Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ "Κ.Ε."

«Μια πύρρειος νίκη της Αθήνας»


Του ΜΠΡΑΝΚΟ ΓΚΕΡΟΣΚΙ *


Μπορεί το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι να προκαλεί μεγάλη απογοήτευση για τη FYROM, αλλά δεν αποτελεί πραγματικό θρίαμβο για την Ελλάδα. Η ηγεσία σας, φίλοι Ελληνες, δεν νίκησε μόνο τον κ. Γκρούεφσκι και τον κ. Τσερβενκόφσκι, αλλά επίσης όλους τους πολίτες της χώρας μου, οι οποίοι θεωρούν το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως μια κρίσιμη προοπτική για το μέλλον τους, ένα εισιτήριο για το σύγχρονο κόσμο.

συνέχεια....

2 σχόλια:

KOSTAS είπε...

«Μια πύρρειος νίκη της Αθήνας»


Του ΜΠΡΑΝΚΟ ΓΚΕΡΟΣΚΙ *


Μπορεί το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι να προκαλεί μεγάλη απογοήτευση για τη FYROM, αλλά δεν αποτελεί πραγματικό θρίαμβο για την Ελλάδα. Η ηγεσία σας, φίλοι Ελληνες, δεν νίκησε μόνο τον κ. Γκρούεφσκι και τον κ. Τσερβενκόφσκι, αλλά επίσης όλους τους πολίτες της χώρας μου, οι οποίοι θεωρούν το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως μια κρίσιμη προοπτική για το μέλλον τους, ένα εισιτήριο για το σύγχρονο κόσμο.



Οι ηγέτες σας τους ταπείνωσαν και ταυτόχρονα μείωσαν εκείνες τις μετριοπαθείς φωνές στα Σκόπια, οι οποίες κατάφεραν, τις τελευταίες εβδομάδες, να μεταβάλουν την κοινή γνώμη και να τη στρέψουν υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης για την ονομασία.

Πολύ περισσότερο, ο κ. Καραμανλής και η κυρία Μπακογιάννη δεν έλυσαν το πρόβλημα. Αυτό θα παραμείνει ανοιχτό θέμα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Σκόπια και Αθήνα δεν πέτυχαν τους πρωταρχικούς τους στόχους: εμείς δεν μπήκαμε στο ΝΑΤΟ, εσείς δεν λύσατε το θέμα της ονομασίας. Μια πραγματική πύρρειος νίκη:

Φυσικά, η απόφαση του Βουκουρεστίου θα έχει μεγάλη επίδραση στο μέλλον μας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μου γνωρίζουν ότι η χώρα τους θα αναπτυχθεί μόνο εάν γίνει μέρος της ιστορικής διαδικασίας που θα καταστήσει την Ευρώπη έναν ενιαίο οικονομικό και πολιτικό χώρο. Ελάχιστοι ακραίοι στα Σκόπια πιστεύουν ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την απομόνωση στη διάσταση του χώρου μέσω περιπετειών και στη διάσταση του χρόνου, αναζητώντας τις ρίζες τους στην αρχαία ιστορία. Ωστόσο, η φωνή τους θα ακούγεται τώρα πιο δυνατή και πιο «πειστική» για τους απογοητευμένους απλούς ανθρώπους.

Ηαυξανόμενη πατριωτική ρητορική θα σημαδέψει την πολιτική διαδικασία στη FYROM. Οι πρόωρες εκλογές ανακοινώθηκαν πρόσφατα ως μέσο επίλυσης της επερχόμενης πολιτικής και διεθνοτικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι, ένας συντηρητικός πολιτικός, που δεν δέχτηκε κανένα συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητά του. Πολλοί τώρα τον θεωρούν ένα γενναίο άνθρωπο.


Αυτό θα αποτελέσει το πλέον φορτισμένο συναισθηματικά θέμα στην προεκλογική του καμπάνια και θα του εξασφαλίσει μια μεγάλη νίκη. Τους επόμενους μήνες αυτή η χώρα θα μετατραπεί σε μια μεγάλη αρένα. Το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., ακόμη και το θέμα της ίδιας της ονομασίας θα γίνουν ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας.

Το θέμα, τώρα, δεν είναι εάν η FYROM θα επιβιώσει μετά το βέτο της Ελλάδας, αλλά ποια είναι η προοπτική για τις σχέσεις Σκοπίων-Αθήνας σε περίπτωση που το θέμα της ονομασίας παραμείνει το κύριο εμπόδιο. Με ή χωρίς την ειδική συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, την οποία υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπους στη FYROM, και παρ' όλες τις τωρινές και μελλοντικές απειλές για την εσωτερική της σταθερότητα, η χώρα μου θα επιβιώσει. Δεν αμφιβάλλω γι' αυτό.

Ωστόσο, δεν έχω πειστεί ότι τώρα είμαστε πιο κοντά σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Κάνω λάθος; Θα «πείσει» το βέτο το λαό της FYROM να αλλάξει το όνομά του; Αμφιβάλλω.

Τους τελευταίους έξι μήνες έχω γράψει περισσότερα από 50 άρθρα επιδιώκοντας έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό, άρθρα που με κατέστησαν «προδότη του έθνους». Εγραψα ότι ο κόσμος στη FYROM έπρεπε να κατανοήσει την ανάγκη των Ελλήνων να υπάρχει διάκριση μεταξύ του ονόματος του βόρειου γείτονά τους και του ονόματος της βόρειας επαρχίας τους που την αποκαλούν Μακεδονία.

Από την άλλη πλευρά, έγραψα ότι ο κόσμος στην Ελλάδα δεν πρέπει να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να αποκαλούμαστε Μακεδόνες, καθώς και τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Ημουν και είμαι πεισμένος πως από τη στιγμή που η Ελλάδα αποδέχτηκε μια σύνθετη διεθνή ονομασία για τη χώρα μας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, η λύση είναι στο χέρι μας. Οι δύο τελευταίες προτάσεις του κ. Νίμιτς αποτελούσαν μια καλή βάση εκκίνησης. Δυστυχώς, αντί για εντατικές και ανοιχτές διαπραγματεύσεις, η ηγεσία αποφάσισε να πάει στο Βουκουρέστι με το όνομα «FYROM» και οι φίλοι μας από την Αθήνα με το βέτο ανά χείρας.

Κι έτσι, τώρα βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο: Ενώ η Ελλάδα πανηγυρίζει το «μεγάλο θρίαμβο», η κυβέρνησή μας ανακοινώνει προσφυγή στη Χάγη για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995. Επίσης μπορεί να ενεργοποιήσει και τη διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αλλάξει την ονομασία FYROM με το συνταγματικό μας όνομα. Εάν πιστεύω ότι οι ενέργειες αυτές θα έχουν αποτέλεσμα; Οχι. Θα αποπροσανατολίσουν από τον κύριο στόχο: το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ακόμη, πολλές χώρες θα μας ενθαρρύνουν τώρα να παραμείνουμε σταθεροί στη διαμάχη μας με την Ελλάδα. Και, τέλος πάντων, η Αθήνα ήδη χρησιμοποίησε το ισχυρότερο όπλο της. Τι μπορούν να κάνει, πλέον, εναντίον των «ξεροκέφαλων» στα Σκόπια; Να ξαναπυροβολήσει; Να θέσει βέτο και πάλι; Δύο, τρεις, δέκα φορές; Θα μας πονέσει, άραγε, αυτό περισσότερο από την πρώτη φορά;

Οχι, φίλοι μου Ελληνες, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να χτίσουμε καλή γειτονιά. Εάν θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα για εμάς και τους υπόλοιπους στην περιοχή, πρέπει να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες. Να είμαστε ειλικρινείς και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Η νίκη των ηγετών σας στο Βουκουρέστι είναι πύρρειος.

* Σημείωση: Θεωρώ δίκαιο σ' αυτό το άρθρο να χρησιμοποιώ το όνομα FYROM για τη χώρα μου.

* Ο ΜΠΡΑΝΚΟ ΓΚΕΡΟΣΚΙ είναι αρχισυντάκτης της εφημερίδας «SPIC», του μεγαλύτερου ημερήσιου φύλλου στα Σκόπια.

Ανώνυμος είπε...

πράβο φίλε μου Μια ψύχραιμη φωνή που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.
gf