Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Η «κόκκινη γραμμή»






Πίνακας εποχής που αποτυπώνει το 93ο Σκοτσέζικο Σύνταγμα απέναντι στο ρωσικό ιππικό στην Κριμαία.
Η «κόκκινη γραμμή» που σχημάτισε πριν από 154 χρόνια το 93ο Σκοτσέζικο Σύνταγμα απέναντι στο ρωσικό ιππικό, στη μάχη της Μπαλακλάβα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής «όρος» στην επιχειρηματολογία ελλήνων και σκοπιανών πολιτικών για να περιγράψουν μέχρι πού φτάνουν τα όριά τους στη διαπραγμάτευση του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Το ιστορικό «κλισέ» χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τη Χαρ. Τρικούπη. Υιοθετήθηκε, στη συνέχεια από κυβερνητικά χείλη ώστε να ξεκαθαριστεί ότι το βέτο ήταν το έσχατο μέσο. Και, τέλος, χρησιμοποιήθηκε (εάν η μετάφραση είναι ακριβής) και από τον σκοπιανό πρόεδρο Τσερβένκοφσκι για να περιγράψει τα «αδιαπραγμάτευτα» της δημοκρατίας του. Ποια είναι, λοιπόν, αυτή η περίφημη «κόκκινη γραμμή»;

**Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, στα μέσα του 19ου αιώνα οι σκοτσέζοι στρατιώτες φορούσαν κόκκινες στολές και, στη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, τον Οκτώβριο του 1854, έμελλε να δώσουν μία από τις μάχες που έμειναν στην ιστορία: Το 93ο Σύνταγμα βρέθηκε να είναι η μοναδική ζώνη άμυνας ανάμεσα στο λιμάνι ανεφοδιασμού των Βρετανών, την Μπαλακλάβα και τους 2.500 ιππείς του ρώσου στρατηγού Λιπράντι.

* Την εποχή εκείνη οι τυφεκιοφόροι πολεμούσαν σε σειρές βάθους τεσσάρων ανδρών. Ομως, στην αχανή πεδιάδα και με τους Σκοτσέζους να υστερούν αριθμητικά, ο διοικητής, σερ Κόλιν Κάμπελ, χωρίς να έχει άλλη επιλογή, παρέταξε τους άντρες του σε διπλή σειρά ώστε να καλύψει όσο μπορούσε σε πλάτος το μέτωπο της μάχης.

** Σχηματίζοντας αυτό που ο πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου περιέγραψε ως «μια λεπτή κόκκινη γραμμή κεντημένη στο άκρο της μ' ατσάλι», οι Σκοτσέζοι του 93ου Συντάγματος, πολεμώντας γενναία, κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επέλαση των ρώσων ιππέων! Κέρδισαν έτσι μια θέση στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία και -όπως φαίνεται- και στο... «διπλωματικό λεξιλόγιο» των πολιτικών κομμάτων της Βαλκανικής.

ΥΓ.: Πάντως, στην αμέσως επόμενη σύγκρουση του πολέμου της Κριμαίας, η «επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας» του αγγλικού ιππικού έγινε συνώνυμη της ολοκληρωτικής καταστροφής μιας στρατιωτικής μονάδας εξαιτίας της απόλυτης ανικανότητας των διοικητών της. Στη μάχη αυτή, οι Ρώσοι πήραν το αίμα τους πίσω.



ΣΤΑΜ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/04/2008

1 σχόλιο:

Alexantro Trollientes είπε...

ο γιωργος παπανδρεου , αρχηγος του πασοκ και της αξιωματικης αντιπολιτευσης εεεεεπεσε .
Επεσε ενω εκανε ποδηλατο .
Καποια στιγμη ακουσε ενα παραξενο ηχο , εσκυψε να δει τι συμβαινει , μπας και εχει χαλασει η αλυσιδα, μπας και γρασαρανε οι ταχυτητες , τυχαιο ητανε , κακια ωρα , σαμποταζ , κανεις δεν ξερει ... παντως ο προεδρος Επεσε .
Τωρα νοσηλευεται στο ΚΑΤ οπου τον επισκεπτονται συνεχως και αδιακοπως ,φιλοι και οπαδοι του κινηματος ,στελεχη της ΔΟΛαντιπολιτευσης , μαλιστα ο γνωστος γητευτης κομμωτριων Λομβερδος προεβει προ ολιγου και σε δηλωση στακαναλια ...
-Ολα ειναι υπο ελεγχο και ο προεδρος εχει θαυμασια ψυχολογια .

Να ευχηθουμε και μεις περαστικα στον προεδρο και οτι περιμενουμε να τον δουμε ξανα γερο και δυνατο σις επαλξεις και στο μπλογκ του .

να σαι καλα πρεζιντεντ