Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Ακρίβεια. Πεδίο αντιπαράθεσης της πολιτικής με τον ακτιβισμό.

1. Πράσινη ρεβάνς με ακρίβεια
(Από "Ε")
α.ΠΟΛΙΤΙΚΗ -Αύριο θα συζητηθεί στη Βουλή ερώτηση που κατέθεσαν για την ακρίβεια βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για τα τραπεζικά δάνεια και τις κατασχέσεις και θα καλέσουν την κυβέρνηση να πάρει θέση επ' αυτού. Την πρώτη φορά που το επιχείρησαν (πέρσι) η Ν.Δ. το απέρριψε. Φέτος, ένα δεύτερο κυβερνητικό «όχι» δεν θα περάσει τόσο εύκολα.
β.ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ -Εκτός Βουλής ετοιμάζουν πολλά χάπενινγκ. Συγκεντρώσεις , κίνημα καταναλωτών (αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμη η οργάνωση του λεκανοπεδίου και έως τον Σεπτέμβριο σε όλη τη χώρα), φυλλάδια, αφίσες αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θέλουν να φτάσουν σε κάθε σπίτι. «Είναι εφικτό το κόστος αγαθών και υπηρεσιών να μειωθεί 5 έως 8%, όπως έκανε κι ο Σαρκοζί. Αρκεί κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με τους 20 κλάδους που ανεβάζουν τις τιμές. Η κυβέρνηση έχει παραδοθεί» λέει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος σηκώνει και ένα μεγάλο μέρος της καμπάνιας.
2. Αντάρτικο ΣΥΡΙΖΑ με τις τιμές
(Από "Ε")
α.ΠΟΛΙΤΙΚΗ -«Αυτά που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ για απόσυρση νόμων είναι αστεία πράγματα, εμείς θα επιδιώξουμε να στριμώξουμε και τα δύο μεγάλα κόμματα με προτάσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα», επισημαίνει το μέλος της πολιτικής γραμματείας Γ. Μπαλάφας. Και αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει προτάσεις για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπολογισμό των λογαριασμών της ΔΕΗ με διαφορετικό συντελεστή για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θα επιμείνει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ θα ζητήσει την αλλαγή του φορολογικού συστήματος και την επέκταση του αφορολόγητου ορίου στις 20.000 ευρώ.
β.ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ -Στόχος πρώτος τα σουπερμάρκετ, όπου πολίτες σε ομάδες των 50 ατόμων θα αγοράζουν προϊόντα και στα ταμεία θα επιδιώκουν να πληρώσουν με τιμές του προηγούμενου εξαμήνου. Ηδη «ομάδες εργασίας» έχουν καταγράψει τις τιμές που ίσχυαν στα βασικά είδη διατροφής, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «κατάληψης» μεγάλων γαλακτοπαραγωγικών μονάδων στην περιφέρεια με αφορμή την αλματώδη αύξηση της τιμής των προϊόντων τους.Πρόταση που συζητείται είναι η αιφνίδια κατάληψη σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, με αφορμή τις νέες αυξήσεις στα εισιτήρια. Βεβαίως σε αυτού του είδους τις «επιχειρήσεις» σημαντικό ρόλο παίζει η περιφρούρηση, και η νεολαία του κόμματος μαζί με τους συνδικαλιστές θα έχουν τον λόγο.

--------------
Καλοδεχούμενος κατ'αρχήν ο ανταγωνισμός σε ένα τόσο ευαίσθητο πεδίο. Από την άπνοια και την αδιαφορία, οπωσδήποτε είναι καλοδεχούμενη η ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ "υπηρεσιών" στον πολίτη.

Ομως, δεν θα ήταν σωστό να ξεπεράσει κανείς το ζήτημα έτσι απλά, χωρίς να επισημάνει:
1. Οτι τουλάχιστον από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιλογές είναι τέτοιες που απευθύνονται μόνο σε "ακτιβιστές", που τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με το "πρόβλημα", αλλά απλά κάνουν "επαγγελματική πολιτική". Αυτό σημαίνει ότι, είτε απαξιώνεται εύκολα από την κυβέρνηση, ως "φασαρία" κάθε τέτοια ενέργεια, είτε προσελκύει "οπαδούς" και όχι συνειδητές κατηγορίες πολιτών, που κινητοποιούνται από το πρόβλημά τους.
Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να κάνει χάπενιγκ, ας τα αφήσει να τα κάνει η νεολαία του και οι καταναλωτικές οργανώσεις.
2. Οτι οι διαφορετικές επιλογές, περισσότερο δείχνουν "άγχος διαφοροποίησης" και "κεκαλυμένη διάσπαση" των πρωτοβουλιών.

-----------
Νομίζω ότι οι ψυχραιμότεροι, καλό είναι να βρούν στοιχεία συμπόρευσης και δημιουργίας κινήματος αντίστασης.
Σ'αυτό θα βοηθήσουν οι θεσμικές παρεμβάσεις, που μπορούν να τους φέρουν κοντά και η "ψύχραιμη" στάση του ΠΑΣΟΚ, που ειδικά σ'αυτό το θέμα, καλό είναι να μελετήσει και χωρίς άγχος να συμφωνήσει για τις -όποιες και όσες- ρεαλιστικές προτάσεις, που θα εξαγγείλει προς τον λαό ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και φοβάμαι πως αν αναγγείλει μια τέτοια πρόθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει να κάνει τέτοιες προτάσεις, που να μη μπορεί κανείς να πεί ότι τις συμμερίζεται και αποτελούν σοβαρό πεδίο προσέγγισης. Αλλά καλό είναι να μην είμαι καχύποπτος.
Μια συμβουλή, θα έδινα. Το ΠΑΣΟΚ καλό είναι να αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάπως σαν την "νεολαία του", που συχνά θα διαφοροποιείτα -ίσως και συνεχώς- και θα χρειάζεται την επιβράβευση.
Στην συνείδηση του λαού, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

1 σχόλιο:

Alexantro Trollientes είπε...

οι διαφορετικές επιλογές δεν δείχνουν "άγχος διαφοροποίησης", αλλα διαφορετικες αφετηριες και προυποθεσεις συγκροτησης πολιτικης.

κατοπιν του παραπανω δεν συντρεχει και "κεκαλυμένη" η ακαλυπτη διάσπαση των πρωτοβουλιών, μιας και οι πρωτοβουλιες εληφθησαν χρονικως τεντ χιντ

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, να αφήσει τα χάπενιγκ να τα κάνει η νεολαία του και οι καταναλωτικές οργανώσεις, πρεπει να εχεις πολυ χιουμορ λεμε .

Σιγα μην παραδωσουμε στα λαμογια των καταναλωτικων οργανωσεων τετοια σοβαρη υποθεση ...
Ετσι απο περιεργεια το ΙΝΚΑ ξερεις που εδρευει ,ποιοι τους διοριζουν , απο που πληρωνονται κλπ

ελεος ρε