτό;
Από την ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ.
Η ΕΕ στο 60% του μέσου ευρωπαικού μισθού ορίζει το ελάχιστο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Αυτό το στοιχείο μετέφεραν οι τραπεζίτες και στην Ελληνική περίπτωση, αμάσητο.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι;
Προφανώς ΟΧΙ.
Ο μισθός στην Ελλάδα, με ίδιο ή και υψηλότερο κόστος απόκτησης των βασικών αγαθών διαβίωσης, είναι ήδη στο όριο του 60% του ευρωπαικού μισθού. Δεν έχει περιθώρια να τον μοιράσει κανείς σε 60% και 40% για να μπορεί να πληρώνει τα δάνειά του.
Η κρίση στην Ελλάδα, δεν έχει λύση. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή τα μισά ευπορώτερα νοικοκυριά, λόγω των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Τα υπόλοιπα μισά είναι ήδη σε δεινή θέση και δεν δύνανται ούτε να διανοηθούν ότι θα βάλουν και δανειακά βάρη (εργάτες, συνταξιούχοι κλπ).
Η κρίση στην χώρα, μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει.
Οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να ξέρουν, ότι πρέπει να προετοιμάζονται για σύγκρουση με το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο για την συγκρότηση καρτέλ, αλλά επειδή και χωρίς να είναι καρτέλ, έχουν σχέση με τους πολίτες, που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
Θα χρειαστεί ένας διάλογος, πολύ σοβαρός, με ανοικτά χαρτιά.
Θα χρειαστεί οι τράπεζες να καταλάβουν, ότι αν δεν θέλουν να καταρεύσουν, μέσα στην γενική κατάρευση των νοικοκυριών κι'αυτές, ότι πρέπει να προσέλθουν σε ένα διάλογο για επαναδιαπραγμάτευση όλων των δανείων. Αν δεν προσέλθουν να υπογράψουν το "κοινωνικό συμβόλαιο" απλά αργά η γρήγορα, θα βρεθούν απέναντι σε αδιέξοδα, όπου η κοινωνία θα τα λύσει, διαρυγνύοντας την σχέση μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: