Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Εκρήξεις οργής από την πείνα σε όλο τον κόσμο Στα ύψη οι τιμές ρυζιού και ειδών διατροφής

(από Καθημερινή)

The New York Times

Η οργή εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη.
Η επισιτιστική κρίση, που πλήττει πολλά σημεία του κόσμου -με τις τιμές ειδών διατροφής να εκτινάσσονται στα ύψη έχοντας σημειώσει αύξηση 45% από το 2006 και την τιμή του ρυζιού να σπάει νέα ρεκόρ χθες- επηρεάζει πλέον και τη μεσαία τάξη πολλών χωρών, προκαλώντας ευρεία κοινωνική αναταραχή.
Στο Κάιρο, ο στρατός ανέλαβε την επείγουσα παρασκευή και διανομή ψωμιού, ύστερα από τις μεγάλες διαδηλώσεις που ξέσπασαν τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Μπούρκινα Φάσο και σε άλλα κράτη της Αφρικής, διαδηλώσεις απελπισίας ξεσπούν σε καθημερινή βάση. Στην εύρωστη Μαλαισία, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει την εξουσία.
«Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στο είδος της, για περισσότερα από 30 χρόνια. Πολλές κυβερνήσεις απειλούνται άμεσα, ενώ αναμένω ευρύτατες πολιτικές επιπτώσεις από αυτήν», λέει ο οικονομολόγος και ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Τζέφρι Σακς. Η επισιτιστική κρίση φέρνει σε αντιπαράθεση τον φτωχό Νότο με τον σχετικά εύπορο Βορρά και ενισχύει τις φωνές που καλούν τη Δύση να αναθεωρήσει εκ βάθρων την αγροτική και περιβαλλοντική της πολιτική. Οι ειδικοί προειδοποιούν, όμως, ότι η παρούσα κρίση δεν επιδέχεται βραχυπρόθεσμων λύσεων, εξαιτίας των πολυάριθμων παραγόντων, που την πυροδοτούν, όπως η αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η εντατικοποίηση των καλλιεργειών βιοκαυσίμων.
Ακόμη και στην Ταϊλάνδη, που παράγει 10 εκατομμύρια τόνους πλεόνασμα ρυζιού και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, τα σούπερ μάρκετ ανάρτησαν πινακίδες στα ράφια τους, περιορίζοντας την ποσότητα ρυζιού, που μπορεί να αγοράσει ο κάθε πελάτης.

Σε Μαλαισία, Ινδονησία, Σενεγάλη

«Πρόκειται για την “τέλεια καταιγίδα”. Πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε; Πρέπει να ταΐσουμε τον λαό μας. Αυτή η σκανδαλώδης καταιγίδα μπορεί, όμως, να γίνει τσουνάμι που θα απειλήσει τη σταθερότητα των κρατών μας», είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ελίας Αντόνιο Σάκα του Ελ Σαλβαδόρ. Στην Ασία, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντάλα Αχμαντ Μπαντάουι, κινδυνεύει να πέσει από την εξουσία και να αποτελέσει έτσι την πρώτη σημαντική πολιτική απώλεια από την κρίση, στην περιοχή. Στην Ινδονησία, η κυβέρνηση αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του 2008, φοβούμενη διαδηλώσεις και ενίσχυσε τις επιδοτήσεις στα είδη διατροφής με 280 εκατ. δολάρια. Τον περασμένο μήνα στη Σενεγάλη, την αρχαιότερη και σταθερότερη δημοκρατία της Αφρικής, η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να διαλύσει μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των τιμών στα τρόφιμα.
Στην επισιτιστική κρίση του αναπτυσσόμενου κόσμου έρχονται τώρα να προστεθούν και οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στους εργαζομένους της Δύσης. Ανησυχία προκαλεί έτσι το φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο αριθμό αμερικανικών επιχειρήσεων, που έχουν ουσιαστικά καταργήσει τις υπερωρίες για τους υπαλλήλους τους, στο πλαίσιο περικοπών των δαπανών τους. Στα τέλη Μαρτίου, πάνω από 4,9 εκατ. Αμερικανοί εργάζονταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς αδυνατούσαν να βρουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

1 σχόλιο:

Alexantro Trollientes είπε...

μπραβο χωριατη τετοια ποστ να ανεβαζεις να ξεστραβωνονται τα βοδια που νομιζουν οτι ολα κινουνται γυρω απο τον γιωργακη και τον κωστακη , τη μακεδονια , τον μακη , τον ζαχοχατζιαβατη και τα αλλα αστεια θεματα του ελληνικου επιθεωρησιακου παλκοσενικου ...

ελεος λεμε